Blancheren
Groenten blancheren doe je door ze eerst gedurende korte tijd te koken of te stomen. Vervolgens spoel je ze af onder koud water.
Blussen
Bij blussen ga je een vloeistof toevoegen tijdens het stoven van bijvoorbeeld groenten. De groenten die een beetje aan de pot plakken, komen zo los, dit zorgt voor een specifieke smaak. De temperatuur van het gerecht gaat zo ook naar beneden. Doordat de pan zo heet was en de koude vloeistof toegevoegd word, zal er ook stoom vrijkomen.
Wat kan je zoal toevoegen? Water, tamari, vegan wijn, bouillon.
Sauteren
Sauteren is een kooktechniek waarbij groenten in een heel klein beetje olie of boter verhit (gefrituurd) worden.
Stomen
Bij het stomen gebruik je een kookpot met een klein beetje water dat je aan de kook brengt. Op deze pot staat een stoommandje met daarin de groeten. Door de stoom van het kokende water, worden de groentjes gaar. De voedingstoffen van je groenten blijven zo beter behouden omdat ze niet verdwijnen in het kookvocht.
Sudderen
Bij het sudderen breng je het water, saus, jus met groenten heel lichtjes aan de kook. Je ziet kleine bubbeltjes. Het gerecht staat zo gedurende langere tijd, maar op een zacht vuur te pruttelen.