Adukibonen

Adukibonen – je vindt ook adzukibonen, azukibonen of asukibonen als benaming –  zijn kleine, donkerrode sojabonen met een lichter, crèmekleurig streepje aan de kant. Het zijn de zaden van de Vigna Angularis, een eenjarige klimplant die veel geteeld wordt in Azië.

Adukibonen en je gezondheid

Deze meest yange peulvrucht is een goede eiwitbron met tal van positieve eigenschappen: ze bulken van de mineralen, zijn arm aan vetstoffen en hebben een positieve invloed op de nieren. De gelijkenis tussen de vorm van onze nieren en die van de azukibonen is trouwens opvallend! Het helpt ook tegen blaasontstekingen en bij problemen met de lever. Vrouwen kunnen ze best eten na hun menstruatie want ze helpen bij het aanvullen van de rode bloedcellen. Vanwege deze heilzame effecten op de gezondheid hebben de bonen in Japan de bijnaam ‘koning der bonen’. Traditioneel worden deze bonen gegeten met Nieuwjaar zodat men een gelukkig jaar tegemoet kan zien.

De droge bonen worden eerst geweekt en dan gekookt. Gebruik het kookvocht nadien als drank: met een druppeltje shoyu verkrijg je een hartige bouillon of met een tipje rijststroop een ontspannende drank.

In vergelijking met andere bonen zijn adukibonen vrij makkelijk te verteren. Hun lage glycemische index maakt ze daarbij geschikt voor diabetici.

De smaak en het gebruik van adukibonen

De smaak van deze bonen is ietwat zoet met een nootachtige nasmaak. Vandaar dat de pasta van deze bonen in de Oosterse keuken als basis voor zoete gerechten en desserts gebruikt wordt, weliswaar met nog suiker toegevoegd.

In het Westen verwerkt men deze bonen ook in soepen, stoofschotels, dips of als kiemgroente.

Adukibonen bestellen >>

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Maca - wat is maca poeder?

  Wat is maca poeder?

  Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

  Aardpeer bereiden

  Aardpeer bereiden – zo doe je dat

  Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

  Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

  Artisjok

  Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en