Geüpdatet op


Tofu marineren…het lijkt alsof het is voorbestemd. Het is echt het perfecte huwelijk.

Gelukkig, durf ik haast te zeggen, want qua smaak is het met tofu vaak armoede troef 😉

De structuur vind ik dan wel weer tof en erg functioneel. En aangezien deze sponzige witte massa smaken uitstekend kan absorberen weet je dat er wel degelijk wat mee aan te vangen is. En dat zowel zout, zuur als zoet!

Bij deze alvast drie van m’n favoriete marinade recepten. Behalve tofu kan je ze natuurlijk ook gebruiken om seitan of groenten te ‘pimpen’. Alleen zijn die meestal uit zichzelf al lekker, terwijl tofu dus wel eens wat hulp kan gebruiken.

De bereidingswijze heb ik verzaakt te schrijven vanwege te simpel. Oftewel; gooi alle ingrediënten voor de marinade in een kom en voeg het gekozen voedingsmiddel toe. Laat een nacht trekken voor het beste resultaat.

Tip: hoe kleiner de stukjes tofu, hoe sterker de smaak zal zijn.

Marinade met zoete en zoute sojasaus

  • 1 rode ui – gesnipperd
  • 2 teentjes look
  • 3 el ketjap manis (zoete sojasaus)
  • 2 el tamari (sterke sojasaus)
  • 1/2 tl sambal
  • 2 cm verse gember – geraspt
  • 1 el citroensap
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl agavesiroop

Tijm/mosterd/agave/sinaas

  • 100 ml sinaasappelsap
  • 2 el agavesiroop
  • 1 tl mosterd
  • 1 el citroensap
  • 6 takjes verse tijm – alleen de blaadjes
  • peper en zout

Tip: in plaats van tijm kan je ook dragon of dille gebruiken.

Rode wijn en kruiden marinade

  • 100 ml vegan rode wijn
  • 1/2 rode ui – gesnipperd
  • 1 el citroensap
  • 6 blaadjes oregano
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout

Wie kent er nog goede recepten voor marinades?

Voor meer handige tips, meld je aan bij onze community >>