Spelt (Triticum spelta) is een tarwesoort, eigenlijk een oude cultuurvorm van tarwe en een van de oudste graansoorten ter wereld. Na de middeleeuwen werd spelt verdrongen door tarwe vanwege de hogere opbrengst van die laatste. Daarbij moet tarwe niet gepeld worden, terwijl spelt tussen molenstenen geplet moet worden om het kaf van het koren te scheiden.
Een voordeel van spelt is dan weer dat het minder bemesting nodig heeft en beter resistent is tegen ziektes en insectenvraat. Nog een verschil is dat de voedingsstoffen bij spelt zich in de korrel bevinden, en bij tarwe in de kiem en de zemel. Dat is de reden dat je best volkoren tarweproducten eet, want bij het malen en zeven tot meel gaan de voedingsstoffen verloren.
Spelt en gluten
Speltmeel heeft net als tarwe een hoog glutengehalte en is perfect voor de bereiding van brood of pap. Speltproducten vormen dus géén oplossing voor mensen met een glutenintollerantie. Hooguit stellen sommige voor gluten gevoelige mensen vast dat ze speltgluten beter verteren dan tarwegluten.
Je vindt speltbrood, -meel en –koekjes en zelfs –pasta vandaag in natuurvoedingswinkels, maar ook in andere winkels en de meeste bakkers. Kijk of vraag wel steeds na of er ook tarwe aan toegevoegd is. Speltbrood is namelijk lastiger te bereiden, waardoor er veelal gecombineerd wordt met tarwemeel en –gluten.
Je kan eveneens de rijpe korrel in z’n geheel bereiden als vervanging van rijst. In Duitsland is grünkern of groene spelt populair: de onrijpe, nog groene speltkorrel.
Spelt is zonder meer rijk aan vitamines, mineralen, eiwitten en vezels, maar wordt vaak de hemel in geprezen vanwege legio gezondheidsvoordelen. Weet dat er nauwelijks wetenschappelijke bewijzen voor deze claims zijn.
Leuk weetje: na het scheiden van koren en kaf, kan het kaf gebruikt worden om kussens te vullen.
Producten met spelt kopen >>
(zoals speltmeel, speltpasta,…)
5