Sous vide is het koken van ingrediënten in een zak op een constante, lagere temperatuur. Meestal gebruikt men deze techniek bij vlees en vis zodat dit in volume en zacht blijft. Maar kan je deze techniek ook als vegan toepassen?
Ja hoor, behalve vlees en vis kan je ook groenten, fruit en tofu sous vide koken.
Doordat de groenten in de zak zitten, blijven zowel de smaak- als voedingsstoffen goed bewaard. Als je ze gewoon kookt zoals je dat normaal zou doen, dan gaan er heel wat voedingsstoffen weggegoten worden als je je groenten af giet. Bovendien kan je op deze manier het proces versnellen als je infuses of pickles maakt.
Hier alvast enkele ideetjes wat je als vegan allemaal sous vide kan koken.
Wortels en andere wortelgroenten zijn heel geschikt om op deze manier te koken. Leuk is als je oerwortels neemt en ook witte en paarse wortels toevoegt bij de oranje. Zo krijg je een mooi kleurenpallet. Ook bij rode biet, die sowieso heel voedzaam is, kan je het nog voedzamer maken met deze techniek.
Maar ook asperges, broccoli, spruitjes, pompoen en allerlei andere groenten kan je op deze manier bereiden.
Fruit wordt meestal gebruikt bij een dessert. Zo kan je bijvoorbeeld perzik, appel, peer of ananas gebruiken. Hierbij moet je weten dat harder fruit langer zal moeten koken dan zacht fruit.
Een maiskolf met wat vegan boter, peper, zout en vers gehakte kruiden zoals koriander stop je samen in de vacuümzak of pot. Vervolgens bereid je het gedurende een half uur tot een uur in de sous vide pot.
Zeker in de macrobiotische keuken worden groenten vaak gepekeld. Elke dag een beetje gepekelde groenten bij je maaltijd zou goed zijn voor je darmen. Je kan deze gewoon maken, maar door deze sous vide te pekelen zal het proces versneld worden waardoor je sneller van je gezonde groenten kan genieten.
Eentje waar je misschien niet aan zou denken is infused alcohol. Drink jij wel eens graag een cocktail dan is dit ideaal. Zo kan je bijvoorbeeld Vodka van extra smaak voorzien door hier je favoriete fruit aan toe te voegen. Maar je kan ook kruiden, pepers,… toevoegen voor een extra touch. Je kan deze zo gewoon laten staan en dan duurt het enkele dagen voor je Vodka van voldoende smaak voorzien is. Wil je dat sneller laten gaan dan kan dat door deze, gedurende enkele uurtjes, sous vide te koken.
Dit zelfde kan je ook doen bij azijn en olie. Zo kan je bijvoorbeeld een dragonazijn maken of olijfolie met knoflook, zongedroogde tomaat en rozemarijn. Ideaal voor bij een Italiaans gerecht.
Als je tofu eerst wat opbakt en deze dan mengt met een lekkere marinade van sojasaus, bruine suiker, sesamolie, geperste knoflook en sambal oelek kan je de tofu samen met de marinade in de sous vide zak doen. Door deze gedurende enkele uren te bereiden zullen de smaken optimaal opgenomen worden in de tofu.
De marinade hoef je trouwens niet weg te gooien. Je kan deze onder wat noodles doen, een beetje lente-uitjes erbij en eventueel wat kool of broccoli en je gerecht is klaar.
Er zijn ook sous vide kookboeken, maar deze zijn helaas (nog) niet vegan. Althans… Wij hebben ze niet kunnen vinden. Heb jij een vegan sous vide kookboek gespot? Laat dan een reactie achter.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met souvy.nl
Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…
Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…
Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…