Sojabrokken – Wat is het en hoe kan je ze gebruiken?

Laatst geüpdatet:
sojabrokken gebruiken

Vraag van Lut: Ik kocht onlangs fijne soyabrokken, wat is dat juist en waarvoor kan ik deze gebruiken, burgers of iets dergelijks?

In het filmpje heb ik me een beetje laten gaan over mijn ervaring en mening van sojabrokken, sorry 😉

Wat zijn sojabrokken?

Sojabonen worden gemalen en van dat meel worden sojabrokken gemaakt. Ze zijn heel eiwitrijk.

Hoe gebruik je sojabrokken?

Je kan sojabrokken gebruiken in recepten waar je anders gehakt voor zou gebruiken, bijvoorbeeld in spaghettisaus of een ovenschotel. In het eerste geval, voeg je de sojabrokken gewoon droog toe, ze worden mee gekookt in de tomatensaus. Maar bij een ovenschotel of ander droger gerecht, moet je de brokken eerst weken of koken zoals aangegeven op de verpakking. Na vochtopname zetten de brokken uit.

Zoals je in de video kan horen, is mijn ervaring met sojabrokken niet erg positief – zachtjes uitgedrukt 😉

Best is om de sojabrokken eerst te marineren in een rijkelijk gekruide marinade van sojasaus bijvoorbeeld en kruiden die bij je gerecht matchen. Misschien dat dat het probleem was toen ik ze op restaurant voorgeschoteld kreeg, dat het vlug gemaakt wordt zonder eerst te marineren. Tofu heeft ook niet veel smaak en moet je ook best eerst enkele uren laten marineren zodat die alle smaken goed kan opnemen.

Zelf gaat mijn voorkeur uit naar seitangehakt of tofu.

Waar kan je sojabrokken kopen?

Sojabrokken vind je in de natuurwinkel, je kan het ook online bestellen.

Moet ik sojabrokken nog een kans geven?

5 gedachten over “Sojabrokken – Wat is het en hoe kan je ze gebruiken?”

 1. Ik vind sojabrokken zeker een aanrader voor vegetarische mensen die graag eens een gerecht waar er normaalgezien gehakt in zit te eten zoals ovenschotels of lasagne

  Beantwoorden
 2. goede tips over soyabrokken, direct, en bovenaan de pagina.
  (met soya is het als met aubergine: ze nemen (wat van) de smaak op van hetgeen je eromheen van “bakt”.)

  hé,
  smakelijk eten en succes

  Beantwoorden
 3. Ik gebruik nu al een tijdje sojabrokken,voornamelijk in spaghettisaus. Ik vind het persoonlijk wel een aanrader. Ik week ze eerst in een rijke groentebouillon. Maar zelfs zo durf ik ze af en toe in mijn mond proppen. Hoe smaken toch kunnen verschillen hé!

  Beantwoorden

Plaats een reactie