Ananas snijden, hoe doe je dat?

Hoe snijdt je een verse ananas?

Ananas is iets wat ik niet zo heel vaak eet, maar als ik het eet dan liefst vers en het zelf schillen en snijden. Het is verser en lekkerder en bovendien ook nog eens zero-waste. Je koopt namelijk geen blik waarin de voorgesneden ananas zit. Het enige wat er wel qua verpakking aan kan zitten is een kaartje. Soms zit er in zo’n blik ook suiker of ander zoetmiddel terwijl een ananas op zich al zoet genoeg is.

Verse ananas schillen

Eerst snijd je bovenkant (de bladeren er af), snijd ook de onderkant er af. Je kan de ananas nu makkelijk rechtop zetten. Snijd nu van boven naar beneden in stroken de schil er af. Als je dit heel dik schilt, dan snijdt je meteen ook de ogen er af, wat net iets sneller is maar dan verlies je ook wat vruchtvlees.

Als je het dunner snijdt, zal je merken dat je rond de hele ananas ogen ziet. Dit vormen diagonale lijnen. Zet je mes diagonaal op de ananas en snijd schuin langs 2 kanten zodat je enkele ogen tegelijkertijd verwijderd. Doe dit over de ganse ananas en je krijgt een prachtig motiefje.

Zo, de ananas is geschild, nu is het tijd om te snijden. Afhankelijk waarvoor je het wil gebruiken ga je in schijven of in blokjes snijden. Schijven bijvoorbeeld om te grillen. Blokjes zijn dan weer handig voor in een smoothie.

Ananas in blokjes snijden

Snijdt de ananas in vieren. Van boven naar onder en kruiselings. Neem een stuk en zet dit recht op. Snijd nu de binnenkant weg met een mes. Doe dit voor alle vier de delen.

Ananas in schijven snijden

Leg de ananas op zijn zijkant. Snijdt er nu ringen af. Probeer ongeveer dezelfde dikte voor elke ring te nemen. Het middelste moet er nu nog uit. Dit gaat heel makkelijk met een appelboor.

Verse ananas snijden in blokjes en in ringen

Ananas snijden met ananassnijder

Wist je dat er een speciaal toestel bestaat om een ananas te snijden?

Je snijdt eerste de bladeren van de ananas. Dan zet je het toestel bovenop de ananas en begint te draaien. Het lijkt een beetje op een kurkentrekker om een fles wijn te openen. Zodra je onderaan bent kan je de ananasringen er uit halen. In het midden heb je onmiddellijk een gat (het deel dat je sowieso ook moet weg snijden als je het zelf zou doen).

Nu houdt ik zelf niet van al te veel toestellen in huis, zeker niet als ik het niet zo vaak gebruik. Maar als jij heel vaak ananas eet dan kan het wel heel handig zijn. Mocht je er eentje willen, je kan het hier bestellen.

Ananas bewaren na snijden

Afhankelijk waarvoor je de ananas gaat gebruiken en met hoeveel personen je dit gaat eten, is alles op of heb je nog over. Wat doe je ermee, hoe bewaar je dat? Je kan het in de koelkast in een afgesloten doosje bewaren gedurende enkele dagen. Ben je niet onmiddellijk van plan om de ananas verder te verorberen, dan kan je deze in een afgesloten doosje in de diepvries bewaren. Snijd hiervoor de ananas in kleinere stukken. De bevroren ananas is o.a. lekker in een smoothie.

Eet jij ananas wel eens vers? En wat is jouw favoriete gerecht ermee?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

3 reacties

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Download gratis weekmenu

    vegan weekmenu