Hapjes

Avocadomousse, gelei van tamari en bonbon van Faux Gras de Gaia

Laat je niet afschrikken door de (te?) lange omschrijving want het is best een eenvoudig receptje. Met een zeer feestelijk tintje, dat dan weer wel.

Dit gerecht is bedoeld als aperitiefhapje (met een behoorlijk pretentieuze inslag) en is weer eens wat anders dan de gebruikelijke glaasjes, lepeltjes, enz. Het presenteert als een heus mini-voorgerecht, het wow-effect is groot en een kniesoor die dit niet lekker vind! Kortom: succes gegarandeerd!

Avocadomousse

  • 2 rijpe avocado’s
  • 100 gr zijden tofu
  • 1 tl citroensap
  • 60 ml sojaroom
  • peper en zout
  1. Halveer de avocado’s en verwijder de pit. Lepel het vruchtvlees eruit en doe alles in een maatbeker.
  2. Voeg de silken tofu, het citroensap en de sojaroom toe en mix met de staafmixer tot een gladde massa. Kruid af met peper en zout naar smaak.
  3. Gebruik een ijslepel met rotatiehendel (zo noemt dat ding blijkbaar) om een bolletje avocadomousse te maken. Als de massa niet dik genoeg is kan je wat extra silken tofu toevoegen.

Gelei van tamari

  1. Neem een steelpan en breng daarin alle ingrediënten – behalve de agar agar – aan de kook. Roer voortdurend met de garde totdat er geen klonters meer overblijven.
  2. Voeg tenslotte de agar-agar toe en laat nog even doorkoken onder voortdurend roeren. Neem de pan van het vuur en laat heel even afkoelen (± 2 minuten)
  3. Giet de vloeistof ± 1 cm dik in (bijvoorbeeld) een kleine ovenschaal. Plaats deze in de koelkast om op te stijven. Binnen 1 a 2 uur heb je een stevige gelei.
  4. Maak de zijkanten los met een mes en stort de gelei uit op een bord of plank. Snij de gelei in reepjes, blokjes, cirkels, een parallellogram of een parallellepipedum. Wat jij wil;-)

Bonbon van Faux Gras de Gaia

  1. Doe de grof gehakte walnoten in een diepe schaal.
  2. Schep met een theelepel wat faux gras uit het blik en vorm er met de handen kleine balletjes van.
  3. Rol ze vervolgens door de walnoten.

Werk het bord af met enkele blaadjes rucola en wat fijngesnipperde bieslook (wat ik in het feestgedruis zelf compleet vergeten was…tsss)

Tip: je kan de walnoten ook fijner malen (als dat je voorkeur heeft) en ze eventueel ook even roosteren in een droge pan. Wel opletten dat ze niet verbranden.

Stijn De Kock

View Comments

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

3 maanden ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

8 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago