Vraag van Lotte: Het lukt mij thuis best goed om veganistisch te leven, echter als ik ergens anders ben en iets aangeboden krijg dan is het erg moeilijk om te weigeren. Wel leg ik dan toch uit waarom ik ook geen melkproducten wil etc. maar wellicht heb jij nog tips?
In het begin toen ik pas vegetariër was, kwam ik deze ongemakkelijke situaties vaak tegen. Met de loop der jaren heb ik geleerd om een sociale situatie meestal voor te bereiden. Klinkt niet erg leuk, maar spaarde me nadien wel een hoop gedoe en ik bleef niet met een lege maag zitten 😉 Als ik dan veganist geworden was, moest ik het wel even allemaal opnieuw duidelijk maken, want veganisme snapt nog niet iedereen even goed.
Als ik toch iets aangeboden krijg waar ik niet zeker van ben, en ik heb geen zin in gedoe of om iets uit te leggen – als ik weet dat die persoon daar toch niet voor opensta of op een receptie waar ik de mensen niet ken, dan zeg ik gewoon: “Nee, dank je”. Als de ander dan vraagt of ik geen zin heb in zoetigheid,… zeg ik meestal “Dat eet ik niet”. En dan is het aan de ander of die geïnteresseerd is of niet. Als die doorvraagt, geef ik ook wat extra uitleg over het hoe en waarom. Vraagt die niks dan laat ik het er meestal bij.
Heb jij nog tips voor Lotte of anderen die het moeilijk vinden om iets te weigeren wat niet vegan is? Hoe ga jij hiermee om?
Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…
Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…
Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…
View Comments
wij gaan qua plantaardig eten voor de 20/80 regel: 80% plantaardig eten met 20% van de moeite (voor de overige 20% zou dat 80% van de moeite kosten). Thuis eten we plantaardig, en als we voor mensen koken is dat ook steevast plantaardig alsook als we samen op restaurant gaan. Dit komt neer op veel plantaardig eten, maar zonder moeite (de 80 procent dus). De overige 20 procent, wanneer we ergens op visite zijn, of op restaurant, of op reis in kleine dorpjes, eten we gewoon wat de pot schaft (dit is de resterende 20%, mochten we 100% veganisitisch willen eten zou dit deel ons erg veel moeite kosten). We merken dat hierdoor mensen in onze omgeving het vaganistisch eten veel meer als haalbaar zien, en dus ook sneller overschakelen naar plantaardige voeding. Dus in totaal wordt de 20% die we niet plantaardig eten, ruimschoots gecompenseerd door de mensen in onze omgeving, die overschakelen naar 50% plantaardig eten.
Super, zo doen wij het ook!