Hoe maak je een kokosnoot open?

Kokosnoot openen hoe

Ik bracht laatst van de biowinkel een Fairtrade kokosnoot mee. Je vindt het niet zo vaak in de winkel en velen laten het daar ook links liggen. Want ja, hoe krijg je zo’n ding nu open? 

Het is niet zo moeilijk als je weet hoe en je kan gereedschap gebruiken dat je waarschijnlijk wel in huis hebt, namelijk een kurkentrekker en een hamer.

In de winkel schud je eens met de kokosnoot. Als je water hoort klotsen is het goed. Hoe meer water je hoort des te verser hij is.

Het openen gebeurd in twee stappen. Eerst halen we het kokoswater uit de kokosnoot en dan breken we de kokosnoot open. Als je dat laatste als eerste zou doen, dan hangt alles vol kokoswater en dat willen we vermijden. 

Kokosnoot openen met kurkentrekker

Kokoswater uit de kokosnoot halen

Op de kokosnoot zie je 3 donkere bolletjes, de ogen van de kokosnoot. Deze zijn zachter dan de rest en eentje is zelfs nog een beetje zachter dan de andere twee. Klop er op een te checken welke het zachts is. Zet je kurkentrekker er op en begin te draaien. Je hebt nu een gat. Maak dit zo groot mogelijk. Gebruik hier eventueel een schroevendraaier voor om het gat verder uit te hollen. Giet nu het verse kokoswater in een glas. Hoe verser de kokosnoot is, hoe meer water je zal hebben. Je kan dit kokoswater opdrinken, in een smoothie doen of verwerken in een gerechtje (bijv. een curry).

Hoe open je een kokosnoot?

Kokosnoot openen met een hamer

Zodra het water uit de kokosnoot is, kan je de kokosnoot helemaal openen. Je kan hiervoor de achterkant van een koksmes gebruiken. Maar mijn favoriet is met een hamer. Dat vind ik praktischer dan met het mes.

Net zoals je de drie ogen hebt, zie je ook drie breeklijnen. Klop stevig rondom de kokosnoot met de hamer, maar vooral op deze breeklijnen.

Wees voorzichtig als hij barst dat je vingers er niet tussen geraken, zoals je in de blooper op het einde van mijn video ziet 😉

Wat je ook voor kan hebben is dat de harde noot wel breekt, maar dat je er een “ei” in hebt. De schil rond de kokos is dan niet mee open gebarsten. Klop dan nog een beetje op het “ei” zodat ook dat open breekt.

Het kokosvlees haal je uit de schaal met een mes en dan kan je het schillen met een dunschiller.

Het kokosvlees kan je in gerechten gebruiken, het zo op eten of er een dessert van maken. Je kan het ook raspen.

kokos raspen

Wat kan je doen met de schaal van de kokosnoot?

 • Maak er muziek (geluiden) mee door de twee helften tegen elkaar te kloppen.
 • Gebruik het als kaarsenhouder. Zelf zet ik er theelichtjes in, heel gezellig.
 • Gebruik het in DIY projecten (juwelen,…)
 • Vul de helften met een vet-zadenmengels en hang het buiten voor de vogeltjes. Dit wordt zo verkocht, maar je zou het ook eens zelf kunnen maken.

Gebruik jij verse kokosnoten of ga je dat eens proberen? Laat het me zeker weten onderaan deze pagina in een reactie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Eén reactie

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu