Kaas laten is zowat het antwoord dat ik het meest krijg als ik vraag waarom iemand de stap naar veganisme niet zet. Daarom ben ik ook heel blij met allerlei vegan kaasinitiatieven waarvan er steeds meer op de markt komen.
Heel blij ben ik dus ook met het pakketje dat ik van Venetka van Fervena ontving. Fervena maakt vegan kazen.
Lees hier waarom veganisten geen kaas en zuivel eten >>
Iets meer dan een jaar geleden leerde ik Venetka en haar zoon kennen op de vegan markt in Goes. Wij stonden daar toen met onze kookboeken en zij om de kaasjes te laten proeven. Uiteraard ga ik al eens langs bij de andere standen en dus ook bij Fervena. Ik was toen meteen verkocht door hun vegan alternatief voor de brie: de Snow White. Deze heb ik daarna dan ook nog gekocht.
Behalve die vegan brie hebben zij nog andere vegan kaasjes allen op basis van cachewonoten. Er zijn niet gewoon gistvlokken aan toegevoegd voor een kaasachtig smaakje, maar ze zijn gefermenteerd zoals “echte” kaas.
Daarnaast zijn er ook een soort yoghurtdranks en deze zijn op basis van kokos en ook gefermenteerd.
Alles is vegan, biologisch, paleo, glutenvrij, lactosevrij, sojavrij, niet genetisch gemanipuleerd.
Ze zijn allemaal overheerlijk. De 2 harde kazen hoop ik dat snel op de markt komen, want echt super en dat is nog heel weinig te vinden voor de rest.
De yoghurtdrankjes kan je uiteraard gewoon opdrinken, in gerechtjes verwerken of in een smoothie doen.
De ingrediënten: Water, kokosmelk, tapioca, inuline, rijstmeel, zeezout en actieve vegan starterculturen, (mangopuree)
Deze drankjes zijn o.a. verkrijgbaar bij Ekoplaza en natuurwinkels in Nederland
De smeerbare kazen kan je op een broodje eten, ze als dip gebruiken met dipstokjes of groenten. Je kan ze ook vermengen met wat water en een wat groentebouillonpoeder en opwarmen zodat je een saus krijgt, die je zo dik of dun maakt als je zelf wilt (door meer of minder water toe te voegen). Te eten bij groentjes of onder een pasta.
Ingrediënten: Cashewnoten, water, zout, starterculturen
Dit is de basis, bij de verschillende smaken zijn verschillende kruiden aan toegevoegd.
Sharena is met paprikapoeder, bonenkruid, komijn, fenegriek en karwij
De kaasjes zijn verkrijgbaar in en rond Den Haag, Amsterdam en bij vegan webshops.
Behalve gewoon genieten van een broodje met deze kaas ben ik ook wat aan het experimenteren geweest 😉
Bereiding:
Bereiding:
Tip: geen vlierbloesem? Gebruik dan vlierbloesemsiroop en laat de ahornsiroop weg. Of gebruik munt i.p.v. vlierbloesem. Varieer gerust met ander fruit.
Bereiding:
Tip: ter variatie kan je er gesmolten chocolade door- of overgieten. Je kan ook koekjes verkruimelen en daarover de panna cotta gieten, werk af met een paar blaadjes munt.
Heb jij de vegan kazen van Fervena en/of de kokosdrinks al geproefd, of loopt het water je al uit de mond? Laat hieronder dan zeker een reactie achter 😉
Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…
Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…
Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…
View Comments
geweldig leuke blog weer! Dank je wel :-)