Drinken

IJskoffie maken – vegan en suikervrij recept

Vanochtend had ik te veel koffie gemaakt en toen dacht ik ineens, “laat ik er ijskoffie van maken!”. Het is al weken zo’n 783 graden (bij benadering ;))  dus een verfrissende koffie zou wel smaken.

Bij de supermarkt kan je ook vegan ijskoffie kopen maar die vind ik persoonlijk véél te zoet. Vandaar dat ik nu een wat gematigdere versie wilde maken. De banaan in het recept is wat mij betreft bijvoorbeeld al zoet genoeg. Mocht jij een ietsje grotere zoetebek zijn, dan kan je naar smaak natuurlijk zelf nog ahornsiroop of een andere natuurlijk zoetmiddel toevoegen.

Ook zorgt die banaan natuurlijk wel een specifieke smaak. Als je de voorkeur geeft aan een puurdere (ijs)koffiesmaak, kan je de banaan sowieso beter weglaten en de koffie extra zoeten naar smaak.

Zelf hebben we steeds bevroren schijfjes banaan in de diepvries zitten. Zodra een banaan té rijp is om nog uit het vuistje te eten, snijden we deze in schijfjes en stoppen we ze in – in porties – in de diepvries. Handig om in huis te hebben voor het maken van een koele smoothie, razendsnel bananenijs, of in deze ijskoffie dus. Het voordeel van die bevroren banaan is ook dat je ijskoffie meteen koel genoeg is.

Je kan meteen genieten dus 🙂

Recept ijskoffie

  • 200 ml koude koffie
  • 40 ml ongezoete havermelk (of een andere plantaardige melk naar keuze)
  • 6 ijsblokjes
  • 7 schijfjes bevroren banaan
  • optioneel: 1-2 tl ahornsiroop

Doe alle ingrediënten (behalve 2 ijsblokjes) in een blender en mix tot een glad geheel. Schenk de ijskoffie in een glas en doe de 2 ijsblokjes erin. Serveer/drink de ijskoffie meteen.

Heb je het liever zoeter? Roer dan 1 a 2 theelepels ahornsiroop doorheen je ijskoffie.

Geniet van de verfrissing!

Houd jij van ijskoffie?

Nog meer verfrissing nodig?
Check dan eens ons ebook Plantaardig IJsplezier >>

Vegan ijsjes maken

In het e-book Plantaardig IJsplezier ontdek je hoe je zelf de heerlijkste vegan ijsjes kan maken. Om lekker thuis van te genieten én om te delen met vrienden en familie. Ook met degenen die anders wel gewoon roomijs eten. Ze zullen het verschil niet eens merken!

Elke Aerts

Elke is veganist sinds 2005 en was daarvoor 5 jaar vegetariër. Ze probeert behalve vegan te leven ook zo veel mogelijk duurzame keuzes te maken. Met deze blog is het haar missie om de plantaardige (vegan) lifestyle zo toegankelijk mogelijk te maken en jou te inspireren om bewuster te eten en te leven. Omdat je met het maken van die keuze zo ontzettend veel kan bijdragen aan een betere wereld. Beter voor jezelf, maar ook voor je omgeving, het milieu en vooral de dieren.

View Comments

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

3 maanden ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

8 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

2 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago