Moestuin

Kooktermen

Blancheren

Groenten blancheren doe je door ze eerst gedurende korte tijd te koken of te stomen. Vervolgens spoel je ze af onder koud water.

Blussen

Bij blussen ga je een vloeistof toevoegen tijdens het stoven van bijvoorbeeld groenten. De groenten die een beetje aan de pot plakken, komen zo los, dit zorgt voor een specifieke smaak. De temperatuur van het gerecht gaat zo ook naar beneden. Doordat de pan zo heet was en de koude vloeistof toegevoegd word, zal er ook stoom vrijkomen.

Wat kan je zoal toevoegen? Water, tamari, vegan wijn, bouillon.

Sauteren

Sauteren is een kooktechniek waarbij groenten in een heel klein beetje olie of boter verhit (gefrituurd) worden.

Stomen

Bij het stomen gebruik je een kookpot met een klein beetje water dat je aan de kook brengt. Op deze pot staat een stoommandje met daarin de groeten. Door de stoom van het kokende water, worden de groentjes gaar. De voedingstoffen van je groenten blijven zo beter behouden omdat ze niet verdwijnen in het kookvocht.

Sudderen

Bij het sudderen breng je het water, saus, jus met groenten heel lichtjes aan de kook. Je ziet kleine bubbeltjes. Het gerecht staat zo gedurende langere tijd, maar op een zacht vuur te pruttelen.

Elke Aerts

Elke is veganist sinds 2005 en was daarvoor 5 jaar vegetariër. Ze probeert behalve vegan te leven ook zo veel mogelijk duurzame keuzes te maken. Met deze blog is het haar missie om de plantaardige (vegan) lifestyle zo toegankelijk mogelijk te maken en jou te inspireren om bewuster te eten en te leven. Omdat je met het maken van die keuze zo ontzettend veel kan bijdragen aan een betere wereld. Beter voor jezelf, maar ook voor je omgeving, het milieu en vooral de dieren.

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

2 maanden ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

6 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago