Vergeten groenten – Maar niet heus

Hoe zit het nou eigenlijk met die vergeten groenten? Je hoort de term te pas en te onpas maar je kan ze quasi overal verkrijgen, dus tja… …is men gewoon vergeten dat ze niet langer vergeten zijn?:-)

Hoe dan ook, ze zitten natuurlijk niet voor niets met die naam opgescheept. Vergeten groenten zijn gewassen die x-aantal jaren niet meer geteeld vanwege allerlei redenen als:

  • Moeilijk te bereiden
  • Veel werk met het schoonmaken ervan
  • Te weinig populair qua smaak
  • Lastig te telen (in de minderheid)

Terug van weggeweest

Nu die vergeten groenten ineens terug populair zijn kunnen we allemaal kennis maken met deze ‘niet populaire smaken’. En verdomd als ik begrijp waarom ze die al die tijd voor mijn generatie verborgen hebben gehouden. Bastards!

Vergeten groenten als de aardpeer (of topinamboer), pastinaak en paarse wortel zijn slechts enkele van de illustere namen, en aan het seizoen en de smaak te oordelen waren het veelal wintergroenten die men destijds naar de vergetelheid heeft verwezen. Het is zeker zo dat ze vrijwel allemaal een tamelijk uitgesproken karakter hebben waar je misschien wat aan moet wennen, maar dat geldt natuurlijk voor alles wat je de eerste keer proeft. Je kan er echt wel de heerlijkste gerechten mee maken.

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Willem kreeg een kleur

Aan de paarse wortel kleeft – behalve aarde – overigens nog een leuk stukje geschiedenis. Deze wortel wordt ook wel eens omschreven als de ‘oerwortel’ en daar is geen woord van gelogen. Deze paarsgekleurde ‘godfather’ is namelijk het origineel, en de huidige oranje wortel – zoals wij die tegenwoordig kennen – is dat niet. Die zijn het resultaat van een speciale kweekprocedure, uitgevoerd door Nederlandse boeren uit de 17de eeuw. Als eerbetoon aan Willem van Oranje! In de loop der tijden gaf de mensheid ook de voorkeur aan deze oranje ipv paarse variant. Kwestie van smaak zullen we maar zeggen:-)

Stel dat de man Willem van Turkoois had geheten, dan hadden ze daar nog een hele kluif aan gehad (flauw!).

Schorseneren…vergeten?

Wat ik ook tegenkwam onder de noemer ‘vergeten groenten’ zijn schorseneren. Gek, want die heb ik tijdens m’n jeugd (en nu nog steeds) vrij vaak gegeten. In dit geval bedoelde m’n wellicht de verse schorseneren, want in het vriesvak van je supermarkt liggen ze natuurlijk al jaren (figuurlijk dan). Het schoonmaken ervan is – eerlijk is eerlijk – inderdaad een ‘crime’, dus dat is een mogelijke verklaring voor de magere populariteit.

Verse schorseneren hangen nog vol aarde, en zodra je ze wast en schilt voelt het aan alsof iemand een tube secondelijm over je handen heeft uitgeknepen. Een paar huishoudhandschoenen en wat geduld zijn dus geen overbodige luxe, maar je hebt er wel wat voor in de plaats. Wie een verse schorseneer heeft geproefd, beschouwt z’n bevroren surrogaat voortaan als ‘overbodige groente’. Zeker eens proberen dus!

Een lijstje van de ‘vergeten groenten’ (er zijn er ongetwijfeld nog meer):

  • Pastinaak
  • Postelein
  • Rammenas
  • Koolrabi
  • Aardpeer of topinamboer
  • Rammenas
  • Koolraap
  • Paarse wortel
  • Wortelpeterselie
  • Schorseneren
  • Kardoen

Wie zin heeft gekregen in een ‘vergeten hutsepot’…het recept vind je hier

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

2 reacties

  1. Ik moest lachen om Willem van Turkoois (wat dat wil zeggen over mijn gevoel voor humor gaan we het maar niet over hebben) Schorseneren hebben in Nederland de bijnaam “huisvrouwenverdriet”. Niet geheel onterecht dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Maca - wat is maca poeder?

    Wat is maca poeder?

    Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

    Aardpeer bereiden

    Aardpeer bereiden – zo doe je dat

    Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

    Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

    Artisjok

    Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en