Welke soorten vegetariërs zijn er?

Laatst geüpdatet:
Welke soorten vegetariërs zijn er?

Natuurlijk zijn er zoveel soorten vegetariër als er soorten vegetariërs zijn. Je hoeft jezelf niet in een hokje te steken en kan zelf beslissen wat je wel wil en wat niet. Misschien ben je nu ergens nog niet klaar voor, maar binnen een tijdje wel. Als je er meer over vernomen hebt, de rest al een gewoonte geworden is en je een stap verder wil gaan, als je bewuster geworden bent,…

Hokjes zijn wel handig in je communicatie naar anderen toe. I.p.v. te moeten zeggen wat je allemaal niet eet en wat allemaal wel, kan je gewoon zeggen:

“Ik ben veganist.”

Flexitariër of partime vegetariër

De flexitariër of partime vegetariër is iemand die vaak vegetarisch eet, maar niet altijd. Een dag of meerdere per week eet deze persoon geen vlees of vis.

Voorbeelden:

  • Iemand die meedoet met Donderdag Veggie dag en 1x per week vegetarisch eet.
  • Iemand die thuis consequent vegetarisch eet, maar niet buitenshuis.

Waarom zou iemand ervoor kiezen om flexitariër te zijn? Dat kan verschillende redenen hebben:

  • Kennismaken met de vegetarische of veganistische keuken, maar nog niet klaar om de volledige stap te zetten.
  • Nog moeite om het in sociale situaties toe te passen. Men wil niet opvallen, durft niet te vragen achter een vegetarisch menu,…
  • Geen bewuste keuze, maar een vegetarische maaltijd gewoon heel lekker vinden en het regelmatig willen eten.

Fruitariër

Een fruitariër eet niets wat dierlijk is zoals een veganist, maar wil daarnaast ook geen planten doden of beschadigen om aan voedsel te komen. Vruchten die van de boom vallen, zoals een appel horen tot het menu van de fruitariër. Ook noten en zaden vallen hieronder, alhoewel de meningen daarover verdeeld zijn.

De bekendste fruitariër is Steve Jobs. Hij at tijdens zijn jonge jaren enkel fruit.

Lacto vegetariër

Lacto vegetariërs eten geen vis, vlees of eieren, maar wel zuivel.

Ovo-lacto vegetariër

Ovo-lacto vegetariër is de vegetariër zoals we die normaal gezien kennen. Hij of zij eet geen vis of vlees, maar wel eieren en melk. Ook geen ingrediënten die afkomstig zijn van gedode dieren zoals gelatine, kaas met dierlijk stremsel, cochenille (rode kleurstof), vleesbouillon,…

Een vegetariër gebruikt ook geen leder.

Ovo-vegetariër

Ovo vegetariërs eten geen vis, vlees of zuivel, maar wel eieren.

Paleo vegetariër

Paleo vegetariër is een vegetariër en eet dus geen vlees en vis. Daarnaast eten ze paleo waardoor ze geen zuivel consumeren, geen suiker, peulvruchten, granen of gluten.

Pegan – paleo veganist

Paleo veganist is een veganist en eet dus geen vlees en vis, zuivel, eieren, honing. Daarnaast eten ze paleo waardoor ze geen zuivel consumeren, geen suiker, peulvruchten, granen of gluten.

Pescotariër

Een pescotariër is iemand die nooit vlees eet, maar wel nog vis. Dit is dus geen vegetariër. Vaak zeggen pescotariërs dat ze vegetariër zijn, wat dan voor heel wat verwarring zorgt. Zo krijgen vegetariërs toch nog vis voorgeschoteld, wat helemaal niet de bedoeling is.

Pisces is Latijn voor vis.

De redenen kunnen zowel gezondheid zijn, milieu, dieren (men voelt zich meer verbonden met andere zoogdieren) dan met vissen.

Pollotariër

Een pollotariër is iemand die wel gevogelte eet, maar geen ander vlees of vis. Een pollotariër is dus een voorbeeld van een semi-vegetariër.

Raw foodie (rauw voedsel)

Raw foodies eten geen voeding dat bewerkt is boven de 40 graden C. De voeding wordt dus niet gebakken, gekookt, gestoomd, gewokt, gefrituurd,… Dit wil niet zeggen dat alles koud gegeten hoeft te worden. Wat onder de 40 graden bereid wordt kan wel. Bij hogere temperaturen gaan er veel van de vitamines en mineralen verloren, daarom is raw het meest voedzame. Hierom wordt ook vaak gesproken van living food of levend voedsel. Groente, fruit, crackers,… kunnen gedroogd worden in een dehydrator. Vaak zijn raw foodies ook veganist, maar dat hoeft zo niet te zijn. Je kan ook rauw vlees, rauwe eieren, rauwe melk consumeren.

Semi-vegetariër

Een semi-vegetariër is iemand die bepaalde soorten vlees/vis niet eet, maar andere wel. Bijvoorbeeld geen varkensvlees, wel insecten,… dus afwijkt van het begrip vegetariër. Ook wordt deze term soms genoemd voor flexitariërs. Dus wie bewust enkele dagen per week vegetarisch eet.

Een pescotariër is een voorbeeld van een semi-vegetariër. Deze persoon eet wel vis, maar geen vlees.

Veganist

Een veganist is iemand die geen dierlijke producten eet of gebruikt. Dus geen vlees, vis, melk, eieren, honing, gelatine, dierlijk stremsel. Maar gebruiken ook geen leder, bont, wol, zijde …

Tot welke “soort” behoor jij?

Lees hier meer over veganisme >>

5 gedachten over “Welke soorten vegetariërs zijn er?”

  1. nog iets anders 😀
    flexanist :p ik eet thuis vegan maar niet als we uit eten gaan dan is het wel vegan als de optie er is maar anders vegetarisch 😉

    Beantwoorden

Plaats een reactie