Koken

Deeg voor hartige of zoete taarten

Een vegan bladerdeeg / quichedeeg is niet altijd makkelijk te vinden. Soms lijkt het wel plantaardig, maar dan zit er toch nog D3 in. D3 is afkomstig uit wolvet of soms van visolie en zit in vaak in boter.

Ingredienten voor een hartig deeg

  • 225 gram bloem
  • 60 ml olijfolie
  • 60 ml water
  • 0,5 tl zout

Ingredienten voor een zoet deeg

  • 225 gram bloem
  • 60 ml kokosolie
  • 60 ml water
  • 0,5 tl zout
  • Optioneel: voeg een beetje zoet toe: kokosbloesemsuiker, agavesiroop,…

Doe de bloem in een kom en voeg het zout hieraan toe. Meng zodat het zout goed verspreid wordt.

Voeg het water en de olijfolie samen en meng dit door met een vork.

Maak een kuiltje in de bloem en giet er een beetje van het olie/water mengsel in. Voeg geleidelijk aan de bloem toe en roer goed door. Voor steeds een beetje van het mengsel toe tot dit helemaal verwerkt is en je een mooie stevig deeg hebt. Is het deeg niet stevig genoeg, voeg dan wat extra bloem toe.

Kneed door met je handen. Rol het uit en plooi de bovenkant naar het midden en doe dit nu ook met de onderkant. Duw plat en draai het deeg een kwartslag. Doe dit zo enkele keren. Tenslotte maak je er terug een mooie bol van.

Leg deze gedurende minstens een uur in de koelkast voor gebruik.

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Variatie:

Vind je de smaak van olijfolie of kokosolie te sterk, gebruik dan een neutralere olie.

Tip:

Maak meerdere porties in 1 keer. Als je toch bezit bent, is dit geen extra werk en ben je de volgende keer snel klaar. Deze porties kan je perfect in de diepvries bewaren.

Elke Aerts

Elke is veganist sinds 2005 en was daarvoor 5 jaar vegetariër. Ze probeert behalve vegan te leven ook zo veel mogelijk duurzame keuzes te maken. Met deze blog is het haar missie om de plantaardige (vegan) lifestyle zo toegankelijk mogelijk te maken en jou te inspireren om bewuster te eten en te leven. Omdat je met het maken van die keuze zo ontzettend veel kan bijdragen aan een betere wereld. Beter voor jezelf, maar ook voor je omgeving, het milieu en vooral de dieren.

View Comments

  • Hoihoi, ziet er lekker simpel uit dit recept. Zou je bloem ook kunnen vervangen door haver- of boekweitmeel!

  • Hallo, is het nu 30 water en 30 olie, of 60 water en 60 olie zoals op de tekst ?

    • 60/60 zoals op de tekst vermoed ik, ik heb het net zo gemaakt en het is niet te vochtig.

  • ik begrijp niet goed dat je met tarwemeel werkt terwijl toch zo bekenis dat het n DIKMAKER is. waaom niet n mengsel van bv hafermeel,quinoameel,
    mandelmeel, hirse of gries?.

    • Dikmaker? Dat valt reuze mee. Vermijd gewoon suiker zodat pieken in je insulineproductie mooi vlak zijn en dan word je vrijwel nergens meer dik van.

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

2 maanden ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

6 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago