Veganisme

Goed voor dier, mens en milieu

Blogberichten rond veganisme

Wat en waarom veganisme?

Vegan
lifestyle

Vegan
ingrediënten

elke-aerts-kerngezond.jpg

Veganisme en gezondheid

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Wat is veganisme?

Veganisme is een levenswijze waarbij het gebruik van dieren voor zowel voeding, kleding, amusement als eender welk ander doel vermeden wordt. In de veganistische filosofie gaat m’n uit van de principes van mededogen en het recht op leven en zelfbeschikking van/voor alle levende wezens.

Waarom veganisme?

Hoewel dierenwelzijn veruit het belangrijkst is, kan een veganistische levensstijl op allerlei gebieden een positieve impact hebben. Hier onderaan vind je de 3 belangrijkste argumenten:

1. Dierenwelzijn/dierenrechten

Door niet langer dierlijke (of van dieren) afkomstige producten te consumeren, bezorg je miljoenen dieren een beter, waardevoller leven. De omstandigheden waarop dieren in de industrie gehouden, behandeld en uiteindelijk gedood worden, overschrijdt zo’n beetje alle grenzen van ethiek en waardigheid.

Dit geldt bovendien niet alleen voor de vlees- en visindustrie, maar zeker ook voor de productie van andere dierlijke producten. Vaak wordt er onterecht vanuit gegaan dat voor de productie van o.a. eieren, zuivel en – in bepaalde opzichten – ook honing geen dieren voor hoeven te lijden en/of gedood te worden. Integendeel.

Lees hier waarom veganisten geen kaas en zuivel eten >>

Lees hier waarom veganisten geen eieren eten >>

Lees hier waarom veganisten geen honing consumeren >>

Lees hier waarom ik (Elke) veganist ben geworden >>

2. Ecologie/milieu

De moderne vlees-, vis- en zuivelindustrie behoort tot de meest vervuilende industrieën ter wereld. Zo is de CO2 uitstoot van de enorme wereldwijde veestapel enorm, worden er hectaren bos en regenwoud gekapt voor de productie van veevoeder (soja inderdaad), en worden de oceanen (veruit het belangrijkste ecosysteem op onze planeet) door overbevissing en de daarbij gehanteerde vismethodes op een zorgwekkend tempo leeggeroofd en vernietigd.

Het niet langer consumeren van dierlijke producten is alvast 1 van de manieren om het spreekwoordelijke tij in dat opzicht te kunnen keren. Voor zover het nog niet te laat is dan :-/

3. Persoonlijke gezondheid

Een voedingspatroon zonder dierlijke producten kan absoluut bijdragen aan je persoonlijke gezondheid. Hoewel het nog steeds meningen regent, is inmiddels door velen bewezen dat een uitgebalanceerd veganistisch ‘dieet’ in alle levensnoodzakelijke voedingsstoffen voorziet.

De enige (weliswaar erg belangrijke ) uitzondering hierop is de vitamine B12. Al ligt dat probleem ingewikkelder dan ons vaak wordt voorgespiegeld.

Lees hier meer over de ‘beruchte’ B12 >>

Nog een belangrijke vermelding bij dit onderwerp: een veganistisch eetpatroon kan gezond voor je zijn. Veganisme staat echter niet per se synoniem voor ‘gezond’. Met andere woorden: het is zoals steeds belangrijk om voldoende te variëren en bovendien je gezonde verstand te gebruiken.

Bijvoorbeeld: in plantaardige olie gebakken frieten zijn weliswaar vegan…ze zijn niet per definitie gezond. Als je begrijpt wat ik bedoel ;)

Lees hier meer over veganisme en gezondheid >>

is-veganisme-gezond.jpg

Wat eten veganisten?

Zoals gezegd vermijden veganisten alle dierlijke – of van dieren afkomstige – producten zoals o.a. vlees, vis, eieren, zuivel/melk, gelatine, …

Omdat al deze ingrediënten en producten in de meeste eetculturen wereldwijd veelvuldig gebruikt worden, zijn de meeste mensen geneigd te denken dat er niet veel anders overblijft. Die meesten zien voor hu geestesoog dan vooral een bord met aardappelen, 1 soort groente én een lege plek (waar het vlees lag dus) voor zich. Nochtans biedt het plantenrijk een ware overvloed aan lekkernijen.

De basis van een veganistisch eetpatroon bestaat voornamelijk uit véél groenten, fruit, noten, granen en zaden. Een veganistische maaltijd bestaat bovendien zelden tot nooit uit 1 soort groenten maar worden er meestal 2, 3 tot zelfs 4 met elkaar gecombineerd.

Bekijk hier de lijst met vegan ingrediënten >>

Het verschil tussen vegetariërs en veganisten

In tegenstelling tot veganisten eten vegetariërs wel zuivelproducten en/of eieren. Ze consumeren echter geen dierlijke producten waarvoor een dier rechtstreek gedood hoeft te worden. In de regel zal een vegetariër daarom ook geen bezwaar maken tegen van dieren afkomstige producten als leder, wol of zijde. Al hangt dit natuurlijk van persoon tot persoon af.

Lees meer over het verschil tussen vegetariërs en veganisten >>

In tegenstelling tot veganisme kent het vegetarisme ook vele onderverdelingen. Zo zijn er verschillende benamingen voor diverse ‘soorten’ veganisme. Zo noemt men iemand die – bijvoorbeeld – geen vlees of vis maar wel gevogelte (bijvoorbeeld kip) eet, een pollotariër. In wezen heeft dat uiteraard niets meer met vegetarisme te maken.

Ook zijn er tegenwoordig veel mensen die hun traditionele eetpatroon regelmatig verruilen voor een vegetarische of veganistische maaltijd. Meestal vanuit ecologisch perspectief.Hoe vaak dit gebeurd, kiest deze persoon natuurlijk gewoon zelf. Zij worden flexitariërs genoemd.

Lees hier meer over verschillende ‘soorten’ vegetariërs >>

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Kokosnoot open helft

Kokos

Ofschoon kokosnoten natuurlijk een exotisch voedingsmiddel zijn, en aldus van ver geïmporteerd moeten worden, zijn ze in onze contreien mateloos populair. Mogelijk sta je er niet altijd bij stil maar het vruchtvlees en de ‘melk’ van deze plant zit in veel meer dan de overbekende Bountyreep alleen. Het gedroogde vruchtvlees kan je, fijngemalen of in

Lees meer »

Vegan Challenge en EVA starterskit

Geen beter seizoen voor een culinair verantwoorde uitdaging als de lente! Dat vinden ze bij zowel het Nederlandse Viva Las Vega’s als de Belgische vegetariërsorganisatie EVA. Vandaag gestart De lente mag dan al begonnen zijn, de Vegan Challenge start pas vandaag (geen grap). Wat? Te laat? Nee hoor, het is nóóit te laat om een maand

Lees meer »
No Egg eivervanger

No Egg – Kijk mama… zonder eieren

Hoe gebruik je de eivervanger No Egg? Het gebruik van eieren in de keuken is naar mijn mening zwaar overschat. In die mate zelfs dat ik me afvraag of we het niet zo gewend geworden zijn om ze overal in te draaien, zonder dat het enige toegevoegde waarde heeft. Ik bedoel: een pannenkoek kan je

Lees meer »

Vergeten groenten – Maar niet heus

Hoe zit het nou eigenlijk met die vergeten groenten? Je hoort de term te pas en te onpas maar je kan ze quasi overal verkrijgen, dus tja… …is men gewoon vergeten dat ze niet langer vergeten zijn?:-) Hoe dan ook, ze zitten natuurlijk niet voor niets met die naam opgescheept. Vergeten groenten zijn gewassen die

Lees meer »

Chia zaden zijn broodnodig

Chia zaad is superfood Wie de term Superfoods nog niet was tegengekomen moet zich de laatste paar jaar wel op mars hebben schuilgehouden. Voor wie het nog niet weet; superfoods is een verzamelnaam voor voedingsmiddelen met een uitzonderlijke – welhaast perfecte – voedingswaarde. Zoals bijvoorbeeld zeer hoge concentraties mineralen, aminozuren, vitaminen en anti-oxidanten. Regel(te)rechte hype

Lees meer »

Faux Gras – Ceci n’est pas de foie gras

Faux Gras (het 100% diervriendelijke alternatief voor foie gras) is een geweldig product uit de koker van dierenrechtenorganisatie Gaia. En een zeer dankbaar ingrediënt om mee te experimenteren in de vegan keuken! Hoewel ik nooit van m’n leven echte foie gras (ganzen- en/of eendenlever) heb gegeten – en ik je dus niet kan vertellen of de

Lees meer »
agar agar het gelatine alternatief

Agar Agar – alles wat je wil en moet weten over dit topproduct

Wat is agar agar? Yep, toen ik het woord ‘agar agar’ voor het eerst hoorde, dacht ik echt dat het ging om een of ander ‘buurland’ van Tolkien’s Mordor of dat het het geluid van de roep van een Siberische boskat voorstelde … dat soort dingen. Zat ik er even naast 😉 Maar serieus: agar

Lees meer »
Romanesco

Romanesco – Gaudi’s Bloemkool

Althans, zo zou je de Romanesco of groene torentjesbloemkool (torentjes en Gaudi gingen goed samen) makkelijk kunnen omschrijven. Echt een meesterwerkje van de natuur als je het mij vraagt en je kan er uren naar kijken…als ze niet om op te eten was;-) Romanesco is verwant aan de broccoli en bloemkool en vertoont dan ook

Lees meer »

Winnaars van de Vegan Awards 2013

Geen betere dag dan Wereld Veganismedag om de uitslag van de Vegan Awards bekend te maken. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) organiseerde dit spannende initiatief en selecteerde de verdiende winnaars in 6 categorieën. Te weten: Als er – zoals dit jaar het geval is – extra categorieën bijkomen, en het zelfs moeilijk wordt om

Lees meer »

Vegan Challenge – een uitdaging met smaak

Veganist in spé of überhaupt wel te porren voor een uitdaging? Dan is de Vegan Challenge wellicht iets voor jou! Dit geweldige initiatief van de stichting Viva Las Vega’s daagt je uit om 1 maand lang 100% plantaardig te eten, met ingang vanaf 1 november (aka Wereld Veganisme Dag). Wie meedoet ontvangt dagelijks een recept

Lees meer »

Gary Yourofsky – Beste speech ooit

Wie zich volledig aan het veganisme wil overgeven – en nog wat extra motivatie nodig heeft – kan ik deze video aanbevelen. Het is een zeer interessante en onderhoudende speech van Gary Yourofsky, een Amerikaanse veganist/activist die er bepaald geen doekjes omwindt. Natuurlijk zijn er wat ‘shockerende’ beelden (die inmiddels iedereen wel kent, maar niet

Lees meer »

Veganisme = moeilijk?

Veganisme heeft vaak af te rekenen met het ‘angst voor het onbekende’ syndroom. Vlees, vis en zuivel maken al zo lang deel uit van ons bord dat het erg moeilijk blijkt om ze weg te denken. Zelfs diegenen die zich effectief zijn gaan afvragen of het nou allemaal wel zo gezond is, hebben vanwege die

Lees meer »