Umeboshi is een Japanse onrijpe gepekelde pruim of abrikoos, die zeer populair is in de macrobiotische keuken als smaakmaker. Ume betekent pruim en boshi betekent droog in het Japans.
De kleine pruim/abrikoos is rood, heeft een pit en smaakt sterk zuur en zout. Hij wordt gefermenteerd in een gezouten vloeistof, verrijkt met shisobladeren, die het de typische rode kleur geeft. Zo krijg je een zoute smaakmaker voor o.a soepen, sauzen, vinaigrettes of sushi.
Hij heeft vele goede eigenschappen. Hij reguleert de spijsvertering en de vertering van de verschillende voedingsmiddelen waar het aan toegevoegd wordt. De lange fermentatie van deze zure pruim met zeezout, een zuur-zoutcombinatie, zorgt voor een heel specifiek balancerend effect. Hij kan helpen om de ene keer een teveel aan zuur te neutraliseren en de andere keer een teveel aan base. Het helpt bij vermoeidheid, maagproblemen, constipatie, katers en een slechte adem.
In de handel vind je umeboshipruimen, umeboshipasta en umeboshieaijn.
De umeboshipasta zorgt voor een aangenaam zurige smaak en is zo een ideaal alternatief voor tomaat. Bovendien werkt de umeboshi heel sterk ontzurend en gunstig bij o.a. reumatische aandoeningen en ontstekingen.
De azijn, Ume Su genaamd (Su = azijn), is eigenlijk het zure pekelvocht van de melkzuurfermentatie van de ume-pruimen. Wegens zijn lichtzure smaak kan het als alternatief voor azijn gebruikt worden. Alleen is Ume Su zouter en minder zuur dan de gebruikelijke azijn.