Ingrediënt

Sojabrokken – Wat is het en hoe kan je ze gebruiken?

Vraag van Lut: Ik kocht onlangs fijne soyabrokken, wat is dat juist en waarvoor kan ik deze gebruiken, burgers of iets dergelijks?

In het filmpje heb ik me een beetje laten gaan over mijn ervaring en mening van sojabrokken, sorry 😉

Wat zijn sojabrokken?

Sojabonen worden gemalen en van dat meel worden sojabrokken gemaakt. Ze zijn heel eiwitrijk.

Hoe gebruik je sojabrokken?

Je kan sojabrokken gebruiken in recepten waar je anders gehakt voor zou gebruiken, bijvoorbeeld in spaghettisaus of een ovenschotel. In het eerste geval, voeg je de sojabrokken gewoon droog toe, ze worden mee gekookt in de tomatensaus. Maar bij een ovenschotel of ander droger gerecht, moet je de brokken eerst weken of koken zoals aangegeven op de verpakking. Na vochtopname zetten de brokken uit.

Zoals je in de video kan horen, is mijn ervaring met sojabrokken niet erg positief – zachtjes uitgedrukt 😉

Best is om de sojabrokken eerst te marineren in een rijkelijk gekruide marinade van sojasaus bijvoorbeeld en kruiden die bij je gerecht matchen. Misschien dat dat het probleem was toen ik ze op restaurant voorgeschoteld kreeg, dat het vlug gemaakt wordt zonder eerst te marineren. Tofu heeft ook niet veel smaak en moet je ook best eerst enkele uren laten marineren zodat die alle smaken goed kan opnemen.

Zelf gaat mijn voorkeur uit naar seitangehakt of tofu.

Waar kan je sojabrokken kopen?

Sojabrokken vind je in de natuurwinkel, je kan het ook online bestellen.

Moet ik sojabrokken nog een kans geven?

Elke Aerts

Elke is veganist sinds 2005 en was daarvoor 5 jaar vegetariër. Ze probeert behalve vegan te leven ook zo veel mogelijk duurzame keuzes te maken. Met deze blog is het haar missie om de plantaardige (vegan) lifestyle zo toegankelijk mogelijk te maken en jou te inspireren om bewuster te eten en te leven. Omdat je met het maken van die keuze zo ontzettend veel kan bijdragen aan een betere wereld. Beter voor jezelf, maar ook voor je omgeving, het milieu en vooral de dieren.

View Comments

  • Ik vind sojabrokken zeker een aanrader voor vegetarische mensen die graag eens een gerecht waar er normaalgezien gehakt in zit te eten zoals ovenschotels of lasagne

  • goede tips over soyabrokken, direct, en bovenaan de pagina.
    (met soya is het als met aubergine: ze nemen (wat van) de smaak op van hetgeen je eromheen van "bakt".)

    hé,
    smakelijk eten en succes

  • Ik gebruik nu al een tijdje sojabrokken,voornamelijk in spaghettisaus. Ik vind het persoonlijk wel een aanrader. Ik week ze eerst in een rijke groentebouillon. Maar zelfs zo durf ik ze af en toe in mijn mond proppen. Hoe smaken toch kunnen verschillen hé!

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

4 maanden ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

9 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

2 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago