Ik dreig in herhaling te vallen maar ik ga het toch nog een keer zeggen; geen idee waarom er altijd zo veel eieren gebruikt worden!
Neem bijvoorbeeld aardappelkroketten. Als me gevraagd wordt hoe ik dat in godsnaam klaarspeel zonder ei sta ik steevast met m’n mond vol tanden. “Nou…ik laat ze gewoon weg’, flap ik er dan maar uit 🙂
Volgens traditioneel recept gooit men altijd een ei-dooier door de aardappelpuree en wordt het eiwit gebruikt om de kroketten in onder te dompelen en vervolgens te paneren.
Het eiwit kan je echter evengoed vervangen door een papje van bloem en water. Super makkelijk en is ook nog eens goedkoper! Aan de smaak doet het niets en hetzelfde geldt overigens voor de ei-dooier. Geen flauw idee waarom die er per sé bij moet.
Met frieten is het overigens net zo. Hier in België gaan de ‘echte’ frituristen er prat op dat friet gebakken wordt in ‘Ossewit’ (oftewel rundsvet). De smaak zou dan zoveel beter zijn en meer van dat soort dingen. Het lijkt me sterk dat iemand überhaupt het verschil tussen in rundsvet of in plantaardige olie gebakken friet zou proeven en dan nog…waarom zou je in vredesnaam een groente (of knol in dit geval) in dierlijke vetstof moeten bereiden? Das toch te gek voor woorden!
Als ik aanstonds zou suggeren dat een ‘echte’ steak in kokosolie gebakken dient te worden…goh, ik hoor de halve slagerswereld al steigeren 😉
Hoe dan ook: het is duidelijk dat de vleesindustrie links en rechts wat overschotjes kwijt moet, want anders kan ik het ook niet verklaren. Mijn advies; laat een aardappelkroket een aardappelkroket zijn en een friet een friet. Zonder dierlijke additieven die nergens toe leiden.
Maar genoeg grote bek; mocht je nog twijfelen…probeer deze aardappelkroketten ‘natuur’ maar eens uit 😉
Extra benodigdheden: een Millecroquette (of krokettenpers) Niet dat een mens niet zonder kan, maar het scheelt enorm veel werk. En zo’n ding kost 3 keer niets.
Wie wil er nog eieren in z’n aardappelkroket? 🙂
Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…
Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…
Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…
View Comments
Kunnen ze ook in de oven gebakken worden?
Dat wilden we een volgende keer zelf ook eens proberen. Ik kan je het dus helaas niet met zekerheid vertellen.
ik sta helemaal achter het vega alternatief voor kroketten en dank je voor je recept, maar ik durf zeker te beweren dat ik niet de enige ben die écht wel het verschil proeft tussen frieten in ossenvet gebakken of in plantaardige olie. Zelf verkies ik meestal de vegetarische keuken omdat hij zo rijk is aan smaken - wat zou je zonder kruiden doen ;-) - maar zeggen dat het tussen de oren zit klopt echt niet, iedere smaakpapil proeft het verschil. Dat betekent nog niet dat vega minder lekker is, het is wel heel anders! Dixit een foodie.
Het toevoegen van eigeel of het bakken in ossenwit maakt echt wel een verschil qua smaak, maar betekent daarom nog niet dat je dat per se moet gebruiken om iets lekkers te maken
Hoi Jospatat (ik geloof dat ik nu met een friturist spreek of vergis ik me? ;)). Anyway; ik waag het echt te betwijfelen of iemand überhaupt het verschil zou smaken. Volgens mij zit dat eerder tussen de oren. Maar okay; zoals je zelf al aangaf; je hebt eigeel en ossewit in ieder geval niet nodig. Sowieso bedankt voor je reactie :)
Jazeker proef je dat verschil! Als je tenminste iets van smaakpapillen hebt ;-).
Wat je lekkerder vind is een kwestie van smaak, of wellicht overtuiging (ik vind vegaspul op een vleesgril grillen bijvoorbeeld behoorlijk ranzig).
En als je jouw opmerking tot in het extreme zou doortrekken zou in weze elke bereiding irrelevant worden, en elke ingredient er niet toe doen....
Thanks voor t recept! Ga ik binnenkort proberen met brocolli/champignon/pijnboompit vulling!!
Heerlijk! Deze kroketjes zijn juist hét grote succes van het vega-kerstdiner geworden! Dankjewel voor dit vega-beter dan we ze ooit gegeten hebben recept!
Dank je wel! Het was meer dan de moeite waart om elke kroket met de hand te rollen. Ik dacht nog: die gaan me morgen openspringen. Maar nee hoor. Ze zijn heel mooi gebleven en ook echt lekker. Ik ga zeker naar zo een krokettenpers op zoek.
Bedankt voor het recept! Als ik in een frituur vraag met welk vet ze de frieten gebakken hebben kijken ze me vaak aan alsof ik gek ben...
Ja het is erg é, als mensen willen weten wat het eten waar ze voor betalen bevat ^^ Ook al een paar keer meegemaakt, jammer genoeg.
Die kroketjes zien er heerlijk uit. Ga ik zeker eens uittesten! Kan je ze ook gewoon bakken in kokosolie?