Ik heb pas het boek Vegan Vibes van Lisa Steltenpool in huis. Toen ik het uit de verpakking haalde was mijn eerste reactie ‘oe het is een dik boek’. Het zijn dan ook 300 pagina’s.
Het boek heeft een frisse en duidelijke layout en is onderverdeeld in twee grote delen: informatie en recepten.
Toen mijn vriend het boek vast nam kwamen er meer van zulke reacties:
- Mexicaanse bonen burger … Ja … dat is een goeie boek.
- Appelcake dessert … Wij gaan koken.
- Voorbeeldmenu voor het sporten … nice.
Dat zat dus al goed.
Zometeen meer over het boek, maar eerst iets over Lisa.
Wie is Lisa Steltenpool?
Lisa Steltenpool is diëtist en veganist. Een combinatie die je niet zo vaak tegen komt.
Ze stuurde Voeding en Diëtiek in 2010, een tijd dat veganisme helemaal nog niet zo bekend was als nu. Dat was helemaal niet makkelijk. Ze maakte haar eigen voedingsschema’s i.p.v. de schijf van vijf te volgen, om zichzelf te bewijzen dat het ook anders kon. Hierdoor leerde ze veel meer van voeding.
Bovendien is ze zelf verlost geraakt van prikkelbare darm syndroom door de switch naar plantaardig te maken.
Lisa schreef eerder nog twee andere boeken: De vegarevolutie en Kickstart.
Vegan Vibes – review
Zoals ik al zei heb je eerst een deel met informatie, dat zijn de eerste 183 pagina’s. Dit is onderverdeeld in zes thema’s:
- Waarom mensen massaal vegan worden
- Voor de aarde
- Voor de dieren
- Voor je eigen gezondheid
- Zó eet je gezond vegan
- Ga de uitdaging aan
Plantaardig eten heeft een ripple-effect. Je doet het om misschien maar één reden, maar het heeft ook invloed op de andere redenen: milieu, dieren, gezondheid. In het boek komen ze alle drie aan bod.
Milieu
Er wordt uitgelegd dat als de aarde 2 graden warmer wordt, dat dat niet veel lijkt maar wel desastreuse gevolgen heeft. Ik denk dat dit iets is wat niet veel mensen beseffen.
Dieren
Het hoofdstuk over dieren, daar was ik aan begonnen maar heb ik uiteindelijk niet uitgelezen. Ik werd er droevig van, ik stel me dat dan voor en voel ook de pijn en zie de angst in hun ogen zo levendig voor me.
Ik weet al die dingen, eet al jaren vegan en probeer al heel wat jaartjes mensen te inspireren om vegan te eten (en leven). Dus ik lees er niet teveel over en kijk zeker nooit van die gruwelijke beelden die ook in het boek vermeld worden. Dit blokkeert me in het uitsturen van een positieve verandering.
Voor mensen die wel nog vlees, vis of zuivel eten, zou ik wel aanraden om dit hoofdstuk door te nemen omdat er dingen duidelijk zullen worden waar je voorheen nog niet van af wist. Dan kan je een bewuste keuze maken of je dat nog wilt eten of niet.
Je gezondheid
Aangezien Lisa diëtist is en al heel wat ervaring met haar klanten heeft, weet ze precies waarover ze schrijft en tegen welke problemen mensen aanlopen.
Wat ik zeker ook interessant vind zijn de vijf voorbeeldmenu’s: gezond vegan, sporter, afvallen, aankomen en glutenvrij.
In deze menu’s staat wat je kan eten als ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes met telkens een vermelding naar de recepten die verder in het boek komen. Er staan ook de voedingswaardes bij.
Je krijgt een antwoord op veelgestelde vragen en problemen waar startende planteneters voor komen te staan. Enkele mythes worden ontkracht.
Er wordt van alle belangrijke voedingsstoffen een toelichting gegeven hoeveel je ervan nodig hebt en waaruit je dat kan halen als je vegan eet. Het bijgevoegde overzicht met vitamines en mineralen, de functie ervan, aanbevolen hoeveelheid voor mannen en vrouwen en in welke plantaardige voedingsbron het zit, vind ik heel handig.
Als mensen je weer eens aankijken alsof je een aliën bent of zeggen dat je extreem bent of met je in discussie proberen te gaan dan heb je met dit boek goede handvatten. Je kan wetenschappelijk bewezen zaken aanhalen.
Vegan Vibes recepten
In Vegan Vibes staan 60 recepten. Zowel voor ontbijt, lunch, avondmaal als enkele extraatjes.
Bij de gerechten staat de bereidingstijd, zo kan je meteen zien of het qua tijd in je schema past om te maken. De meerderheid van de recepten zien er ook eenvoudig uit om te maken met een relatief korte ingrediëntenlijst.
Elk van ons koos een gerecht om uit te proberen.
Sushiburger
Ik koos voor de sushiburger omdat het er zo mooi uitzag. Alle onderdelen om te maken zijn heel makkelijk. Het samenstellen van het torentje is het meeste werk, dus als je weinig tijd hebt kan je het ook gewoon op je bord leggen alhoewel dat niet zo mooi is 😉
Het laagje gemaakt van cashewnoten en zongedroogde tomaten vond ik meteen zo al lekker. Ik denk dat ik dat wel eens durf te maken om op een boterham te smeren. Maar in het geheel paste het nog beter want dan had je ook de frissere smaken erbij.
Ik vreesde dat mijn vriend het niet lekker zou vinden omdat hij niet van sushi en nori houdt, maar omdat dit niet zo fel door smaakte vond hij het toch lekker. Mocht zeker nog eens op het menu komen, maar we gaan het volgende keer maken als het warm weer is. Op een sombere dag eten wij liever iets warms.
Indiase burrito’s
Mijn vriend, Geert, koos Indiase burrito’s met mangochutney.
Dit gerecht was heel eenvoudig om te maken en kostte niet zoveel tijd. Normaal was het één burrito per persoon. Voor mij was dat voldoende, ik had in de namiddag een rijkelijk tussendoortje gegeten. Mijn vriend at er twee, maar hij was dan ook net gaan mountainbiken, dus hij kon wel wat extra energie gebruiken.
We vonden het allebei heel lekker. De mangochutney was wel nodig omdat het anders wat droog was. Dit gerecht komt zeker nog op het menu.
Heb jij het boek Vegan Vibes of ben je er benieuwd naar? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina.