Veganisme in sociale situaties – Moeilijk om te weigeren

Veganisme in sociale situaties

Vraag van Lotte: Het lukt mij thuis best goed om veganistisch te leven, echter als ik ergens anders ben en iets aangeboden krijg dan is het erg moeilijk om te weigeren. Wel leg ik dan toch uit waarom ik ook geen melkproducten wil etc. maar wellicht heb jij nog tips?

In het begin toen ik pas vegetariër was, kwam ik deze ongemakkelijke situaties vaak tegen. Met de loop der jaren heb ik geleerd om een sociale situatie meestal voor te bereiden. Klinkt niet erg leuk, maar spaarde me nadien wel een hoop gedoe en ik bleef niet met een lege maag zitten 😉 Als ik dan veganist geworden was, moest ik het wel even allemaal opnieuw duidelijk maken, want veganisme snapt nog niet iedereen even goed.

Voorkom vervelende situaties

 • Tip 1: Spreek op voorhand af wat je wel en wat je niet eet zodat de ander voor jou iets kan voorzien.
 • Tip 2: Neem zelf iets mee zodat je zeker bent dat je iets te eten hebt.
 • Tip 3: Een combinatie van het vorige, als je zeker bent dat je wel iets kunt eten, zoals bij een bbq met groentenbuffet, kan je zelf de veganaise of vegan cocktailsaus meenemen. Hoeft de ander geen extra moeite te doen (kennis ontbreekt vaak) en jij hoeft het toch niet droog te eten.

Als ik toch iets aangeboden krijg waar ik niet zeker van ben, en ik heb geen zin in gedoe of om iets uit te leggen – als ik weet dat die persoon daar toch niet voor opensta of op een receptie waar ik de mensen niet ken, dan zeg ik gewoon: “Nee, dank je”. Als de ander dan vraagt of ik geen zin heb in zoetigheid,… zeg ik meestal “Dat eet ik niet”. En dan is het aan de ander of die geïnteresseerd is of niet. Als die doorvraagt, geef ik ook wat extra uitleg over het hoe en waarom. Vraagt die niks dan laat ik het er meestal bij.

 • Tip 4: zeg gewoon “Nee, dank je”

Heb jij nog tips voor Lotte of anderen die het moeilijk vinden om iets te weigeren wat niet vegan is? Hoe ga jij hiermee om?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

2 reacties

 1. wij gaan qua plantaardig eten voor de 20/80 regel: 80% plantaardig eten met 20% van de moeite (voor de overige 20% zou dat 80% van de moeite kosten). Thuis eten we plantaardig, en als we voor mensen koken is dat ook steevast plantaardig alsook als we samen op restaurant gaan. Dit komt neer op veel plantaardig eten, maar zonder moeite (de 80 procent dus). De overige 20 procent, wanneer we ergens op visite zijn, of op restaurant, of op reis in kleine dorpjes, eten we gewoon wat de pot schaft (dit is de resterende 20%, mochten we 100% veganisitisch willen eten zou dit deel ons erg veel moeite kosten). We merken dat hierdoor mensen in onze omgeving het vaganistisch eten veel meer als haalbaar zien, en dus ook sneller overschakelen naar plantaardige voeding. Dus in totaal wordt de 20% die we niet plantaardig eten, ruimschoots gecompenseerd door de mensen in onze omgeving, die overschakelen naar 50% plantaardig eten.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  cadeuatips vegans

  13 beste cadeautips voor veganisten

  Of het nu gaat om een verjaardag, een huwelijksfeest, een housewarming party of de eindejaarsfeesten … cadeautjes kopen (en krijgen) hoort er simpelweg bij. Niet

  Vegan jeans - duurzaam

  Vegan jeans

  Als vegan kan het soms een uitdaging zijn om een vegan jeans te vinden. Daarom ging ik op zoek naar welke merken dit aanbieden. Naar

  Vegan riemen voor dames en heren

  Vegan riemen voor dames & heren

  Vegan riemen? Ja hoor, vegan draait niet alleen om eten. Een degelijke riem is vaak gemaakt van leder en dat is een dierlijk materiaal wat

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu