Vinaigrette is een klassieke dressing voor over (groene) salades. Een basisvinaigrette bestaat uit olie, azijn, een snuifje zout en een vleugje peper. Omdat zout moeilijk in olie oplost, meng je het best eerst met de azijn. Voeg dan de olie toe en klop tot een mooi homogeen mengsel. De verhouding olie – azijn is 3:1. Een geslaagde vinaigrette is noch te zuur, noch te vettig.
Er zijn veel olies die zich goed lenen voor de bereiding van een vinaigrette. Olijfolie zorgt voor een mediterraans parfum, geschikt voor de zomer. Sesamolie vertoont een heel andere subtiliteit, eerder voor de winter.
Er zijn ook eindeloos veel smaakmakers die je vinaigrette rijker kunnen maken: een beetje mosterd, fijne (tuin)kruiden, een gehakte sjalotje, kappertjes, noten of specerijen.
Tip: giet de vinaigrette pas over de salade op het moment van serveren.
Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…
Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…
Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…