Kan je als vegan sous vide koken? 6 manieren.

Sous vide koken als vegan

Sous vide is het koken van ingrediënten in een zak op een constante, lagere temperatuur. Meestal gebruikt men deze techniek bij vlees en vis zodat dit in volume en zacht blijft. Maar kan je deze techniek ook als vegan toepassen?

Ja hoor, behalve vlees en vis kan je ook groenten, fruit en tofu sous vide koken.

Groenten koken in een zak? Waarom zou je dat doen?

Doordat de groenten in de zak zitten, blijven zowel de smaak- als voedingsstoffen goed bewaard. Als je ze gewoon kookt zoals je dat normaal zou doen, dan gaan er heel wat voedingsstoffen weggegoten worden als je je groenten af giet. Bovendien kan je op deze manier het proces versnellen als je infuses of pickles maakt.

Wat kan je sous vide koken als vegan?

Hier alvast enkele ideetjes wat je als vegan allemaal sous vide kan koken.

Groenten

Wortels en andere wortelgroenten zijn heel geschikt om op deze manier te koken. Leuk is als je oerwortels neemt en ook witte en paarse wortels toevoegt bij de oranje. Zo krijg je een mooi kleurenpallet. Ook bij rode biet, die sowieso heel voedzaam is, kan je het nog voedzamer maken met deze techniek.

Maar ook asperges, broccoli, spruitjes, pompoen en allerlei andere groenten kan je op deze manier bereiden.

Fruit

Fruit wordt meestal gebruikt bij een dessert. Zo kan je bijvoorbeeld perzik, appel, peer of ananas gebruiken. Hierbij moet je weten dat harder fruit langer zal moeten koken dan zacht fruit.

Mais

Een maiskolf met wat vegan boter, peper, zout en vers gehakte kruiden zoals koriander stop je samen in de vacuümzak of pot. Vervolgens bereid je het gedurende een half uur tot een uur in de sous vide pot.

Pickles

Zeker in de macrobiotische keuken worden groenten vaak gepekeld. Elke dag een beetje gepekelde groenten bij je maaltijd zou goed zijn voor je darmen. Je kan deze gewoon maken, maar door deze sous vide te pekelen zal het proces versneld worden waardoor je sneller van je gezonde groenten kan genieten.

Infusions

Eentje waar je misschien niet aan zou denken is infused alcohol. Drink jij wel eens graag een cocktail dan is dit ideaal. Zo kan je bijvoorbeeld Vodka van extra smaak voorzien door hier je favoriete fruit aan toe te voegen. Maar je kan ook kruiden, pepers,… toevoegen voor een extra touch. Je kan deze zo gewoon laten staan en dan duurt het enkele dagen voor je Vodka van voldoende smaak voorzien is. Wil je dat sneller laten gaan dan kan dat door deze, gedurende enkele uurtjes, sous vide te koken.

Dit zelfde kan je ook doen bij azijn en olie. Zo kan je bijvoorbeeld een dragonazijn maken of olijfolie met knoflook, zongedroogde tomaat en rozemarijn. Ideaal voor bij een Italiaans gerecht.

Tofu of tempeh

Als je tofu eerst wat opbakt en deze dan mengt met een lekkere marinade van sojasaus, bruine suiker, sesamolie, geperste knoflook en sambal oelek kan je de tofu samen met de marinade in de sous vide zak doen. Door deze gedurende enkele uren te bereiden zullen de smaken optimaal opgenomen worden in de tofu.

De marinade hoef je trouwens niet weg te gooien. Je kan deze onder wat noodles doen, een beetje lente-uitjes erbij en eventueel wat kool of broccoli en je gerecht is klaar.

Er zijn ook sous vide kookboeken, maar deze zijn helaas (nog) niet vegan. Althans… Wij hebben ze niet kunnen vinden. Heb jij een vegan sous vide kookboek gespot? Laat dan een reactie achter.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met souvy.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Download gratis weekmenu

    vegan weekmenu