Armband maken van de binnenband van een fiets (diy)

Armband maken van de binnenband van een fiets (DIY)

Altijd als ik armbandjes zie, dan denk ik; ‘leuk, zo wil ik er ook wel eentje’. Helaas voor mij worden die haast altijd van leder gemaakt. Geen optie dus. Toen ben ik mezelf gaan afvragen of ik die dan niet gewoon zelf kon maken’. Nu, de mensen die mij een beetje kennen weten dat ik (helaas) twee linkerhanden heb haha. Het was dus wel belangrijk dat dat super-super-simpel zou zijn.

Maar goed, ik zocht wat inspiratie op Pinterest en ja, ik vond en zag daar hele mooie dingen…die me altijd veel te moeilijk leken. Ik kan totaal niet overweg met een naaimachine en ‘fijn’ werk is helemaal niet aan mij besteed. Om de een of andere reden word ik daar altijd nerveus van.

Gelukkig heb ik wat dat betreft een gulden middenweg gevonden 😉

Upcycling voor een diervriendelijke stoere lederlook

Omdat leer geen optie was, maar ik het qua ‘look’ wel mooi vind, vroeg ik me af wat er een beetje op leek. Rubber – om precies te zijn binnenbanden van een fiets – voldoet daar prima aan. En je kan het makkelijk bewerken. Ik kon er ook makkelijk de hand op leggen want mijn moeder rijd met de koersfiets. En ze heeft regelmatig een lekke band! Niet leuk voor haar, maar wel ideaal voor mijn diy project 😉

Grappig genoeg had ik haar al véél eerder gevraagd om die binnenbanden voor me bij te houden. Alleen had ik toen nog geen idee wat ik er precies mee wou doen. Nu dus wel…en ik had ineens een flinke voorraad om mee te experimenteren 😉

armband gemaakt van fietsbanden

De ‘grondstoffen’ voor m’n polsband-project had ik dus al, nu kwam het aan op het vinden van een manier om ze te kunnen ‘sluiten’.  En zoals gezegd: het moest voor mij echt een supersimpele manier zijn. Op een gegeven moment viel m’n oog op mijn oude winterjas waar nog een paar reserve drukknopen in zaten. Zo kwam ik op het idee om dat eens te proberen. De drukknopen waren alleen wat groot voor het armbandje, dus kocht ik deze.

Zulke drukknopen kan je met een speciaal toestel bevestigen (wat waarschijnlijk het makkelijkst is), maar aangezien ik nog niet zeker wist dat ik zo’n ding meermaals zou gebruiken, ging ik toch voor de echte huis-tuin-en-keuken diy. Oftewel: een hamer en een portie bruut geweld. Ideaal voor iemand als ik haha. En het is gelukt!

Het resultaat was zelfs zo geslaagd en Stijn zelf ook graag zo’n bandje wilde. Dus daar heb ik een video van gemaakt. Kan je zelf ook aan de slag!

armband maken van de binnenband van een fiets

Stappenplan om zelf een vegan armbandje te maken

 • Kies een mooi en liefst onbeschadigd stukje van de fietsband. Je wil natuurlijk geen armband met een gat in en soms staat er een stempel of zo. Al kan je dat laatste natuurlijk wel gewoon gebruiken als je dat mooi vindt.
 • Knip de band in de lengte open. Meestal staan er lijntjes (ribbels zoals wij het hier noemen). Volg die lijn bij het knippen en je zit sowieso goed.
 • Was de binnenband af met wat water en een beetje afwasmiddel. Droog goed af en laat vervolgens nog even verder drogen.
 • Kies de kant van de binnenband die je het mooist vintd. Vaak is de ene zijde glanzend, terwijl de ander eerder mat is. Welke je maar wil dus.
 • Meet je amband af door het stuk binnenband rond je pols te vouwen. Knip het teveel weg maar zorg wel voor een beetje overlapping. Een centimeter volstaat zeker. Markeer met een pen waar de sluiting moet komen/het polsband moet afsluiten.
 • Maak met het bij de drukknopen bijgevoegde materiaal eerst 2 gaatjes aan 1 kant van het bandje. Klop nu met de hamer (of een speciaal toestel) de ene kant van de drukknopen vast.
 • Teken af waar de ander kant van de knopen moeten komen en bevestig ook die kant met behulp van de hamer. Altijd voorzichtig zijn natuurlijk. Je kan ook een kleinere hamer gebruiken dan die je in de video ziet haha. Ik vond geen andere (en ja, hij kost blijkbaar bijna 6 euro ;)).
 • Voila, je polsbandje is klaar!

armband rubber van fietsband met drukknopen

Zoals gezegd heb ik de binnenbanden van een koersfiets gebruikt.  Dat zijn logischerwijs dus vrij dunne bandjes. Gebruik je de binnenband van een mountainbike, dan zal je een breder bandje krijgen.

Wil je je armbandje graag wat artistieker, dan kan je bijvoorbeeld figuurtjes uit de lap rubber knippen. Of je kan er met zo’n speciaal ‘gaatjestoestel’ kleine cirkeltjes in maken. Er zijn opties zat om er iets extra bijzonders van te maken.

Ben jij – in tegenstelling tot mezelf – wel een handige Harry, dan kan je dit alles natuurlijk ook met een naaimachine doen. Daarmee kan je dan allemaal stukjes van de binnenband aan elkaar bevestigen en er zo bijvoorbeeld ook een handtas, riem, … van maken.

Heb jij zelf nog andere leuke en creatieve ideeën? Deel ze gerust onderaan dit artikel.

Dit was dus eens een héél ander artikel dan een recept of een kooktip. Hopelijk vond je dit even leuk! Laat dus zeker even weten wat je ervan vond.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

5 reacties

 1. Heel leuk! Ik heb net een nieuwe handtas uit kunstleer besteld. Dan kan ik m’n oude kunstleren handtas ook kapot knippen en misschien ook nog leuke dingen mee maken!

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  cadeuatips vegans

  13 beste cadeautips voor veganisten

  Of het nu gaat om een verjaardag, een huwelijksfeest, een housewarming party of de eindejaarsfeesten … cadeautjes kopen (en krijgen) hoort er simpelweg bij. Niet

  Vegan jeans - duurzaam

  Vegan jeans

  Als vegan kan het soms een uitdaging zijn om een vegan jeans te vinden. Daarom ging ik op zoek naar welke merken dit aanbieden. Naar

  Vegan riemen voor dames en heren

  Vegan riemen voor dames & heren

  Vegan riemen? Ja hoor, vegan draait niet alleen om eten. Een degelijke riem is vaak gemaakt van leder en dat is een dierlijk materiaal wat

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu