Tahin sesampasta

Tahin of tahini wordt ook sesampasta genoemd. Het is een smeuïge pasta van fijngemalen, (op een lage temperatuur) geroosterde sesamzaadjes. Het lijkt op notenpasta en bestaat in een versie met of zonder zeezout. Het roosteren zorgt voor een betere smaak, maar ook voor een lange houdbaarheid doordat de vochtigheidsgraad omlaag gaat.

Sesam is gekend voor zijn hoge voedingswaarde: het is een goede eiwitbron, rijk aan vezels en bevat hoge gehaltes fosfor, calcium, magnesium, ijzer, selenium en kalium.

Het is lekker in hummus (kikkererwtenpasta), sauzen, dressings en desserten. De smaak is nootachtig. Je kan het ook op brood smeren, als vervanger van boter. Best zeer dun smeren.

Tahin is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels, wereldwinkels, sommige supermarkten bij de specialiteiten uit het Midden-Oosten alsook in Joodse winkels.

De kleine, onooglijke sesamzaadjes kunnen bogen op een rijke geschiedenis. Het is de eerste specerij die zowel voor de zaadjes als voor de olie uit die zaadjes werd geteeld in Egypte en Babylonië.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Maca - wat is maca poeder?

  Wat is maca poeder?

  Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

  Aardpeer bereiden

  Aardpeer bereiden – zo doe je dat

  Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

  Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

  Artisjok

  Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu