Tuinboon of labboon
De tuinboon of labboon is een oudgediende in het bonenrijk, maar desondanks is ze in onze contreien niet zo erg bekend. Ze behoort in elk
Goed voor dier, mens en milieu
Veganisme is een levenswijze waarbij het gebruik van dieren voor zowel voeding, kleding, amusement als eender welk ander doel vermeden wordt. In de veganistische filosofie gaat m’n uit van de principes van mededogen en het recht op leven en zelfbeschikking van/voor alle levende wezens.
Hoewel dierenwelzijn veruit het belangrijkst is, kan een veganistische levensstijl op allerlei gebieden een positieve impact hebben. Hier onderaan vind je de 3 belangrijkste argumenten:
Door niet langer dierlijke (of van dieren) afkomstige producten te consumeren, bezorg je miljoenen dieren een beter, waardevoller leven. De omstandigheden waarop dieren in de industrie gehouden, behandeld en uiteindelijk gedood worden, overschrijdt zo’n beetje alle grenzen van ethiek en waardigheid.
Dit geldt bovendien niet alleen voor de vlees- en visindustrie, maar zeker ook voor de productie van andere dierlijke producten. Vaak wordt er onterecht vanuit gegaan dat voor de productie van o.a. eieren, zuivel en – in bepaalde opzichten – ook honing geen dieren voor hoeven te lijden en/of gedood te worden. Integendeel.
Lees hier waarom veganisten geen kaas en zuivel eten >>
Lees hier waarom veganisten geen eieren eten >>
De moderne vlees-, vis- en zuivelindustrie behoort tot de meest vervuilende industrieën ter wereld. Zo is de CO2 uitstoot van de enorme wereldwijde veestapel enorm, worden er hectaren bos en regenwoud gekapt voor de productie van veevoeder (soja inderdaad), en worden de oceanen (veruit het belangrijkste ecosysteem op onze planeet) door overbevissing en de daarbij gehanteerde vismethodes op een zorgwekkend tempo leeggeroofd en vernietigd.
Het niet langer consumeren van dierlijke producten is alvast 1 van de manieren om het spreekwoordelijke tij in dat opzicht te kunnen keren. Voor zover het nog niet te laat is dan :-/
Een voedingspatroon zonder dierlijke producten kan absoluut bijdragen aan je persoonlijke gezondheid. Hoewel het nog steeds meningen regent, is inmiddels door velen bewezen dat een uitgebalanceerd veganistisch ‘dieet’ in alle levensnoodzakelijke voedingsstoffen voorziet.
De enige (weliswaar erg belangrijke ) uitzondering hierop is de vitamine B12. Al ligt dat probleem ingewikkelder dan ons vaak wordt voorgespiegeld.
Lees hier meer over de ‘beruchte’ B12 >>
Nog een belangrijke vermelding bij dit onderwerp: een veganistisch eetpatroon kan gezond voor je zijn. Veganisme staat echter niet per se synoniem voor ‘gezond’. Met andere woorden: het is zoals steeds belangrijk om voldoende te variëren en bovendien je gezonde verstand te gebruiken.
Bijvoorbeeld: in plantaardige olie gebakken frieten zijn weliswaar vegan…ze zijn niet per definitie gezond. Als je begrijpt wat ik bedoel ;)
Zoals gezegd vermijden veganisten alle dierlijke – of van dieren afkomstige – producten zoals o.a. vlees, vis, eieren, zuivel/melk, gelatine, …
Omdat al deze ingrediënten en producten in de meeste eetculturen wereldwijd veelvuldig gebruikt worden, zijn de meeste mensen geneigd te denken dat er niet veel anders overblijft. Die meesten zien voor hu geestesoog dan vooral een bord met aardappelen, 1 soort groente én een lege plek (waar het vlees lag dus) voor zich. Nochtans biedt het plantenrijk een ware overvloed aan lekkernijen.
De basis van een veganistisch eetpatroon bestaat voornamelijk uit véél groenten, fruit, noten, granen en zaden. Een veganistische maaltijd bestaat bovendien zelden tot nooit uit 1 soort groenten maar worden er meestal 2, 3 tot zelfs 4 met elkaar gecombineerd.
In tegenstelling tot veganisten eten vegetariërs wel zuivelproducten en/of eieren. Ze consumeren echter geen dierlijke producten waarvoor een dier rechtstreek gedood hoeft te worden. In de regel zal een vegetariër daarom ook geen bezwaar maken tegen van dieren afkomstige producten als leder, wol of zijde. Al hangt dit natuurlijk van persoon tot persoon af.
Lees meer over het verschil tussen vegetariërs en veganisten >>
In tegenstelling tot veganisme kent het vegetarisme ook vele onderverdelingen. Zo zijn er verschillende benamingen voor diverse ‘soorten’ veganisme. Zo noemt men iemand die – bijvoorbeeld – geen vlees of vis maar wel gevogelte (bijvoorbeeld kip) eet, een pollotariër. In wezen heeft dat uiteraard niets meer met vegetarisme te maken.
Ook zijn er tegenwoordig veel mensen die hun traditionele eetpatroon regelmatig verruilen voor een vegetarische of veganistische maaltijd. Meestal vanuit ecologisch perspectief.Hoe vaak dit gebeurd, kiest deze persoon natuurlijk gewoon zelf. Zij worden flexitariërs genoemd.
De tuinboon of labboon is een oudgediende in het bonenrijk, maar desondanks is ze in onze contreien niet zo erg bekend. Ze behoort in elk
Edelgistvlokken (of edelgist, gistvlokken, voedingsgist, nutritional yeast) zijn simpelweg vlokken van gedroogde en bewerkte gist. Ze hebben – in tegenstelling tot bakkersgist – geen ‘rijzende’
Tofu (of tofoe) is een eiwitrijk sojaproduct. Het wordt gemaakt door sojamelk te stremmen met een natuurlijke mineraalrijke stof zoals bijvoorbeeld nigari. Deze laatste wordt
Mannen en vrouwen De courgetteplant bloeit met zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen, waarbij de eerstgenoemde bestaat uit louter een steeltje en vervolgens de bloem, en
Aah asperges! Als ze eenmaal te verkrijgen zijn gaat het dak er hier helemaal af. Mocht het mogelijk zijn at ik ze gewoon dagelijks, maar
Hoewel er tegenwoordig veel over quinoa (spreek uit als ‘kien-wah’) wordt gepraat en geschreven is nog bijlange niet iedereen van het bestaan ervan op de
Ofschoon kokosnoten natuurlijk een exotisch voedingsmiddel zijn, en aldus van ver geïmporteerd moeten worden, zijn ze in onze contreien mateloos populair. Mogelijk sta je er
Geen beter seizoen voor een culinair verantwoorde uitdaging als de lente! Dat vinden ze bij zowel het Nederlandse Viva Las Vega’s als de Belgische vegetariërsorganisatie
Hoe gebruik je de eivervanger No Egg? Het gebruik van eieren in de keuken is naar mijn mening zwaar overschat. In die mate zelfs dat
Hoe zit het nou eigenlijk met die vergeten groenten? Je hoort de term te pas en te onpas maar je kan ze quasi overal verkrijgen,
Chia zaad is superfood Wie de term Superfoods nog niet was tegengekomen moet zich de laatste paar jaar wel op mars hebben schuilgehouden. Voor wie
Faux Gras (het 100% diervriendelijke alternatief voor foie gras) is een geweldig product uit de koker van dierenrechtenorganisatie Gaia. En een zeer dankbaar ingrediënt om mee