Aangezien we zelf een ebook hebben met ijsrecepten, krijgen we vaak de vraag welke ijsmachine wij hebben en welke de beste is dat ze kunnen kopen.
Zelf ijs maken is heel makkelijke en je kan op die manier andere smaakjes maken dan je standaard in de supermarkt vindt. Zeker als je vegan ijs wilt, lactosevrij, met minder suiker of zonder suiker is de keuze in de winkel nog vrij beperkt. Nu kan je volledig gek doen en gaan experimenteren met smaakjes.
Met een ijsmachine maakt het je allemaal net nog wat makkelijker. Een ijsmachine heeft een koud gedeelte waarin je ijsbeslag tot ijs gevormd wordt. Daarin komt een ronddraaiende spatel. Zo zal je ijs gedraaid worden. Dit is nodig om geen ijskristallen te krijgen. Een ijsmachine spaart je in ieder geval heel veel tijd uit doordat je niet elke 20 minuten de diepvries hoeft te openen en in de pot te gaan roeren. Maar …
Je hebt hele goedkope en hele dure ijsmachines. Het grootste verschil tussen de twee is dat je bij de goedkope het koelelement (het gedeelte waarin je het beslag voor je ijs doet), eerst in de diepvries moet plaatsen voor minstens 24 uur. Langer is altijd nog beter.
Bij duurdere toestellen heb je er met een zelfvriezend element. Als je toestel in de kast staat en je beslist lastminute om ijs te willen maken, dan is dat geen probleem.
Hoeveel liter wilt je maken? Met een eigen ijsmachine voeg je meestal geen middeltjes toe om het ijs langer houdbaar te laten zijn, daarom eet je het meestal ook direct op. Als je dan maar met twee personen bent hoef je geen groot toestel te hebben. Ben je met een gezin met vijf of krijg je regelmatig bezoek over de vloer dan kan een wat groter toestel wel handig zijn.
Een opening in het toestel kan handig zijn als je ijs wilt met iets extra er in. Bijvoorbeeld bij stracciatella (recept staat in ons ebook) voeg je tijdens het draaien van het ijs stukjes chocolade toe. Door dat via de opening toe te voegen hoef je niet het hele toestel terug los te schroeven.
Je kan roomijs, softijs, sorbetijs, yoghurtijs maken. Sommige toestellen zijn enkel geschikt om één soort ijs te maken. Zelf zou ik kiezen voor een toestel dat alles soorten ijs kan maken. Je zal namelijk niet altijd zin hebben in dezelfde soort.
Wat is jouw budget of wat wil je maximum uitgeven voor een ijsmachine? De prijs zit ten eerste in functionaliteiten, een duurder toestel kan vaak meer. Soms betaal je ook voor de merknaam, of is een toestel met zelfde functionaliteiten duurder omdat de kwaliteit van het toestel beter is. Het is degelijker en zal langer mee gaan.
Ijsmachines met een los koelelement bestaan uit twee delen: de bak waarin je ijsbeslag gaat en de motor. De bak is het koelelement en moet voor minstens 24 uur in de diepvriezer, liefst nog langer vooraleer je er ijs mee kan gaan draaien.
Aangezien je vaak niet al zo lang op voorhand gaat weten dat je zin gaat hebben om ijs te maken, is het handiger deze standaard in de diepvries te hebben liggen. Of bijvoorbeeld toch tijdens de zomermaanden.
Zodra je ijs klaar is, na zo’n 20 à 40 minuten kan je het ijs als softijs eten of nog een half uur à uur in de diepvries plaatsen voor een lekker roomijsje zodat de structuur wat vaster wordt.
Vooraleer je een tweede ijsje kan gaan draaien moet je het toestel reinigen en eerst terug in de diepvriezer plaatsen zodat het terug koel genoeg is. Je kan dus geen twee ijsjes onmiddellijk na elkaar gaan maken. Wil je dat wel kunnen, dan moet je kiezen voor een toestel met zelfvriezende functie.
IJsmachines met los koelellement werken perfect en is vooral ook een stuk goedkoper dan een zelfvriezend model. Verder is het ook compacter. Nadeel is dat je standaard een plekje in je vriezer vrij moet houden en er tijd zit tussen het tweede ijsjes dat je wilt gaan draaien.
Dit is een heel prijsvoordelig toestel en één van de meest verkochten.
Nadeel:
Degelijk materiaal en makkelijk in gebruik. Het koelelement moet zo’n 12 uur ingevroren worden, wat dus minder is dan bij de meeste soortgelijke toestellen.
Nadeel: geen timer, dus je moet het toestel zelf afzetten zodra het ijs klaar is
Bij een zelfvriezende ijsmachine hoef je alleen maar je toestel uit de kast te halen en je kan je ijs gaan draaien. Het toestel zelf zorgt ervoor dat het ijsbeslag tot ijs omgevormd wordt. Hiervoor zit er een compressor in het toestel waardoor het wat groter en zwaarder is dan toestellen met een los koelelement.
Je ijs is na het draaien onmiddellijk klaar en hoef je niet eerst nog in de diepvriezer te plaatsen om op te stijven.
Aangezien het toestel zelf vriest, kan je na het maken ven een ijsje ook een tweede ijsje maken, en een derde, … Dit kan handig zijn als je een feestje hebt of regelmatig ijs wilt maken.
Keuze van Veganistisch Koken. Ik heb momenteel een ijmachine met koelelement, maar als ik naar een zelfvriezend toestel zou overstappen, ga ik voor dit toestel.
Dit is één van de meest verkochte zelfvriezende ijsmachines.
Dit mooie model van ijsmachine is Coolblue’s beste keuze. Het is van degelijke kwaliteit en handig in gebruik.
Nadeel:
Welke ijsmachine je kiest is vooral afhankelijk van hoe vaak je ijs wilt bereiden en hoe makkelijk je het wilt hebben. De eerste keuze die je moet maken is of je er eentje wilt met koelelement (en goedkoper) of eentje met zelfvriezende functie (en wat duurder).
Wil je nog vegan en lactosevrij recepten voor in je ijsmachine? Check dan zeker ons ebook Plantaardig IJsplezier.
Heb jij een ijsmachine of ben je van plan er eentje aan te schaffen, laat dan dan zeker een reactie achter met jouw voorkeur.
Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…
Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…
Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…