The Game Changers – documentaire

The Game Changers - vegan documentaire

The game changers is een nieuwe documentaire over topsporters die veganist zijn of plantaardig eten. Deze is groots gelanceerd op 16 september in verschillende cinema’s over de ganse wereld. In België werd de film niet vertoond maar wel in Nederland.

We konden toen jammer genoeg niet gaan, maar ik zag in de reacties op de Facebook-pagina van de film dat er nog een beetje geheimzinnig gedaan werd over het vervolg na de grote wereldwijde vertoning. Maar wat ik eruit kon opmaken was dat die wel digitaal en op dvd zou verschijnen.

The Game Changers – wereldwijde lancering ook digitaal

1 oktober kwam de film al digitaal beschikbaar via iTunes, Google Play, Vimeo en VUDU. Het heeft maar een week geduurd voor The Game Changers de best verkopende documentaire op iTunes was.

16 oktober, exact een maand na de lancering, zou de film op Netflix uitkomen. Daar hadden we nog even op gewacht en gisteren hebben we hem gezien. Wat ik positief vond was dat de film vrij rustig was, niet typisch Amerikaans zoals dat bij What the Health wel het geval is.

James Wilks (voormalig UFC vechter) die herstellende was van een blessure begon op onderzoek uit te gaan naar voeding en sport en herstel. Hij neemt je mee in zijn ontdekkingstocht.

Mijn vriend had het minder wetenschappelijk verwacht maar vond het wel interessant. Hij was positief verrast dat er zoveel echt grote namen vegan aten. Ik vond het ook mooi te zien dat er echt totaal verschillende disciplines uitgelicht werden. Van een ultra marathon loper, die het van de uithouding en energie moet hebben tot de sterkste man, die het van de kracht moet hebben.

Vooral over gezondheid en fitheid

De film gaat volledig over het gezonder, fitter en krachtiger zijn. Over het milieu-aspect of dierenleed (mijn hoofdreden om vegan te zijn) wordt er niks gezegd. Behalve een jager-op-stropers, die besefte ineens “ik zit hier elke dag dieren te beschermen en thuis eet ik koeien”. Eerst had hij nog zoiets van “die koeien zijn niet bedreigd”, maar het voelde toch niet goed meer en toen is hij gestopt met vlees eten.

Langs de andere kant denk ik dat het niet slecht is. Andere kanalen (vooral dierenrechtenorganisaties) belichten het dierenleed. Sommige mensen zijn dan meteen om, maar andere denken toch nog, “Ik heb vlees nodig om gezond te zijn”, “We zijn gemaakt om vlees te eten”, “ik wil sterk worden dus heb dierlijke eiwitten nodig”. Deze film ontkracht dit alles met wetenschappelijk onderzoek. En doordat dit uitgedragen wordt door klinkende namen zal dit sneller als waar aangenomen worden.

Mannen willen vegan eten als ze dit zien

In de docu kwam een uroloog die onderzoek deed naar de mannelijkheid en eten. Drie mannen moesten eerst een burrito eten met vlees (alle drie iets verschillend). Daarna werd in hun slaap de hoeveelheid en kracht van hun erectie gemeten. De dag nadien hetzelfde maar toen kregen ze een burrito met bonen. Toen ze de resultaten zagen viel hun mond open, van alle drie.

Vorig jaar had ik deze dokter al eens gezien in een Nederlands tv-programma. Hij raadde mannen toen aan om vegan te eten.

Troebelheid of helderheid van je bloed

Hetzelfde experiment werd gedaan (eten van burrito met vlees vs vegan) maar dan werd het bloed getest. Het bloed na het eten van het vlees was heel troebel, na het eten van de bonen was dit heel helder. Hierdoor kan het bloed beter stromen en zuurstof naar de organen brengen.

Vaak geven dokters na hartproblemen aan om geen rood vlees te eten, maar wel kip en vis. Maar dit zorgt ook voor troebelheid. De enige manier van eten om die problemen om te kunnen keren is met een plantaardig dieet.

Als groep vegan gaan eten

Wat ik mooi vond om te zien is wat de kracht van een groep kan zijn. Een heel team dat samen vegan gingen eten (omdat dat van hun ploeggenoot er zo lekker uit zag) en zo de finale wonnen. Een groep brandweermannen waar tegen verteld werd dat hartinfarcten de grootste oorzaak was bij brandweermannen van sterfte die samen een hele week vegan gingen eten en zagen wat dat voor resultaat had in hun bloed.

Als Schwarzenegger het kan …

Toen ik zag wat Schwarzenegger at voor hij vegan begon te eten schrok ik wel. Dat was niet een beetje vlees, dat was massa’s vlees meerdere keren per dag. Als hij de omschakeling naar vegan kan maken, dan kan iedereen dit lijkt me. Het was mooi dat hij zei dat je niet in één keer de omschakeling hoeft te maken maar dat je het al eens kan proberen met één keer per week.

Heb jij de film al gezien, dan ben ik heel benieuwd naar wat je ervan vond, wat waren je grootste inzichten. Laat het me zeker even weten in een reactie onderaan deze pagina.

Heb jij hem niet gezien, ben je dat van plan, waarom wel/niet?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

6 reacties

 1. Ondanks dat ik weet wat de effecten van vlees eten zijn, vond ik deze documentaire heel duidelijk en confronterend! Ik heb verschillende carnivoren/vrienden en cliënten geadviseerd deze docu te bekijken.

 2. hoi, ook ik zag de film en hoewel ik al vele voordelen v/h veganisme kende, was ook ik enorm verrast, vooral door de man die 2 marathons per dag liep….v/e eye-opener gesproken!! heb het hier in de (collega-/carnivoren-)groep gegooid, maar waren zoals verwacht zeer sceptisch en negatief, ik citeer: “zullen wel doping nemen dan”. ook de reacties v/d 3 jonge mannen wiens erecties ‘s nachts werden gemeten vond ik tegelijk grappig, maar ook erg onverwacht

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Vegans op vakantie in La Roche Ardennen

  Vegans op vakantie in de Ardennen

  Afgelopen week gingen we een paar daagjes naar de Ardennen, La Roche om precies te zien. We hadden een leuk appartement gevonden om te verblijven.

  The Avocado Show Amsterdam

  The Avocado Show

  Mijn vriend deed in november mee aan tryvegan en om zichzelf te belonen wilde hij graag naar de Vegan Junkfood Bar. Die gerechten die hij

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu