Spelt

Spelt (Triticum spelta) is een tarwesoort, eigenlijk een oude cultuurvorm van tarwe en een van de oudste graansoorten ter wereld. Na de middeleeuwen werd spelt verdrongen door tarwe vanwege de hogere opbrengst van die laatste. Daarbij moet tarwe niet gepeld worden, terwijl spelt tussen molenstenen geplet moet worden om het kaf van het koren te scheiden.

Een voordeel van spelt is dan weer dat het minder bemesting nodig heeft en beter resistent is tegen ziektes en insectenvraat. Nog een verschil is dat de voedingsstoffen bij spelt zich in de korrel bevinden, en bij tarwe in de kiem en de zemel. Dat is de reden dat je best volkoren tarweproducten eet, want bij het malen en zeven tot meel gaan de voedingsstoffen verloren.

Spelt en gluten

Speltmeel heeft net als tarwe een hoog glutengehalte en is perfect voor de bereiding van brood of pap. Speltproducten vormen dus géén oplossing voor mensen met een glutenintollerantie. Hooguit stellen sommige voor gluten gevoelige mensen vast dat ze speltgluten beter verteren dan tarwegluten.

Je vindt speltbrood, -meel en –koekjes en zelfs –pasta vandaag in natuurvoedingswinkels, maar ook in andere winkels en de meeste bakkers. Kijk of vraag wel steeds na of er ook tarwe aan toegevoegd is. Speltbrood is namelijk lastiger te bereiden, waardoor er veelal gecombineerd wordt met tarwemeel en –gluten.
Je kan eveneens de rijpe korrel in z’n geheel bereiden als vervanging van rijst. In Duitsland is grünkern of groene spelt populair: de onrijpe, nog groene speltkorrel.

Spelt is zonder meer rijk aan vitamines, mineralen, eiwitten en vezels, maar wordt vaak de hemel in geprezen vanwege legio gezondheidsvoordelen. Weet dat er nauwelijks wetenschappelijke bewijzen voor deze claims zijn.

Leuk weetje: na het scheiden van koren en kaf, kan het kaf gebruikt worden om kussens te vullen.

Producten met spelt kopen >> 
(zoals speltmeel, speltpasta,…)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Eén reactie

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Maca - wat is maca poeder?

  Wat is maca poeder?

  Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

  Aardpeer bereiden

  Aardpeer bereiden – zo doe je dat

  Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

  Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

  Artisjok

  Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu