Een ei-vervanger van Belgische makelij…daar zijn we hier bij Veganistisch Koken maar wat blij mee! En uit de vele online reacties kunnen we opmaken dat wij niet de enige zijn 🙂
Hoe dan ook; we waren er als de spreekwoordelijke kippen bij om onze gretige handen op een pakje V-eggie te leggen en we hadden daarbij ook nog eens succes. Het is tenslotte onze zelfgekozen taak om zo’n nieuw product eens onbevooroordeeld onder de loep te nemen :).
In dit blogbericht + video kom je dan ook te weten wat V-eggie is, hoe het werkt en – vooral – hoe het smaakt!
Zoals ik al zei en de naam doet vermoeden; een ei-vervanger 🙂
Zeker, ze zijn – in tegenstelling tot wat de producent suggereert – daarin niet bijzonder revolutionair. Zoals gezegd is het echter wel leuk dat het voor de verandering eens om een Belgisch product gaat in plaats van de geïmporteerde broertjes als o.a. MyEy (Duitsland) en No Egg (Australië godbetert!).
Bovendien heeft het nog 1 groot voordeel en dat is de samenstelling. Die lijkt op het eerste zicht een stuk voedzamer dan die van de genoemde conculega’s.
p.s.: een ei-vrije pannenkoekenmix (zie foto hierboven) kregen we ook. Maar die volgt later nog 😉
Anyway; producent van V-eggie is het bedrijf P38 dat zich verder voornamelijk richt op sportsupplementen.
Een markt waarvan ik het eerlijkheidshalve nooit had verwacht maar om je alvast gerust te stellen…V-eggie is best gezond spul en bevat vrijwel uitsluitend natuurlijke ingrediënten.
V-eggie is samengesteld uit: vol algenmeel, microalgen-eiwit (chlorella protothecodes) – rijk aan lutein en zeaxantin, erwt-eiwit isolaat (pisum sativum) rijk aan arginine en lysine, nutritionele gist, cellulose (plantaardige oorsprong), alginaat, carrageenan, guaran, zwart zout (a.k.a kala namak).
Vanzelfsprekend is het geschikt voor veganisten maar evengoed is het ook vrij van gluten, soja, suiker en allerlei ongewenste kunstmatige additieven. Super!
Er is hier bepaald geen expert aan het woord, maar qua voedingswaarde blijkt V-eggie in ieder geval een uitstekende bron van calcium, ijzer, magnesium, proteïne, vezels en vitamine B complex B1, B2, B3, B5, B6 en B9.
Ok, van al goeds blijft weinig over als je er allerlei ongezonde dingen aan gaat toevoegen (lees: ikzelf bij het bakken van een cake in de video).
Maar goed…op naar het belangrijkste gedeelte:
Je kan V-eggie gebruiken voor alles waar je in essentie eieren voor nodig hebt. Of zoals het opschrift op de verpakking luidt: fry – bake – cook – scramble.
Wat het bakken betreft vind ik eieren sowieso vaak al overroepen. Gebak kan immers prima zonder, al geef ik ook meteen toe dat het resultaat vaak een tikje minder luchtig en smeuïg is dan wat je met behulp van ‘de maandstonden van een kip’ wel kan bereiken (did I just screw your appetite? ;))
Waar het mij persoonlijk in eerste instantie om te doen was, is een goed alternatief voor bijvoorbeeld een omelet of roerei. Dat er ‘scramble’ op de verpakking staat is dan al hoopgevend 🙂
In alle eerlijkheid moet ik toegeven dat de gebruiksinfo op de verpakking vrij summier is. Er staat wel een soort standaard samenstelling (30 gram V-eggie mengen met 150-200 ml koud water) maar verder geen info over wat je nu exact nodig hebt om – ik noem maar wat – 1 of 2 eieren te vervangen.
Zoiets is knap lastig wat mij betreft. Aangezien je bij de aankoop van zo’n multi-functioneel product toch verwacht dat er zoiets als een duidelijke handleiding is. Uitgezonderd bij No Egg, mankeert het daar bij andere ei-vervangers ook een beetje aan.
Aan de andere kant vermeld de website van P38/v-eggie wel een aantal recepten (voor o.a. bechamelsaus, French toast, roerei, …) waar je alvast mee aan de slag kan. Bovendien is ons door de – overigens zeer vriendelijke en enthousiaste – eigenaar verzekerd dat er nog veel meer zullen volgen 🙂
Tot het helemaal zover is, wordt er momenteel dus nog een beetje gerekend op je eigen experimenteerdrift. Als je dat leuk vindt is dat natuurlijk fantastisch en anders kan je sowieso op ons blog terecht voor wat bescheiden ‘pionierswerk’ van mezelf (ahum).
Anyway; een omelet of roerei is in elk geval geen probleem. Daarvoor kan je vermelde verhouding gebruiken. Hier is het recept (+ video waarin je een extra woordje uitleg krijgt).
Zoals je op de foto en in de video kan zien, lijkt de structuur verrassend ‘ei’ en ook de geur is vrijwel identiek aan een omelet. Qua smaak is het – zonder extra kala namak – wel een beetje neutraal moet ik bekennen.
Hoewel het zeker lekker is, raad ik dan ook aan om er extra ingrediënten naar smaak aan toe te voegen (of er een royaal gevulde omelet van te maken ;))
Qua portie is dit roerei voldoende voor 1 persoon.
Om de combinatie van V-eggie en gebak te ontdekken, leek het me het meest logisch om voor een klassieker te gaan; vanille cake! En daar zal het heus niet bij blijven, wees gerust 🙂
Zoals ik al zei kan een cake of taart ook moeiteloos zonder ei of ei-vervanger gemaakt worden. Evengoed was ik razend benieuwd of het resultaat in zowel volume als smaak anders zou zijn. So here we go again!
Oh ja, ik spreek dan wel over een klassieker, maar anders dan het reguliere recept voor cake gebruik ik geen sojaboter maar plantaardige yoghurt als vervanger daarvan. Als je dat wil, kan je natuurlijk wel gewoon sojaboter/margarine gebruiken.
Voor jouw (en mijn) gemak, heb ik ook meteen een verhouding voor V-eggie genoteerd die je kan gebruiken voor alle recepten waarbij je een ei één op één kan vervangen. Dat zou bij de meeste recepten goed moeten gaan.
De clue is dat je een ei niet vervangt door enkel het poeder maar het gewicht van een gemiddeld ei (+/- 50 gram) berekend op de met water gemengde samenstelling. Dat is wat de producent me vertelde (had ‘ie wel een paar pogingen voor nodig vóór ik het snapte) en hij blijkt gelijk te hebben 🙂
1 volledig ei vervangen = 10 gram V-eggie + 70 ml koud water
2 volledige eieren vervangen = 20 gram V-eggie + 140 ml koud water
3 volledige eieren vervangen = 30 gram V-eggie + 200 ml koud water
Enzovoort, enzovoort, …
Voor onderstaand recept had ik het equivalent van 3 eieren nodig.
In de video doe ik 1 stap dus een tikje foutief. Of het daardoor komt weet ik niet precies, maar m’n cake was – hoewel perfect gerezen – een tikje te klef en in het midden nog ‘rauw’. Wellicht zal dat inderdaad beter zijn als je de bloem voorzichtig onder het beslag mengt.
In ieder geval doet V-eggie hierbij waar het voor dient…het beslag doen rijzen. En dat lukt als de beste!
In tegenstelling tot bijvoorbeeld No Egg heeft je cake met V-eggie nu ook een zachtgele kleur. Hoe we het ook draaien of keren…zo ziet die er toch een stukje smakelijker uit. En dat gele is dan ook nog eens volstrekt natuurlijk, met dank aan het microalgen-eiwit!
Hoewel er nog een heleboel te experimenteren valt, ben ik tot dusver vrij positief over V-eggie. Het bakt erg makkelijk en de smaak is – mits wat toevoegingen – heel behoorlijk. Persoonlijk ben ik echter vooral te spreken over de bakkwaliteiten van dit spul en het feit dat het een stuk gezonder is dan andere ei-vervangers.
Ik weet niet of ik zo’n roerei/omelet veelvuldig zou willen eten, maar misschien geldt dat wel voor jou? Mis je dit erg, dan is V-eggie zeker het proberen waard. Hetzelfde geldt voor het bakken.
Mega-benieuwd naar alle reacties! Ben jij enthousiast over de nieuwe ei-vervanger?
Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…
Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…
Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…
View Comments
waar kan ik deze v-eggie aankopen?