Spiraalsnijders: welke soorten zijn er en hoe maak je spaghetti van courgette?

spiraalsnijder - welke verschillende soorten en spaghetti maken van courgette

De maand juli is aangebroken en samen met een hoop tomaten krijgen we uit de serre van Bompa ook heel wat courgettes mee. Deze gebruiken we op allerlei manieren: in soep, in een stoofpot, in plakken en gegrild of als….

Spaghetti van courgettes

Ja, van courgettes kan je spaghetti (of noodles) maken. Je duwt de courgette door een spiraalsnijder (of spiralizer) en je krijgt fijne sliertjes die je als gezonde spaghetti kan gebruiken. Deze kan je zowel warm met een pastasaus als rauw eten. Bijvoorbeeld in een salade. Je kan de courgettepasta ook in de wok bakken.

Ideaal dus als je puurder wil eten, minder pasta wil eten of glutenvrij moet eten.

spiraalsnijder - spaghetti van courgette

Je kan de courgettes natuurlijk met een mes in hele smalle reepjes gaan snijden, maar dat is eerlijk gezegd een hele klus. Dat kan een stuk makkelijker door gebruik te maken van een spiraalsnijder.

Wat is een spiraalsnijder?

Een spiraalsnijder (ook wel spiralizer genoemd) is een toestel met kleine mesjes dat ervoor zorgt dat courgettes in smalle, lange repen kunnen gesneden worden. Net als spaghettislierten dus. Vaak zitten er ook 2 of 3 verschillende mesjes bij voor dunnere of juist dikkere repen. Bij dat laatste kan je bijvoorbeeld aan het formaat van tagliatelle denken.

Wat bij alle spiraalsnijders heel belangrijk is, is dat je de boven- en onderkant van de courgettes goed recht afsnijdt. Doe je dat te schuin, dan zal je merken dat het ‘spiralizen’ niet helemaal goed lukt en je eerder korte, kleine reepjes tevoorschijn tovert.

Tegenwoordig zijn er verschillende types spiraalsnijders verkrijgbaar. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt kan je een andere type kiezen. In de video toon ik de drie verschillende spiraalsnijders en laat ik de voor- en nadelen van elk toestel zien.

Welke soorten spiraalsnijders zijn er?

De potloodslijper

In de video laat ik de Zyliss spiraalsnijder zien, maar de meest bekende is de Gefu spirelli spiraalsnijder. Deze ziet er zo uit:

gefu spiraalsnijder

Voordelen:

 • heel compact en dus makkelijk op te bergen.
 • goedkoop (15-20 euro of 30 euro voor een XL versie).
 • Geen elektriciteit nodig.
 • Geen afval van de courgette, alles wordt gespiralized.

Nadelen:

 • Smalle opening, dus je moet smallere courgettes gebruiken of deze in kleinere stukken snijden.
 • Relatief lastig om mee te draaien en lukt vaak niet goed.
 • Gaat erg traag en is meer geschikt voor heel kleine porties.

De manuele spiraalsnijder

Deze hebben we zelf in huis (de rest leende ik van mijn moeder ;)). Bij dit toestel worden 2 messen meegeleverd die je kan omwisselen. Dus om dunne of dikkere (lees: bredere) slierten te maken.

Manuele spiraalsnijder

Voordelen:

 • Goedkoop (20-35 euro).
 • Je bent niet beperkt in ruimte aan de zijkanten dus je kan er ook hele dikke courgettes mee snijden. Je kan er zelfs knolselder en zo mee spiralizen. Die moet je vooraf dan echter wel in wat handigere stukken snijden.
 • Gaat behoorlijk snel.
 • Heeft zuignappen aan de onderkant zodat het toestel goed stabiel blijft.
 • Geen elektriciteit nodig.

Nadelen

 • De spaghetti valt niet recht naar beneden en daardoor dus ook niet altijd in de (niet bijgeleverde) kom.
 • De courgette ‘vast’ zetten is wat lastig. De ene kant van de courgette rijg je aan de ‘pinnen’ op de hendel, de andere zijde moet je op het ‘cirkeltje’ op het midden van het blad met het mes plaatsen. Soms durft die er dan wel eens afvallen. Hoe rechter je courgette, hoe makkelijker het draaien gaat.
 • Het laatste stukje courgette kan niet worden ‘gespiralized. Al kan je dat natuurlijk wel gewoon versnijden en/of in een soep of stoofpot verwerken.
 • Messen zijn moeilijk te reinigen. Er blijven kleine stukjes tussenzitten die je er met moeite uit krijgt. Ook al omdat je voorzichtig moet zijn met de erg scherpe messen. De rest van het toestel is wel eenvoudig schoon te maken.

De elektrische spinaalsnijder

Elektrische spiraalsnijder

Voordelen

 • Werkt snel en is makkelijk in gebruik. Dus ideaal als je vaak regelmatig pasta van courgettes wil eten.
 • Fijnere sliertjes dan de andere spiraalsnijders.

Nadelen

 • Relatief duurder dan de andere opties (40-80 euro).
 • Het laatste stukje courgette of groente kan niet worden ‘gespiralized.
 • Verbruikt elektriciteit.

Links op de foto het restje van de manuele spiraalsnijder, rechts het restje van de elektrische.

Restjes spiraalsnijder

Courgettepasta is het meest bekende voorbeeld, maar je kan natuurlijk ook spiraaltjes maken van o.a. wortel, zoete aardappel, kool, bieten, et cetera. Ook een appel of zo is geen enkel probleem. De enige voorwaarde is dat de groenten of het fruit in kwestie een ‘vaste’ structuur heeft en niet hol is vanbinnen.

Zoals eerder gezegd, moet je bij het schoonmaken van het toestel –  met name de messen –  goed uitkijken en erg voorzichtig zijn. Ze zijn namelijk vlijmscherp. Wat natuurlijk wel zo handig is als je er groente mee wil snijden. Maar wel oppassen dus.

Dit is de hoeveelheid courgettespaghetti die ik heb gemaakt van 3 (middelgrote) courgettes.

spaghetti van courgette

Heb jij zelf ook een spiraalsnijder? Laat me hier onderaan dan zeker  jouw ervaring weten. Ga jij hiermee ook aan de slag?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

6 reacties

 1. Wat een heldere uitleg over de verschillende spiraalsnijders. Op deze manier kan ik makkelijk kiezen! Toevallig zag ik pas wortelspaghetti in de winkel liggen. Zelf doen is natuurlijk veel leuker!

 2. Super bedankt voor deze nuttige informatie. Wij hebben uit onze moestuin ook veel courgettes gehad dit jaar. En op een gegeven moment is mijn inspiratie wel op. Spaghetti maken van courgettes, daar was ik nog niet opgekomen! Dat gaan we zeker doen!!

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu