Week van de vegan kaas

Say ‘no’ cheese

Ik ken mezelf, als er één ding annex voedingsmiddel is dat me er tot nog toe van weerhouden heeft om een volledig plantaardige levensstijl aan te nemen, dan is het die vervloekte kaas!

Steve Urkel (wie kent ‘m nog?) was er verslaafd aan, bijna elke (tekenfilm)muis trapt erdoor in de val…mein got, bijna iedereen die ik ken heeft de grootste moeite om met z’n fikken van die heerlijk geurende, zachte, smeltende godensmurrie af te blijven. Zelfs mijn vrouw – die wel de spreekwoordelijke ballen had om kaas van de één op de andere dag af te zweren – geeft toe dat ze daar wel degelijk een mentale krachtinspanning voor heeft moeten leveren.

Een enkeling lustte het sowieso al niet (lucky bastards!) en een nog kleiner percentage enkelingen zijn genoeg overtuigd van de vele (gezondheids)nadelen van kaas -en dus ook melk – om het per direct af te zweren. Zonder ook maar een beetje heimwee.

Ik behoor helaas niet tot die categorie :-/

Kaasjunk

Ik ben van het type dat kaas zou strooien over de meest onwaarschijnlijke gerechten, terwijl anderen afkeurend hun hoofd schudden of op z’n minst verbaasd zullen toekijken. Geef me kaaskroketten en m’n zintuigen staan op scherp. Erger, serveer me een kaasschotel + een stokbrood en ik verlaat je woning pas als de zon komt piepen en de vogels fluiten…of als de schotel op is 😉

Gouda tussen de boterham, smeerkaas, feta, ricotta, brie, parmezaan, mozzarella, gruyere, geitenkaas, jonge, oude, zachte, harde, met of zonder noten, witte, gele en (niet de) blauwe… ik verorber ze allemaal met smaak. Desondanks ben ik er inmiddels, dankzij m’n liefhebbende echtgenote en Boele ‘de Planteneter’ Ytsma, wel achter gekomen welke nefaste invloed kaas, melk en allerhande zuivel op je lichaam kan hebben. Het immense dierenleed dat de zuivelindustrie veroorzaakt nog even buiten beschouwing gelaten.

En ja, ik vervloek zowel m’n vrouw als Boele regelmatig (Boele heeft daar minder last van), maar feiten zijn feiten. Hoe hard de melkindustrie je ook wil doen geloven dat het goed is om als mens iets te consumeren dat dient om een kalfje te doen uitgroeien tot een volwassen koe van – god weet hoeveel – kilo…in een paar maanden tijd! Het klopt niet hé.

Nu ben ik verder helemaal niet van plan je te vervelen met allerhande verontrustende feiten over kaas. Er zijn andere mensen (check Boele Ytsma), die je dat beter kunnen uitleggen dan ik en je – wat betreft je gezondheid- veel accuratere adviezen kunnen geven. Bovendien eet ik ondanks alles nog steeds m’n portie kaas. The human mind works in mysterious ways (het mijne toch zeker 🙂

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Over vlees – en vleesvervangers

Wat vlees betreft: zoals je inmiddels ongetwijfeld weet heb ik ook daar nog steeds moeite mee. Ik snak weliswaar al lang niet meer elke dag naar een lap biefstuk van onverantwoorde afmetingen, maar zodra ik bij een (regulier) restaurantbezoek de kaart bekijk, begin ik toch nog steeds te kwijlen. Vlees terzijde schuiven gaat me desondanks steeds makkelijker af, niet in de laatste plaats dankzij de hulp van allerlei vleesvervangers die men tegenwoordig zelfs bij de betere supermarkt kan aanschaffen. Die gebruik ik evenmin dagelijks (ik heb wel wat geïnspireerder leren koken), maar ze komen toch geregeld goed van pas.

Ik weet het; rasechte vegetariërs en/of veganisten kunnen vaak niets met al die vleesvervangers. Daar ben ik best jaloers op, maar aan de andere kant zie ik er ook helemaal geen graten in. Je hebt die dingen – net als vlees – absoluut niet nodig om lekker te kunnen eten, maar het helpt me wel om een blijkbaar sterk verankerde gewoonte/nostalgie de baas te zijn en – misschien ooit – te blijven.

Vervangen die handel?

Helemaal gelukkig wordt ik van de huidige generatie vleesvervangers. Wie m’n blog regelmatig scant op nieuwe recepten vind regelmatig een stukje ‘nepvlees’ van (bijvoorbeeld) De Vegetarische Slager of Greenway. Die zijn zeker niet allemaal vegan (sommigen bevatten ei of euh…lactose), maar er blijven er genoeg over om wel van te smullen. De ‘kipstukjes’ en ‘spekblokjes’ maken het me een stuk eenvoudiger om plantaardig door het leven te huppelen, zonder dat ik oude favorieten helemaal hoef af te zweren. En natuurlijk is er ook de goeie ouwe seitan en – in wat mindere mate – de tofu die me m’n vleesloze leven van een zonnige kant doen bekijken.

Heren en dames nepvleesproducenten,…ik dank jullie op mijn blote knieën!

Wat met plantaardige kaas?

Zo’n vlucht dat het namaakvlees heeft genomen, zo traag ging de ontwikkeling naar een plantaardige vorm van kaas. Althans, dat is wat ik altijd heb gedacht. Elke (mijn vrouw dus) kocht wel eens een ‘plantaardige kaas’ van bij de lokale natuurwinkel, maar toen ik daar een hapje van nam werd me duidelijk dat er nog véél werk aan de winkel was.

De structuur leek er niet op, het kreng smolt niet eens, en persoonlijk zou ik nog liever een fles wc-reiniger consumeren dan er nog één enkele hap van  te moeten nemen (nee, ik noem geen merken). Enfin, op z’n zachtst gezegd was ik dus nogal sceptisch tegenover de veganistische kazen.

Ik zal niet beweren dat ze allemaal ronduit walgelijk waren. Sommigen waren zelfs eetbaar/lekker (zoals de Rizella, een variant op mozzarella op basis van rijstmelk), maar of er echt serieus met echte kaas te concurreren viel…nou nee.

Dat was toen

Nu had ik zeker nog niet alles geprobeerd, en gelukkig wint mijn nieuwsgierigheid het soms nog van m’n vooroordeel. Ik bezoek natuurlijk zelf ook wel eens een plantaardig foodblog en regelmatig kwam ik dan positieve recensies of artikels tegen over o.a. de merken Wilmersburger, No Muh (héhé!) en Daiya. Als zouden het de perfecte imitaties van kaas zijn.

Mijn interesse was gewekt.

Een week lang vegan kaas

De stortvloed aan kaasvervangers die tegenwoordig (sommigen weliswaar nogal lastig) te vinden zijn, deed me besluiten er dan maar een weekje aan blogartikels aan te besteden. Inclusief mijn ongezouten mening(en), spontane vergelijkingstests, een hoop recepten en alvast 1 zeer interessant interview met een ervaren en ambitieuze vegan kaasmaker uit België!

Kortom: morgen gaan we van start en volgt het eerste echte artikel. Stay tuned and say cheese! 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

2 reacties

 1. Ik hoorde Daiya zopas vernoemen naar aanleiding van het kookboek “Mayam’s Vegan Table” van Mayim Bialik de actrice uit de Big Bang Theory die ook Vegan eet en kookt, maar heb er hier ook nog niets van gemerkt (Antwerpen – België) dus mocht u een exemplaar kunnen tonen en/of zeggen waar ze dit verkopen zou u mij ten zeerste blij maken. En ja de Wilmersburger kaas is grandioos goed! Ik lust het liefst de paprika, de chester, de classic en de “strong”, de andere smaken heb ik moeite mee. Het is wel moeilijk om ze aan te kopen, omdat de biowinkels regelmatig lege schabben hebben hiervan en het is ook niet goedkoop, maar wel een goed alternatief.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Reflectiemoment 2020

  Reflectiemomentje

  Elk jaar vertraag ik de laatste week van het jaar een beetje. Tijd voor een reflectiemoment op het afgelopen jaar en een vooruitblik op het

  vegan gastblogger

  Bloggers gezocht voor Veganistisch Koken!

  Wil jij schrijven voor Veganistisch Koken? Veganistisch Koken heeft groeistuipen! Daarom zijn we op zoek naar enthousiaste gastbloggers (en vloggers) (M/V) die onze blog kunnen

  Quinoa superfood

  Quinoa – de verantwoorde manier

  Quinoa niet ok? Op mijn blogposts over het thema quinoa heb ik geregeld wat minder positieve reacties ontvangen. Meer bepaald over het feit dat onze plotselinge