Geüpdatet op


Kaas laten is zowat het antwoord dat ik het meest krijg als ik vraag waarom iemand de stap naar veganisme niet zet. Daarom ben ik ook heel blij met allerlei vegan kaasinitiatieven waarvan er steeds meer op de markt komen.

Heel blij ben ik dus ook met het pakketje dat ik van Venetka van Fervena ontving. Fervena maakt vegan kazen.

Lees hier waarom veganisten geen kaas en zuivel eten >>

Iets meer dan een jaar geleden leerde ik Venetka en haar zoon kennen op de vegan markt in Goes. Wij stonden daar toen met onze kookboeken en zij om de kaasjes te laten proeven. Uiteraard ga ik al eens langs bij de andere standen en dus ook bij Fervena. Ik was toen meteen verkocht door hun vegan alternatief voor de brie: de Snow White. Deze heb ik daarna dan ook nog gekocht.

Assortiment Fervena

Behalve die vegan brie hebben zij nog andere vegan kaasjes allen op basis van cachewonoten. Er zijn niet gewoon gistvlokken aan toegevoegd voor een kaasachtig smaakje, maar ze zijn gefermenteerd zoals “echte” kaas.

Daarnaast zijn er ook een soort yoghurtdranks en deze zijn op basis van kokos en ook gefermenteerd.

  • Yoghurtdrank natural taste
  • Yoghurtdrank mango supreme
  • Snow White (vegan brie)
  • Smeerbare cachewkaas met provencaalse kruiden
  • Smeerbare cachewkaas met peper en kurkuma
  • Smeerbare cachewkaas met komijn
  • Smeerbare cachewkaas Sharena
  • Smeerbare cachewkaas Cracked pepper
  • 2 harde kazen (deze zijn op dit moment nog niet op de markt)

Alles is vegan, biologisch, paleo, glutenvrij, lactosevrij, sojavrij, niet genetisch gemanipuleerd.

Ze zijn allemaal overheerlijk. De 2 harde kazen hoop ik dat snel op de markt komen, want echt super en dat is nog heel weinig te vinden voor de rest.

Harde vegan kazen van Fervena - vegan brie - snow white
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Kokosdrankjes van Fervena

De yoghurtdrankjes kan je uiteraard gewoon opdrinken, in gerechtjes verwerken of in een smoothie doen.

Fervena - gefermenteerde kokosdrink
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

De ingrediënten: Water, kokosmelk, tapioca, inuline, rijstmeel, zeezout en actieve vegan starterculturen, (mangopuree)

Deze drankjes zijn o.a. verkrijgbaar bij Ekoplaza en natuurwinkels in Nederland

Vegan kazen van Fervena

De smeerbare kazen kan je op een broodje eten, ze als dip gebruiken met dipstokjes of groenten. Je kan ze ook vermengen met wat water en een wat groentebouillonpoeder en opwarmen zodat je een saus krijgt, die je zo dik of dun maakt als je zelf wilt (door meer of minder water toe te voegen). Te eten bij groentjes of onder een pasta.

Smeerkaas fervena
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Ingrediënten: Cashewnoten, water, zout, starterculturen

Dit is de basis, bij de verschillende smaken zijn verschillende kruiden aan toegevoegd.

Sharena is met paprikapoeder, bonenkruid, komijn, fenegriek en karwij

De kaasjes zijn verkrijgbaar in en rond Den Haag, Amsterdam en bij vegan webshops.

Behalve gewoon genieten van een broodje met deze kaas ben ik ook wat aan het experimenteren geweest 😉

Recepten met Fervena

Pasta met fervena kaas

Pasta met asperges en fervena
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

  • 8 groene asperges
  • 6 witte asperges
  • 1 potje fervena peper curcuma (of een van de andere smeerbare kazen)
  • 180 ml water
  • 1 tl groentebouillonpoeder
  • 250 gram pasta

Bereiding:

  • Schil de witte asperges en snij van zowel de groene als de witte de onderkant af.
  • Snij de asperges in stukjes en kook ze gaar.
  • Kook ondertussen ook de pasta gaar.
  • Voor de saus: Meng het potje smeerkaas met water en groentebouillonpoeder en verwarm. Niet laten koken.

Fruit-yoghurtdrank ijsje

waterijsje met fervena, aardbei en vlierbloesem
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

  • 1 busje fervena kokosrink natural
  • 150 gram aardbeien
  • 3 schermen vlierbloesem
  • 2 tl ahornsiroop

Bereiding:

  • Snij de blaadjes van de aardbeien. Snij de dikste takjes van de vlierbloesem.
  • Doe alle ingrediënten in een maatbeker en mix. Of gebruik een blender.
  • Giet in ijsvormpjes en laat hard worden in de diepvriezer.

Tip: geen vlierbloesem? Gebruik dan vlierbloesemsiroop en laat de ahornsiroop weg. Of gebruik munt i.p.v. vlierbloesem. Varieer gerust met ander fruit.

Panna cotta van gefermenteerde kokosdrink mango

Panna cotta met fervena kokosdrink
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

  • 1 busje (250 ml) Gefermenteerde kokosdrink van Fervena
  • 1 tl ahornsiroop
  • 1 gram agar agar

Bereiding:

  • Verwarm de kokosdrink in een pannetje. Voeg er ook de ahornsiroop aan toe en breng aan de kook. Voeg vervolgens de agar agar toe en laat een minuutje koken. Zet de pan van het vuur.
  • Giet in potjes en laat opstijven.

Tip: ter variatie kan je er gesmolten chocolade door- of overgieten. Je kan ook koekjes verkruimelen en daarover de panna cotta gieten, werk af met een paar blaadjes munt.

Heb jij de vegan kazen van Fervena en/of de kokosdrinks al geproefd, of loopt het water je al uit de mond? Laat hieronder dan zeker een reactie achter 😉