Wat is vegetarisch stremsel?

Gepubliceerd op:

Meestal wordt er vanuit gegaan dat kaas sowieso vegetarisch is, maar dat is niet het geval. Toen ik pas vegetariër werd, at ik nog alle kaas omdat ik niet wist dat de meeste daarvan niet vegetarisch was.

Het stremsel in de meeste kazen is van dierlijke oorsprong. Stremsel zorgt ervoor dat de kaas een vastere structuur krijgt doordat de melk gaat klonteren. Hiervoor wordt vaak de lebmaag van een kalfje gebruikt. Hierdoor is deze kaas niet vegetarisch. Bij vegetarische kazen wordt er plantaardig stremsel of microbieel stremsel gebruikt. Microbieel stremsel wordt vaker gebruikt omdat het de smaak niet beïnvloed en goedkoop is.

Op de verpakking van de kaas zal je zien staan dat het vegetarisch is, of er staat microbieel stremsel. Als het er niet op staat is de kans groot dat het dierlijk stremsel is.

Bij het programma “de keuringdienst van waarde” gingen ze op onderzoek uit.

Vegetarische kaas is niet veganistisch.

Toen ik te weten kwam dat niet alle kaas vegetarisch was ben ik overgeschakeld op vegetarische kaas. Enkele jaren later werd ik veganist en heb ik alle “echte” kaas geschrapt. Het is niet veganistisch omdat er wel koemelk of geitemelk gebruikt wordt. Kaas is de reden dat sommige mensen de stap van vegetariër naar veganist niet zetten omdat ze het zo verdomd lekker vinden en het ook nog eens letterlijk verslavend is. Maar het goede nieuws is dat er steeds meer veganistische kazen op de markt komen. Hierin zit geen dierlijke melk en geen dierlijk stremsel. De kazen worden gemaakt op basis van kokosolie, soja of cashewnoten.

Plaats een reactie