[Vegan Talk] – Anne Drake – Ecologie op hoge hakken

Anne Drake - Ecologie op hoge hakken

In deze Vegan Talk deed ik een interview met Anne Drake. Anne volgt ons blog al enkele jaren en is behalve met vegan eten ook bezig met zero waste. En behalve dit in haar eigen gezin toe te passen, leert ze ook andere mensen hoe dat te doen. Dit door het geven van leuke workshops om zelf poets- en verzorgingsproducten te maken en door haar boek Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken. Zelf maak ik ongeveer de helft van de tijd wasmiddel zelf, maar dit interview doet me er toch weer aan denken om dat misschien wat vaker te doen.

Maar voor we het over zero waste gaan hebben … eerst over eten 😉

Hoi Anne, ben je zelf vegan, vegetariër, eet je bewust minder dierlijke producten?

Ik ben niet 100% vegan. Als het bijvoorbeeld op restaurant of bij vrienden niet lukt om all the way vegan te eten dan eet ik vegetarisch.

Als we zelf een restaurant kiezen dan zoek ik er wel een uit dat vegan friendly is. Thuis heb ik alles zelf in de hand en daar lukt het natuurlijk wel gemakkelijk. Laat ons zeggen dat ik voor 90% vegan eet en de rest van ons gezin ook. Dat heet dan flexanist heb ik onlangs ontdekt.

Dat klopt 🙂 Was dit bij jou zo van de ene op de andere dag of in stapjes?

Ik was eerst twee jaar vegetariër maar het speelde toen al wel in mijn hoofd om vegan te gaan eten, maar ik moest eerst de rest van het gezin ook mee krijgen. Ik zag het niet zitten om twee soorten keuken op tafel te zetten. Dat is twee jaar geleden gelukt.

De kinderen eten ook het liefst vegan, maar in sociale context doen ze niet moeilijk en eten ze vegetarisch. Als ik het nu zo zeg ‘doen ze niet moeilijk’ dan besef ik dat er toch nog wat werk aan de winkel want nog niet iedereen is mee met het vegan verhaal, maar we zijn op de goede weg.

Ik las net in Forbes dat 2019 op weg is om ‘het jaar van de vegan’ te worden.

Ja dat zijn hele mooie vooruitzichten en je merkt ook overal dat steeds meer grote merken ook met vegan producten komen. Zoals ook ijs en pizza’s. Is dat iets voor jou; fastfood als het maar dier- en milieuvriendelijk is of ben je eerder het healthy type?

Ik ben eerder het healthy type. Ik kan ook genieten van vegan fastfood (zoals onlangs bij Vegan Junkfood in Amsterdam), maar ik merk dat gezond eten energie geeft en ongezond eten energie ‘vraagt’. Als ik ergens een vegan foodtruck zie zal ik ook altijd iets kopen, ik vind het belangrijk om hen dan support te geven om zeker te blijven doorgaan.

Dat vind ik wel heel mooi dat je hen de support wil geven.

Anne drake

Zelf ben je niet alleen met veganistisch eten bezig, maar ook met een verpakkingsarme levensstijl. Wat was er eerst je anders eten of zero waste of kwam dit tegelijk?

Ik begon met een Zero Waste levensstijl omdat plastics via de voedsel- en drankverpakkingen ook in ons lichaam komen en daar een hormoonverstorende werking kunnen hebben. Toen ging ik nog met mijn eigen bakjes naar de slager voor vlees en charcuterie. Maar het bewustzijn rond klimaatopwarming kwam ook snel en toen besefte ik wel dat ik met mijn plastiek bakjes het verschil voor het klimaat niet ging maken. We eten niet alleen anders voor het klimaat, we zijn ook tegen dierenleed. Omdat je niet je hele levensstijl in een paar weken kan omgooien en je liefst ook de rest van het gezin mee kan hebben heb ik het in stapjes gedaan. En dat heeft gewerkt J.

Dat lijkt me niet evident. Je werkte in een bedrijf dat plastic maakt, hoe is de omslag gekomen naar zero waste?

Mijn man Lode en ik werkten in een bedrijf dat plastic verpakkingen maakt voor games en DVD’s en ook tubes voor healthcare verpakkingen.

We verdiende onze kost dus met plastic verpakkingen. Mijn man was mede-aandeelhouder en ik werkte op de boekhoudafdeling.

In 2013 zag ik de documentaire Plastic Planet van een Duitse journalist Werner Boote en dit was een ware lifechanger voor mij. Tegen het einde van de documentaire stonden de tranen in mijn ogen en voelde ik in elke vezel van mijn lichaam dat mijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn.

In 2015 beslisten we om het bedrijf te verlaten en toen heb ik van mijn manier van leven, een manier om van te leven gemaakt.

anne drake

Behalve zero waste is ook de term consuminderen meer en meer op de (social) media Wat betekent consuminderen voor jou?

Consuminderen betekent voor mij : nadenken voor je koopt. Stel jezelf een paar eenvoudige vragen zoals ‘heb ik dit echt nodig’, ‘heb ik al iets wat hier op lijkt’, ‘van waar komt het’ en ‘in welke omstandigheden wordt het gemaakt’. Na het beantwoorden van deze vragen koop ik meestal niets J. Vroeger ging ik graag shoppen met vriendinnen, noemt het ‘shopping for entertainment’ maar nu vind ik dat helemaal niet meer leuk.

Ik zit liever op een terrasje of in een gezellige koffiebar te genieten dan al die winkels af te schuimen.

De slogan op je site is “Ecologie op hoge hakken” wat betekent het stuk “op hoge hakken” voor jou? Waarom vind je dat belangrijk?

Ik vind dat duurzaam leven iets is voor ons allemaal en (met alle respect) niet enkel voor de geitenwollensokken. Het moest een naam zijn waar vrouwen zich in konden vinden en die je niet snel vergeet. Dat is gelukt denk ik :-).

Dat denk ik ook dat dat goed gelukt is. Nog een vraagje, wat is jouw favoriete zelfgemaakte product en waarom?

Al mijn producten zijn favoriet :-), maar als ik moet kiezen dan ga ik voor de tandpasta. Dit product gebruik ik het meest en ik heb nog nooit zo’n gezonde tanden gehad.

Ik veronderstel dat het een heel stuk goedkoper is om alles zelf te maken?

Als je enkel grondstoffen koopt en veel zelf maakt, dan ga je absoluut geld besparen. Enkel al met het zelf maken van je wasmiddel bespaar je heel veel geld. Het eerste jaar dat we zero waste gingen leven bespaarden we maar liefst 5000€ met ons gezin van vijf.

Wow dat is inderdaad veel, daar kan je al wat mee doen 😉 Maar zullen velen dan denken, is dat niet tijdrovend?

De meeste producten zijn heel gemakkelijk en snel te maken. In mijn boek Doe het zelf ! Ecologie op hoge hakken zet ik er bij alle recepten de bereidingstijd en de kostprijs bij zodat je meteen je voordeel kan zien. Ik heb in het begin wel heel veel tijd gestoken in het opzoeken en uittesten van alle producten. Daarom ook heb ik dit boek geschreven zodat de mensen dit niet hoeven te doen en meteen aan de slag kunnen.

Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken boek - Anne Drake

In mijn boek staan buiten haalbare tips en tricks voor een duurzame en zero waste levensstijl, ook nog eens 10 recepten voor een gezonde verzorging, 10 recepten voor een proper huis en ook 10 vegetarische en vegan gerechten. Je kan uit het boek halen wat voor jou op dit moment haalbaar is. Dat is belangrijk, het is niet de bedoeling om een duurzame levensstijl moeilijk te maken. Doe alles op je eigen ritme en van het ene succes volgt vanzelf de volgende stap.

Daar ben ik helemaal mee akkoord. 

Het boek Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken is verkrijgbaar via de website van Anne www.annedrake.be of in de boekhandel.

In [Vegan Talk] delen onze volgers  hun ervaringen met je.
Over hoe de  vegan (of veggie) lifestyle hun bevalt, of waar ze juist nog over struikelen in hun aanloop ernaar toe. Iedereen kan z’n ‘ei’ kwijt
Wil je zelf ook graag je ervaring delen? Stuur dan je verhaal naar info@veganistischkoken.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Download gratis weekmenu

    vegan weekmenu