Ik bracht laatst van de biowinkel een Fairtrade kokosnoot mee. Je vindt het niet zo vaak in de winkel en velen laten het daar ook links liggen. Want ja, hoe krijg je zo’n ding nu open?
Het is niet zo moeilijk als je weet hoe en je kan gereedschap gebruiken dat je waarschijnlijk wel in huis hebt, namelijk een kurkentrekker en een hamer.
In de winkel schud je eens met de kokosnoot. Als je water hoort klotsen is het goed. Hoe meer water je hoort des te verser hij is.
Het openen gebeurd in twee stappen. Eerst halen we het kokoswater uit de kokosnoot en dan breken we de kokosnoot open. Als je dat laatste als eerste zou doen, dan hangt alles vol kokoswater en dat willen we vermijden.
Op de kokosnoot zie je 3 donkere bolletjes, de ogen van de kokosnoot. Deze zijn zachter dan de rest en eentje is zelfs nog een beetje zachter dan de andere twee. Klop er op een te checken welke het zachts is. Zet je kurkentrekker er op en begin te draaien. Je hebt nu een gat. Maak dit zo groot mogelijk. Gebruik hier eventueel een schroevendraaier voor om het gat verder uit te hollen. Giet nu het verse kokoswater in een glas. Hoe verser de kokosnoot is, hoe meer water je zal hebben. Je kan dit kokoswater opdrinken, in een smoothie doen of verwerken in een gerechtje (bijv. een curry).
Zodra het water uit de kokosnoot is, kan je de kokosnoot helemaal openen. Je kan hiervoor de achterkant van een koksmes gebruiken. Maar mijn favoriet is met een hamer. Dat vind ik praktischer dan met het mes.
Net zoals je de drie ogen hebt, zie je ook drie breeklijnen. Klop stevig rondom de kokosnoot met de hamer, maar vooral op deze breeklijnen.
Wees voorzichtig als hij barst dat je vingers er niet tussen geraken, zoals je in de blooper op het einde van mijn video ziet 😉
Wat je ook voor kan hebben is dat de harde noot wel breekt, maar dat je er een “ei” in hebt. De schil rond de kokos is dan niet mee open gebarsten. Klop dan nog een beetje op het “ei” zodat ook dat open breekt.
Het kokosvlees haal je uit de schaal met een mes en dan kan je het schillen met een dunschiller.
Het kokosvlees kan je in gerechten gebruiken, het zo op eten of er een dessert van maken. Je kan het ook raspen.
Gebruik jij verse kokosnoten of ga je dat eens proberen? Laat het me zeker weten onderaan deze pagina in een reactie.
Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…
Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…
Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…
View Comments