Moestuin

Vinaigrette

Vinaigrette is een klassieke dressing voor over (groene) salades. Een basisvinaigrette bestaat uit olie, azijn, een snuifje zout en een vleugje peper. Omdat zout moeilijk in olie oplost, meng je het best eerst met de azijn. Voeg dan de olie toe en klop tot een mooi homogeen mengsel. De verhouding olie – azijn is 3:1. Een geslaagde vinaigrette is noch te zuur, noch te vettig.

Er zijn veel olies die zich goed lenen voor de bereiding van een vinaigrette. Olijfolie zorgt voor een mediterraans parfum, geschikt voor de zomer. Sesamolie vertoont een heel andere subtiliteit, eerder voor de winter.
Er zijn ook eindeloos veel smaakmakers die je vinaigrette rijker kunnen maken: een beetje mosterd, fijne (tuin)kruiden, een gehakte sjalotje, kappertjes, noten of specerijen.


Tip: giet de vinaigrette pas over de salade op het moment van serveren.

Gastblogger

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

1 maand ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

6 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago