Als er met Pasen één gerecht op tafel kwam, dan was het wel ‘vogelnestjes’. Voor wie ze niet kent (geen idee hoe dat kan); vogelnestjes zijn gehaktballen met in de kern een hardgekookt ei, meestal geserveerd met aardappelpuree en een tomatensaus.
Noem het een hartige kinder-surprise 😉
Uitdaging
Zelf was ik er verzot op en het is absoluut een ideaal, hetzij nogal uitdagend, gerecht om te ‘veganiseren’. Voor de gehaktbal had ik gelukkig al een geschikt recept in m’n e-book ‘Vegan Sauzen‘ staan. Al sudderden ze daar in een champignon-rodewijnsaus, je kan ze op vele manieren en in welk formaat dan ook serveren.
Het hardgekookte ei vervangen lag iets moeilijker. Natuurlijk zal je met groenten wel iets leuks kunnen verzinnen, maar de gehaktbal is daarvan sowieso al goed voorzien. Bovendien moet de vulling stevig en kneedbaar zijn en – als het even kan – liefst nog op ei lijken ook.
Dat laatste is helemaal niet zo belangrijk, maar het is voor mij wel de helft van de pret 😉
Geen ei, wel tofu
De oplossing bleek erg simpel; tofu! Het leuke aan tofu is dat het alle smaken die je er aan toevoegt zal opnemen. Op de koop toe is het zacht en tegelijk stevig, kan je het eender welke kleur geven, en valt het bijzonder goed te kneden zodra je er de staafmixer in zet. In het geval van dit vogelnestje is het ook nog eens een echte meerwaarde voor de smaak. Maar goed ook, want anders zou het volstrekt nutteloos zijn 🙂
De smaak (en gele kleur) verkrijg je met een vleugje kerriepoeder, kurkuma, wat lente-uitjes (want het is lente), tamari (sojasaus) en kala namak.
De tofu is dubbel zo lekker als je die een dag op voorhand maakt. Dit recept is goed voor ongeveer 6 vogelnestjes, al hangt het er natuurlijk vanaf hoe groot je ze maakt. Het recept voor de tomatensaus staat er ook bij.
Alvast veel plezier met dit experimentje!
Vogelnestjes
ingrediënten
Seitan gehaktballen
- 300 gram seitangehakt
- 2 sjalotjes
- 2 wortels
- 1 stengel preiwit
- 1 teentje look
- 1 tl tomatenpuree
- 1 el bloem
- 2 el groentebouillon
- 50 gram amandelpoeder
- peper en zeezout
Tofu vulling
- 200 gram tofu (de gewone, niet de zijden tofu)
- 4 lente-uitjes
- 2 el kurkuma
- 1 tl kerriepoeder
- 1 sjalotje
- 1 teentje look
- beetje kala namak (kala namak bestellen)
- peper en zeezout
Vegan sauzen
30 verschillende koude en warme plantaardige sauzen voor bij allerlei gerechten. Ontdek hoe je zelf andalouse en tartaar, de lekkerste dipsauzen en een heerlijke bruine (!) saus kan maken. Zelfs de vissaus zonder vis wordt niet vergeten!
Tomatensaus
- 2 uien
- een scheutje olijfolie
- 800 gram verse tomaten
- 80 gram tomatenpuree
- 1 stukje rode chilipeper
- enkele takjes basilicum
- enkele takjes tijm
- enkele takjes oregano
- 1 el balsamicoazijn
- peper en zout
Afwerking
- 100 gram paneermeel
- 4 el bloem
- 4 el sojamelk of water
Bereiding
Seitan gehaktballen
- Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook. Schil en rasp de wortel. Was de prei, halveer in de lengte en snij in kleine stukjes.
- Verhit wat olie in een pot en fruit de sjalotjes glazig. Voeg de knoflook, wortel- en preistukjes toe en laat 5 minuten stoven op matig vuur.
- Voeg het seitangehakt toe en laat nu 3 minuten stoven. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
- Meng de tomatenpuree en groentebouillon onder het gehakt en laat nog 1 minuutje verder bakken.
- Strooi de bloem over het gehakt. Meng opnieuw en laat wederom 1 minuut bakken.
- Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
- Meng het amandelpoeder door het gehakt en kruid af naar smaak met peper en zeezout.
Tofu vulling
- Dep de tofu goed droog. Dat gaat makkelijk door de tofu tussen 2 met keukenpapier bedekte borden te leggen en er een zwaar voorwerp – bijvoorbeeld een kookpot met water – bovenop te plaatsen. Wel oppassen dat er niks omver valt ;).
- Pel en snipper het sjalotje en de knoflook. Snij de lente-uitjes in kleine ringetjes en de (droge) tofu in kleine blokjes.
- Verhit wat olie in een steelpan en fruit de sjalot en de lente-uitjes gedurende 1 minuut. Voeg de knoflook toe en laat 1 minuut meebakken.
- Doe de tofublokjes erbij en kruid met kurkuma, kerrie en kala namak. Meng goed door elkaar tot alle blokjes met de kruiden bedekt zijn. Draai het vuur laag en bak de tofu gedurende 5 minuten. Roer regelmatig.
- Haal de pan van het vuur en laat 5 minuten afkoelen.
- Mix de tofu in de blender of met de staafmixer en kruid af naar smaak met peper en zeezout. Mix nog een laatste keer en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Tomatensaus
- Pel en snipper de uien. Snij de uiteinden en de knoppen van de tomaten en dompel ze 2 minuten onder in kokend water. De schil kan je er dan zo aftrekken.
- Snij de tomaten doormidden en vervolgens in partjes. Verwijder de pitten en het waterige vruchtvlees met een mes. Snij de tomaten tenslotte in stukjes.
- Snij de chilipeper doormidden en verwijder het zaad en de zaadlijstjes.
- Verhit de olie in een pot en fruit de ui. Voeg daarna de tomaten en alle andere ingrediënten toe en meng alles flink door elkaar.
- Zet het vuur erg laag en laat de saus gedurende 1 uur zachtjes sudderen. Roer af en toe om aanbakken te voorkomen.
- Kruid af met peper en zout.
Afwerking vogelnestjes
- Maak 4 gehaktballen ter grootte van een tennisbal (of ietsje kleiner misschien, ik tennis weinig). Duw ze vervolgens met je handen plat.
- Doe hetzelfde met de tofu maar dan ter grootte van een ping-pongbal (of iets kleiner, ik ping-pong weinig).
- Leg de tofu bal in het midden van de gehaktschijf en plooi het gehakt voorzichtig rond de tofu. Doe dit ook bij de overige drie. Rol de ballen tot slot nog eens tussen je handen om ze mooi glad te krijgen.
- Verhit de friteuse tot 175 graden.
- Rol de vogelnestjes nog eens lichtjes door de bloem en maak een papje van de resterende bloem en de sojamelk (of water). Haal de vogelnestjes kort door het papje en omhul ze met paneermeel.
- Bak de vogelnestjes in de friteuse gedurende ± 6-8 minuten (afhankelijk van de grootte).
Laat hieronder zeker even weten wat je van dit recept voor vegan vogelnestjes vindt.
7 reacties
5
De vogelnestje waren supper, zeker een aanrader en zullen hier regelmatig op tafel komen !
Oh blij te horen dat het gesmaakt heeft en je het nog gaat klaarmaken 🙂
5
beste,ik zie dat je rode wijnsaus gebruikt,hopelijk ook vegan ,want niet alle wijn is vegan mvg barbara
Inderdaad, niet alle wijnen zijn vegan. Deze kan je bestellen bij http://www.its-organic.nl/category/69-vegetarische-veganistische-wijnen.aspx
Meer over vegan wijnen: https://veganistischkoken.be/veganistisch-koken-informatie/veganisme-algemeen/wat-is-veganistische-wijn/