Vlees is dood, lang leve groenten – Robin Schaper

Laatst geüpdatet:

Boeken met informatie over veganisme; het is allang geen unicum meer. En gelukkig mag ik wel stellen! Hoe meer er over geschreven wordt, hoe beter…toch?

Dóór veganisten, (niet) vóór veganisten

Veel van die boeken zijn vanzelfsprekend ook door veganisten geschreven (ik ben volgens mij de enige uitzondering. Geen idee of ik daar trots op mag zijn ;)) en het valt me wel vaker op dat ‘het doel’ ervan wel eens over het hoofd wordt gezien. Namelijk; niet-veganisten op een aangenaam leesbare manier informeren over het waarom van een plantaardige levensstijl.

Wanneer je sowieso al overtuigd veganist bent, haal je immers weinig nieuws uit al die boeken. Je weet bijvoorbeeld al wat jouw motivatie is, wat de effecten van onze massale vlees-, vis- en zuivelconsumptie zijn en hoe je die linkt aan thema’s als milieu, dierenwelzijn en voedselschaarste.

Been there, done that en zo. Al zal ik ook niet ontkennen dat een ‘reminder’ af en toe geen kwaad kan.

Vlees is dood lang leve groenten - Robin Schaper boek

Simpel, to the point en goed gedocumenteerd

Van de Nederlandse auteur Robin Schaper kreeg ik zijn boek Vlees is dood, lang leve groente. En behalve de erg goeie titel is er nog meer dat me aanspreekt. Namelijk dat ‘ie precies het boek heeft gemaakt waar je als niet-vegan uitstekend mee uit de voeten kan.

Robin schrijft ten eerste in begrijpelijke taal en houdt er een – ik bedoel dit beter dan het klinkt – haast kinderlijk eenvoudige stijl op na.

In de literaire prijzen zal hij zeker niet vallen maar hierdoor krijgt hij wel voor elkaar waar vele anderen mijn inziens falen; je héél helder uitleggen hoe de vegan-vork in de steel zit (en hoe die vork dus meestentijds in de verkeerde dingen prikt ;)).

Vlees is dood lang leve groenten - Robin Schaper boek

Compleet met tabellen, feiten en cijfers

Bovendien is de inhoud ook heel erg compleet. Dat hij zich beperkt tot korte teksten en grote letters betekent zeker niet dat er essentiële informatie ontbreekt.

Er is geen thema of vooroordeel dat ‘ie niet aansnijdt en het is vrijwel onmogelijk om achteraf nog met vragen te blijven zitten.

Ook een meerwaarde zijn de talloze tabellen, afbeeldingen én recepten (een gedeelte van het boek is ook een kookboek) die het allemaal een stuk overzichtelijker, duidelijker en zeker ook praktischer maken.

Daarnaast wordt elke ‘bewering’ die Robin maakt ook gestaaft. Achteraan in het boek vind je allerlei links naar bronnen (lees: wetenschappelijke onderzoeken) die z’n woorden kracht bijzetten.

Hoewel ik persoonlijk zo m’n mening heb over ‘onbevooroordeelde onderzoeken’ is het wel iets waar veel mensen zich graag aan vastklampen.

You want proof, there you got it! 🙂

In ieder geval zorgt dat wetenschappelijk bewijsmateriaal bij mij niet voor extra overtuigingskracht. Dat doet de allesomverwerpende logica van het veganisme gewoon zelf wel. En Robin Schraper brengt het gewoon héél erg goed.

Vlees is dood lang leve groenten - Robin Schaper inhoudstabel

Ideale kennismaking

Lang verhaal kort: ‘Vlees is dood, lang leve groente’ lijkt me absoluut een ideale kennismaking met de plantaardige levensstijl. Dat ‘kinderlijk eenvoudig’ van een paar regels terug, kan ik dan ook beter vertalen naar ‘begrijpelijk voor jong en oud’ en ‘vlot leesbaar’.

Het is bovendien leesvoer waar je – mede vanwege de info over voedingswaarden en voedingsstoffen – nog regelmatig naar zal teruggrijpen. Ook heel handig om bij de hand te hebben als mensen (van die lastige) vragen gaan stellen bij je nieuwe levensstijl 😉

Aan de ministers van volksgezondheid en dierenwelzijn in België en Nederland zou ik dan ook willen zeggen; als jullie ooit echt effectieve stappen willen zetten naar een betere wereld…verplicht dit boek dan in de scholen. Doet het volgens mij uitstekend 🙂

Dit boek al gelezen? Laat hier onderaan je mening achter 🙂