Geüpdatet op

Adukibonen – je vindt ook adzukibonen, azukibonen of asukibonen als benaming –  zijn kleine, donkerrode sojabonen met een lichter, crèmekleurig streepje aan de kant. Het zijn de zaden van de Vigna Angularis, een eenjarige klimplant die veel geteeld wordt in Azië.

Adukibonen en je gezondheid

Deze meest yange peulvrucht is een goede eiwitbron met tal van positieve eigenschappen: ze bulken van de mineralen, zijn arm aan vetstoffen en hebben een positieve invloed op de nieren. De gelijkenis tussen de vorm van onze nieren en die van de azukibonen is trouwens opvallend! Het helpt ook tegen blaasontstekingen en bij problemen met de lever. Vrouwen kunnen ze best eten na hun menstruatie want ze helpen bij het aanvullen van de rode bloedcellen. Vanwege deze heilzame effecten op de gezondheid hebben de bonen in Japan de bijnaam ‘koning der bonen’. Traditioneel worden deze bonen gegeten met Nieuwjaar zodat men een gelukkig jaar tegemoet kan zien.

De droge bonen worden eerst geweekt en dan gekookt. Gebruik het kookvocht nadien als drank: met een druppeltje shoyu verkrijg je een hartige bouillon of met een tipje rijststroop een ontspannende drank.

In vergelijking met andere bonen zijn adukibonen vrij makkelijk te verteren. Hun lage glycemische index maakt ze daarbij geschikt voor diabetici.

De smaak en het gebruik van adukibonen

De smaak van deze bonen is ietwat zoet met een nootachtige nasmaak. Vandaar dat de pasta van deze bonen in de Oosterse keuken als basis voor zoete gerechten en desserts gebruikt wordt, weliswaar met nog suiker toegevoegd.

In het Westen verwerkt men deze bonen ook in soepen, stoofschotels, dips of als kiemgroente.

Adukibonen bestellen >>