Bijgerechten

Geroosterde bloemkool met pindasaus

Bloemkool dat kan ik elke week eten. Ik ben verzot op de klassieker puree met bloemkool, vegan melksaus en een vegan worst. Maar toch vind ik het leuk om eens te variëren met bloemkool. Deze keer geroosterd in de oven met een pindasausje.

Geroosterde bloemkool in de oven

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 bloemkool
  • olijfolie
  • zwarte peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor 220 graden Celcius.
  • Snij de bloemkool in roosjes en leg deze in een grote ovenschaal.
  • Pel de ui en snij in ringen. Leg de ringen over en tussen de bloemkool.
  • Giet er een scheutje olijfolie over en voeg peper toe.
  • Zet 20 minuten in de oven. Halverwege schep je alles goed om. Als ze na 20 minuten nog een beetje te hard zijn, laat je ze 5 minuten langer staan. Prik regelmatig zodat de bloemkool niet te plat wordt.

Bereid ondertussen de pindasaus.

Pindasaus maken

Ingrediënten

  • 100 gram zoete aardappel
  • 1 teentje look
  • 1 rode peper
  • 50 gram pindakaas (ik gebruik deze)
  • 300 ml water
  • 2 el tamari (ik gebruik deze)
  • sap van halve limoen
  • 2 el kikkererwtenmeel (of maiszetmeel)

Bereiding

  • Snijdt de peper in de helft en verwijder de zaadlijsten. Snipper fijn. Pel de look en snijd in kleine stukjes. Schil de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes.
  • Stoof de peper en look. Voeg pindakaas, water en zoete aardappel toe. Kook tot de zoete aardappel gaar is. Laat op een zacht vuurtje staan. Voeg tamari en sap van de limoen toe. Mix de saus.
  • Meng het kikkerertenmeel met een klein beetje water tot een papje. Voeg dit aan de saus toe terwijl je roert. Zet het vuur even hoger tot het pruttelt en zodra de saus indikt zet je het vuur lager.

Afwerking

  • Giet de saus over de geroosterde bloemkool. Zet alles goed door elkaar.
  • Hak 35 gram pinda in kleine stukjes gesneden en strooi deze over de bloemkool. Strooi er ook nog stukjes lente-ui en zeste van limoen over.

Dit is een bijgerecht, dus je kan kiezen hoe je dit wil eten. Enkele voorbeelden:

  • met wat rijst en tempeh
  • met een salade en couscous
  • als onderdeel van een buffet …
  • als hapje (snij de bloemkool eventueel in kleinere stukken en voorzie kleine vorkjes

Het allerlekkerst vind ik het warm, maar ook koud erg lekker.

Ga je dit gerecht uitproberen? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Elke Aerts

Elke is veganist sinds 2005 en was daarvoor 5 jaar vegetariër. Ze probeert behalve vegan te leven ook zo veel mogelijk duurzame keuzes te maken. Met deze blog is het haar missie om de plantaardige (vegan) lifestyle zo toegankelijk mogelijk te maken en jou te inspireren om bewuster te eten en te leven. Omdat je met het maken van die keuze zo ontzettend veel kan bijdragen aan een betere wereld. Beter voor jezelf, maar ook voor je omgeving, het milieu en vooral de dieren.

View Comments

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

2 maanden ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

6 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago