Umeboshi

umeboshi

Umeboshi is een Japanse onrijpe gepekelde pruim of abrikoos, die zeer populair is in de macrobiotische keuken als smaakmaker. Ume betekent pruim en boshi betekent droog in het Japans.
De kleine pruim/abrikoos is rood, heeft een pit en smaakt sterk zuur en zout. Hij wordt gefermenteerd in een gezouten vloeistof, verrijkt met shisobladeren, die het de typische rode kleur geeft. Zo krijg je een zoute smaakmaker voor o.a soepen, sauzen, vinaigrettes of sushi.

Hij heeft vele goede eigenschappen. Hij reguleert de spijsvertering en de vertering van de verschillende voedingsmiddelen waar het aan toegevoegd wordt. De lange fermentatie van deze zure pruim met zeezout, een zuur-zoutcombinatie, zorgt voor een heel specifiek balancerend effect. Hij kan helpen om de ene keer een teveel aan zuur te neutraliseren en de andere keer een teveel aan base. Het helpt bij vermoeidheid, maagproblemen, constipatie, katers en een slechte adem.

In de handel vind je umeboshipruimen, umeboshipasta en umeboshieaijn.
De umeboshipasta zorgt voor een aangenaam zurige smaak en is zo een ideaal alternatief voor tomaat. Bovendien werkt de umeboshi heel sterk ontzurend en gunstig bij o.a. reumatische aandoeningen en ontstekingen.
De azijn, Ume Su genaamd (Su = azijn), is eigenlijk het zure pekelvocht van de melkzuurfermentatie van de ume-pruimen. Wegens zijn lichtzure smaak kan het als alternatief voor azijn gebruikt worden. Alleen is Ume Su zouter en minder zuur dan de gebruikelijke azijn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Maca - wat is maca poeder?

  Wat is maca poeder?

  Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

  Aardpeer bereiden

  Aardpeer bereiden – zo doe je dat

  Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

  Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

  Artisjok

  Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu