Arrowroot

Arrowroot in de keuken

Arrowroot of pijlwortel is een bindmiddel. Het witte poeder wordt gewonnen uit de eetbare wortelstok van de Marante arundinacea. De productie gebeurt door de geplette wortels te wassen en te filteren. Het verkregen zetmeelhoudend poeder is 100% puur, natuurlijk en plantaardig. Het is vet- en glutenvrij en bindt helder zonder aroma: het zal de smaak van je gerecht met andere woorden niet beïnvloeden.
Nog meer voordelen: het dikt reeds op lage temperatuur en verliest zijn binding niet. Genoeg redenen om het eens te verkiezen boven gewone bloem of maïzena!

Uiteraard varieert de hoeveelheid naargelang de gewenste dikte, maar je hebt ongeveer de helft minder arrowroot nodig dan gewone bloem en zelfs twee keer zo weinig dan maïzena. Meng de arrowroot met wat (koude) vloeistof. Giet het beetje bij beetje bij de warme, te dikken vloeistof. Dat kan een saus zijn, pudding, curry, …

Tip: voeg ook wat arrowrootpoeder toe aan je eigen groentenburgerdeeg, het vervangt de bindende kracht van eieren!

Arrowroot kopen >>

Arrowroot als medicijn

Arrowroot is daarnaast tevens één van de oudste medicijnen in de Chinese traditionele geneeskunde. Het wordt o.a. gebruikt om een te hoge bloedsuikerspiegel tegen te gaan en om trombose en een hoge bloeddruk te bestrijden. Ook voor huid en haar is het een weldaad. Je kan het als talkpoeder gebruiken en in sommige landen smeren ze zelfs open wonden in met een papje van arrowroot en water!

Ken je ook kuzu?

Kuzu of kudzu is net als arrowroot een wit, smaakloos bindmiddel. Het ziet eruit als kalkbrokjes. Het komt uit de wortels van de pant Pulraria thumbergiana en wordt ingevoerd uit Japan. De productie is gelijkaardig als bij arrowroot maar kuzu is echter veel duurder en dus wat zonde om gewoon of alleen als bindmiddel te gebruiken. Het heeft geneeskrachtige eigenschappen en is heel doeltreffend als eerste hulp bij diarree of maag- en darmstoornissen.

Kuzu kopen >>

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties