Tahin of tahini wordt ook sesampasta genoemd. Het is een smeuïge pasta van fijngemalen, (op een lage temperatuur) geroosterde sesamzaadjes. Het lijkt op notenpasta en bestaat in een versie met of zonder zeezout. Het roosteren zorgt voor een betere smaak, maar ook voor een lange houdbaarheid doordat de vochtigheidsgraad omlaag gaat.

Sesam is gekend voor zijn hoge voedingswaarde: het is een goede eiwitbron, rijk aan vezels en bevat hoge gehaltes fosfor, calcium, magnesium, ijzer, selenium en kalium.

Het is lekker in hummus (kikkererwtenpasta), sauzen, dressings en desserten. De smaak is nootachtig. Je kan het ook op brood smeren, als vervanger van boter. Best zeer dun smeren.

Tahin is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels, wereldwinkels, sommige supermarkten bij de specialiteiten uit het Midden-Oosten alsook in Joodse winkels.

De kleine, onooglijke sesamzaadjes kunnen bogen op een rijke geschiedenis. Het is de eerste specerij die zowel voor de zaadjes als voor de olie uit die zaadjes werd geteeld in Egypte en Babylonië.

Gastblogger

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

2 maanden ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

7 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago