Beste waterkokers kopen? Bekijk onze top (2023)

beste-waterkoker-kopen-temperatuurregeling-rvs-glas-retro

De beste waterkoker is diegene die het beste voldoet aan jouw behoeftes. Daarom bekijken we in dit artikel zaken waarop je kan letten bij het kopen van een waterkoker. Per onderdeel lichten we de beste exemplaren uit.

Zelf had ik vroeger een waterkoker en deze had geen kalkfilter waardoor er soms zwevende deeltjes kalk mee uitgeschonken werden. Alles behalve prettig en geen smakelijk zicht. Bij de meeste recente modellen zit er standaard gelukkig wel een kalkfilter in de schenkteut.

Toen mijn waterkoker stuk ging heb ik enkele jaren geen waterkoker meer gebruikt. Ik dacht ‘ik doe het water in de kookpot en dat gaat uiteindelijk ook koken. En water voor een kopje koffie of thee plaatste ik in de microgolf. Nu is dat laatste niet zo gezond. Ze hebben ooit water onder een microscoop gehouden en de structuur van water uit de microgolf was helemaal vervormd.

Het koken in de kookpot ging wel, maar duurde lang. Ik besefte dat pas toen mijn vriend zijn waterkoker mee bracht en we die veelvuldig gingen gebruiken. Het eten was sneller klaar en een kopje thee hoefde ook niet in de microgolf. Veel beter.

Heb je geen kokend water kraan, maar wil je wel snel kokend water dan is een waterkoker zeker iets om in huis te halen.

Wat zijn de voordelen van een waterkoker?

Elektrische waterkokers zijn erg handig in gebruik en zijn zeer energiezuinig. Ze verbruiken minder energie dan een conventionele elektrische boiler om dezelfde hoeveelheid water te koken. De waterkoker schakelt automatisch uit wanneer het water kookt, dus er is geen risico dat hij water blijft verwarmen als je de juiste temperatuur hebt bereikt. Niet meer overkoken! 

Het gebruik van een waterkoker bespaart je bovendien veel tijd als het gaat om het koken van water voor warme drankjes en koken van eten. Het is sneller en efficiënter verwarmen dan een magnetron of steelpan.

Waar op letten bij het kopen van een waterkoker?

Inhoud

De inhoud of de maat van de waterkoker is het eerste waar je aan moet denken als je op zoek bent naar een nieuwe waterkoker, aangezien je er waarschijnlijk een wilt met voldoende capaciteit om een ​​behoorlijke tijd mee te gaan. 

Het volume bepaald hoeveel water je in de waterkoker kan opwarmen. Je kan altijd minder water koken in een grote waterkoker, maar meer in een kleine zal voor een overstroming geven. Geen goed idee dus. Wil je grotere hoeveelheden water koken, dan kan je best voor een groter exemplaar gaan.

Je kan hierbij kijken of je het enkel wilt gebruiken om wat water op te warmen voor een tasje koffie of thee. Of dat je er volledig maaltijden mee wilt maken. Als je vaak grote hoeveelheden soep hebt dan kan het handig zijn om een waterkoker met een groot volume te hebben.

Voor mensen met een groot gezin of mensen die vaak feestjes geven, is een waterkoker met een grotere capaciteit nodig, zodat je hem niet steeds hoeft bij te vullen.

Welk volume heb je nodig voor een waterkoker? Er zijn verschillende maten, waaronder de hele kleinte van minder dan een liter. Daarnaast heb je ze in een steeds wat groter formaat: 1,5, 1,7, 2 liter en de extra grote van meer dan 2 liter. Als je vaak feestjes geeft of je bent een groot gezin dan kan je gaan voor eentje van meer dan 2 liter, anders is een iets kleiner exemplaar goed genoeg.

Temperatuurregeling

De voordelen van een waterkoker met temperatuurregeling zijn enorm. Hiermee kun je ervoor zorgen dat het water wordt verwarmd tot een bepaalde temperatuur voor verschillende soorten thee. Sommige waterkokers hebben ook een ingebouwde thermometer, wat voor extra gemak zorgt. Je hoeft niet te wachten tot het kookpunt bereikt en je hoeft je geen zorgen te maken dat je je verbrandt door het water in je kopje te gieten. Je kunt de temperatuur variëren, afhankelijk van waar je het warme water voor nodig hebt.

Design

Als je de waterkoker in je kast bewaart maakt het design niet veel uit. Maar als het op je aanrecht staat kan het uiterlijk van de waterkoker die je kiest, best iets zijn dat bij je keuken past. Als je een vintage look hebt, wil je misschien een retro waterkoker zoeken die daarbij past. Er zijn ook design waterkokers die er geweldig uitzien en bij je interieur passen.

Als je naar het design kijkt, kan je ook kijken naar hoe het handvat ontworpen is.  Heeft de waterkoker een ergonomische handgreep dan zal deze makkelijker vast te houden zijn.

Een ding om op te letten bij het kopen van een waterkoker is het ontwerp van de uitloop. Een goede waterkoker heeft een gladde uitloop die aan het einde naar beneden buigt. Hierdoor kun je gemakkelijk schenken zonder te morsen of jezelf te verbranden. 

Tegenwoordig vind je veel ontwerpen die zowel praktisch als mooi zijn.

Materiaal

Een ding om op te letten bij het kopen van een waterkoker is het materiaal waarvan het is gemaakt. Het materiaal bepaalt grotendeels hoe lang de waterkoker mee zal gaan. Bovendien bepaalt het ook mee hoe het er uitziet, ook na lang gebruik.

Er zijn waterkokers verkrijgbaar in verschillende soorten materiaal:

 • Plastic
 • RVS
 • Glas
 • Silicone

Veel waterkokers zijn van plastic. Kijk hierbij dan best voor een exemplaar zonder BPA. Dat is gezonder aangezien het niet deze schadelijke stof bevat. Maar je kan ook gaan voor een waterkoker zonder plastic. Je kan dan kiezen voor eentje van RVS of van glas.

Een waterkoker van roestvrij staal is meestal wat steviger, het roest niet en de afwerking kan je mooi vinden. Je kan hierbij voor glanzend of mat kiezen. Roestvrij staal lijkt misschien duur, maar je zult tevreden zijn omdat je er jarenlang plezier van zult hebben.

Een glazen waterkoker is een andere optie voor mensen die geen plastic staal willen. Glazen waterkokers zijn veel lichter dan roestvrij staal, zodat ze gemakkelijk kunnen worden verplaatst, vooral wanneer ze met water zijn gevuld. Bovendien zijn ze degelijker en milieuvriendelijker dan een exemplaar dat volledig van plastic is. Het ziet er leuk uit als je het water kan zien brubbelen, maar een nadeel is wel dat je ook sneller kalkaanslag ziet.

Een siliconen waterkoker is gemaakt van siliconenrubber. Het is flexibel en heeft een hittebestendige afwerking.Er zijn silicone opvouwbare waterkokers wat handig is om mee naar de camping te nemen.

Ook voor de handgrepen kan je kijken naar het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Het meest voorkomende is kunststof: dit materiaal gaat lang mee en gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Het vereist geen frequente vervanging of reparatie. Er zijn ook handvaten verkrijgbaar in roestvrij staal. Dit geeft de waterkoker een geweldige uitstraling en is gemakkelijk te onderhouden. Een handvat van bamboe is relatief zeldzaam, maar geeft een unieke touch aan je keuken.

Waar gebruiken

Heb je de waterkoker dagdagelijks thuis nodig of zoek je er eentje voor in de auto. Handig als je veel onderweg bent of voor op vakantie.

Gewicht

Een lichtgewicht waterkoker kan handig zijn om makkelijk te verplaatsen en op te bergen. In gebruik is het vaak wat makkelijker omdat het makkelijker te hanteren is. Een zwaarder, robuuster model kan dan juist weer steviger zijn en langer mee gaan of langer de warmte vasthouden.

Buitenkant veilig?

Sommige waterkokers kan je maar beter niet aan de buitenkant aanraken of je hebt kans om je te verbranden. Je kan gewoon heel voorzichtig zijn en de waterkoker met het handvat vastnemen. Heb je kleine kinderen in huis, dan kan je beter uitkijken voor een exemplaar dat je ook aan de buitenkant vast kan houden. Bij RVS kan dat als het dubbelwandige is en andere exemplaren zijn speciaal ontworpen dat het veilig is.

Veiligheid

Misschien niet het eerste waaraan je denkt bij het kiezen van een waterkoker, maar wel erg belangrijk is de veiligheid. Het moet een vergrendelingssysteem en een automatische uitschakelfunctie hebben om ervoor te zorgen dat het niet oververhit raakt en brand veroorzaakt.

De meeste hedendaagse waterkokers zijn hiervan voorzien.

Extra functies

De meeste waterkokers tegenwoordig hebben een filter in de schenkteut om kalkdeeltjes tegen te houden. Dit is heel handig, want ik weet nog dat dat bij mijn oude toestel niet was en dan was het niet prettig dat er zulke deeltjes mee uitgeschonken werden.

Er zijn waterkokers die een warmhoudfunctie hebben. Hiermee kan je het water gedurende een half uur tot bij sommige waterkokers 2 uur warm houden. Dit is handig wanneer je meerdere kopjes thee wilt drinken zonder dat je steeds de waterkoker opnieuw op moet zetten.

Beste waterkokers

Beste waterkoker met temperatuurregeling

Siemens Senses for senses

Met deze waterkoker met temperatuurregeling kan je de temperatuur instellen op 70, 80, 90 of 100 graden. Met de warmhoudfunctie blijft het water 30 minuten langer warm. Dat kan handig zijn zodat je voor een tweede kopje thee niet opnieuw het water hoeft op te warmen.

De inhoud kan je aan de achterkant (waar het handvat zit) aflezen, aangezien daar een doorzichtig stuk is. Dit toestel is gemaakt van een combinatie van BPA-vrije kunststof en RVS. Een nadeel aan deze waterkoker is dat de klep niet zo heel ver open gaat. Dat maakt het ietsje moeilijker om te vullen.

Siemens Senses for senses, waterkoker met temperatuurregeling
 • 2400 Watt
 • 1,5 liter
 • 9,1 op Coolblue (507 reviews)
 • Warmhoudfuncties
 • 4 temperatuurstanden: 70, 80, 90, 100
 • Verkrijgbaar in zwart, grijs en rood
Siemens waterkoker met temperatuurregeling kopen
bol
amazon
coolblue-logo

Bosch styline

De moderne waterkoker met temperatuurregeling van Bosch kan je instellen op 4 temperaturen. Je kan het water gedurende een half uur warm houden door simpelweg op de knop “keep warm” te duwen.

Bevat een kalkfilter. Aan de kant van de hendel kan je het watervolume aflezen.

 • 1,5 liter
 • 2400 Watt
 • 4 temperatuurstanden: 70, 80, 90, 100
 • Warmhoudfunctie
 • Dubbelwandig
 • 4,6/5 op bol.com (178 reviews)
 • Verkrijgbaar in aquablauw, wit en zwart
Smeg waterkoker met temperatuurregeling kopen
bol
amazon
fonq-logo-klein

Wilfa

Deze mooie strakke waterkoker met temperatuurregeling is iets kleiner dan de andere waterkokers op deze pagina. Ideaal als je geen hele grote hoeveelheden nodig hebt. De temperatuur kan je in 5 standen instellen met een minimum van 40 graden. Gebruik je de warmhoudfuncties dan blijft het water nog 20 minuten langer warm. De Wilfa is dubbelwandig waardoor je het veilig vast kan houden. Het is gemaakt van RVS en bevat een antikalkfilter.

Wilfa waterkoker met temperatuurregeling
 • 1,25 liter
 • 2000 Watt
 • 5 temperatuurstanden: 40, 70, 80, 90, 100
 • Dubbelwandig
 • Warmhoudfunctie
Smeg waterkoker met temperatuurregeling kopen
bol
amazon
fonq-logo-klein

Smeg

Het designmerk Smeg heeft een standaard retro waterkoker, maar ook eentje met temperatuurregeling. Er zijn 7 standen beschikbaar zodat je de gewenste temperatuur kan instellen. Aan de achterzijde (onder de hendel) kan je het volume aflezen. Bevat een antikalkfilter.

Smeg waterkoker met temperatuurregeling
 • 1,7 liter
 • 2400 Watt
 • 7 temperatuurstanden: 50, 60, 70, 80, 90, 95, 100
 • RVS
 • Verkrijgbaar in crème, zwart, rood, pastelblauw, watergroen, chroom, roze en wit
Smeg waterkoker met temperatuurregeling kopen
bol
amazon
fonq-logo-klein

Beste waterkokers van glas

Russel Hobbs glass

Deze glazen waterkoker van Russel Hobbs is Coolblues keuze voor dit type. Het is van Duitse kwaliteit en heeft een aanduiding voor als je slechts één kopje wilt maken. Je kan dan ook de snelkookknop gebruiken. Het water kleurt blauw tijdens het koken door de ingebouwde verlichting. Dit heeft een heel leuk effect. Je kan het enkel aan het handvat vasthouden aangezien de behuizing warm wordt.

Van dit merk is er ook een kleiner model.

Russel Hobs glass - waterkoker
 • 1,7 liter
 • 2200 Watt
 • 8,9/10 op Coolblue
 • Aanduiding voor 1 kopje met snelkookknop
Smeg waterkoker met temperatuurregeling kopen
bol
amazon
fonq-logo-klein
coolblue-logo

Adler 

De Adler waterkoker heeft een LCD-scherm op het handvat waarmee je de gewenste temperatuur kan instellen. Deze waterkoker heeft een leuk effect waarbij elke temperatuur een andere kleur krijgt door de ingebouwde LED-verlichting. 60°C is groen, 70°C blauw, 80°C  geel, 90°C paars en 100°C  rood.

Met de speciale technologie zal deze waterkoker 3 minuten mogelijke chloordeeltjes verwijderen. Ook een filtertje om kalkdeeltjes tegen te houden is aanwezig. Door 3 seconden op de aan/uit knop te drukken activeer je de warmhoudfunctie waarmee je het water gedurende 2 uur warm kan houden.

Adler, glazen waterkoker met licht
 • 1,7 liter
 • 2200 Watt
 • 5 temperatuurstanden: 60, 70, 80, 90, 100 graden
 • Warmhoudfunctie
 • 4,5/5 op bol.com (91 reviews)
 • Goedkoop
Smeg waterkoker met temperatuurregeling kopen
bol
amazon

Aigostar adam

De Aigostar adam is gemaakt van dik veiligheidsglas. Met de led-verlichting zie je dat de waterkoker aan staat. Deze is een veelgebruikte glazen waterkoker, maar minder kwalitatief dan de voorgaande twee. Het is dan ook het goedkoopste model

 • 1,7 liter
 • 2200 Watt
 • 4,2/5 op bol.com (541 reviews)
 • Goedkoop
 • Verkrijgbaar met witte of zwarte afwerking
Smeg waterkoker met temperatuurregeling kopen
bol
amazon
fonq-logo-klein

Beste waterkoker van RVS

Kitchenbrothers

Deze waterkoker van Kitchenbrothers is er eentje voor de echte retro liefhebbers. Hij is te verkrijgen in 4 verschillende kleuren; koper, wit, zilver en zwart. De RVS kan heeft een inhoud van 1,7 liter en is voorzien van een verwijderbare kalkfilter.

De thermostaat heeft een vermogen van 2200 watt en het warmte-element is beveiligd tegen droogkoken. De waterkoker heeft een LED-licht dat wat samen met de waterkoker automatisch uitschakelt als het water kookt of wanneer de kan van het voetstuk is afgehaald.

Via het venster kan je het waterniveau makkelijk bekijken. Met deze waterkoker kan je tot wel 8 kopjes thee tegelijk zetten. Het tijdloze design met RVS en metaal past in elk interieur en kan een echte blikvanger worden in jouw keuken.

Kitchenbrothers waterkoker retro
 • 1,7 liter
 • 2200 Watt
 • Met verwijderbare kalkfilter
 • LED-indicator
 • 360° draaibaar warmte-element
 • Verkrijgbaar in 4 kleuren
 • Antislip bodem
 • Cool touch handgreep
RVS waterkoker Kitchenbrothers
bol

WMF Lono

Deze energiezuinige en stille waterkoker is dubbelwandig waardoor het water sneller warm is en langer warm blijft. De behuizing wordt niet heet waardoor dit een veilig toestel is. Ook heeft het een droogkookbeveiliging zodat verbranding bij te weinig water niet kan voorkomen. De WMF Lono slaat automatisch af nadat het water gekookt is. Heb je veel kalk in het water dan kan je dat verminderen door de anti-kalkfilter die inbegrepen is. Er brand een lampje zodat je weet dat het water bezig is om warm te worden.

WMF Lono RVS waterkoker, dubbelwandig
 • 1,3 liter (aan de binnenkant te lezen)
 • 2300 Watt
 • Snel warm
 • Blijft lang warm
 • Dubbelwandig
 • Energiezuinig
 • anti-kalkfilter
 • Veilig aan te raken
RVS waterkoker WMF Lono kopen
bol
amazon
fonq-logo-klein

Philips

Philips is met veel huishoudtoestellen een degelijk merk dat ook meerder goede waterkokers heeft. Deze is er één van RVS en is jammer genoeg niet dubbelwandig waardoor de buitenkant wel warm kan worden. 

De kan is makkelijk te vullen en te reinigen door de grote opening. Het watervolume kan je aan de achterkant (onder de hendel) aflezen. 

Philips RVS waterkoker
 • 1,7 liter
 • 2200 Watt
 • 4,3/5 op bol.com (290 reviews)
 • Grote opening
 • Goedkoop
Smeg waterkoker met temperatuurregeling kopen
bol
amazon
coolblue-logo

Beste retro waterkoker

KitchenAid Artisan

De KitchenAid Artisan waterkoker heeft een temperatuurregeling waarmee je een temperatuur kan kiezen van 50, 60, 70, 80, 90, 95 en 100 graden. Op de temperatuurmeter kan je ook de huidige temperatuur aflezen. Het water zal langer warm blijven doordat deze waterkoker dubbelwandig is. Hierdoor zal de behuizing ook minder warm voelen als je deze vast houdt. De vulopening is wat compact, wat een nadeel is. De schenktuit is dan weer super want je zal er niet mee morsen.

KitchenAid Artisan Waterkoker retro
 • 1,5 liter
 • 2400 Watt
 • Dubbelwandig
 • 6 temperatuurstanden: 50, 60, 70, 80, 90, 95 en 100 graden
 • Verkrijgbaar in appelrood, wit, amandel wit, keizerrood, zwart en grijs
Kitchenaid artisan retro waterkoker met temperatuurregeling kopen
amazon
fonq-logo-klein
coolblue-logo

Russel Hobbs retro vintage

Russel Hobbs retro waterkoker is verkrijgbaar in meerdere kleuren. Het deksel kan je volledig van de kan afhalen waardoor het heel makkelijk is om te vullen. Er zit ook een antikalkfilter in. Aan de achterkant kan je het volume aflezen. Aan de voorkant zie je een wijzertje met temperatuuraanduiding. Zo zie je hoeveel graden het water op dat moment heeft. Tijdens het koken zal je het zien verschuiven van 0 naar 100 graden. Met de snelkookfunctie kan je één kopje in 55 seconden laten koken.

Russell Hobbs Retro Vintage waterkoker
 • 1,7 liter
 • 2400 Watt
 • Energiebesparend
 • 9/10 op Coolblue (254 reviews)
 • 4,5/5 op bol.com (320 reviews)
 • Verkrijgbaar in crème, rood en zwart
Russel Hobbs retro waterkoker met temperatuurregeling kopen
bol
amazon
fonq-logo-klein
coolblue-logo

De’Longhi Icona vintage

De retro waterkoker van De’Longhi heeft een metalen behuizing. Dat zorgt ervoor dat het een duurzaam design heeft, maar je moet wel opletten aangezien dit warm kan worden. Een filtertje in de schenkteut zorgt ervoor dat kalkdeeltjes tegengehouden worden. Achteraan (onder de hendel) kan je het volume aflezen.

De’Longhi Icona vintage - retro waterkoker
 • 1,7 liter
 • 2000 Wat
 • 9/10 op Coolblue (102 reviews)
 • 4,3/5 op bol.com (98 reviews)
 • Verkrijgbaar in groen, beige, blauw en zwart
Smeg waterkoker met temperatuurregeling kopen
bol
amazon
fonq-logo-klein
coolblue-logo

MOA Retro

Deze waterkoker van MOA lijkt op een oude fluitketel en is verkrijgbaar in meerder kleuren. Aan de voorzijde kan je aan het metertje aflezen hoeveel graden het water is. Bevat een antikalkfilter.

Retro Waterkoker MOA
 • 1,8 liter
 • 2200 Watt
 • 4,1/5 op bol.com (266 reviews)
 • Gemaakt van RVS
 • Verkrijgbaar in koper, pastel groen, rood, wit marmer, zilver en zwart
Smeg waterkoker met temperatuurregeling kopen
bol
amazon
fonq-logo-klein

Waterkoker kopen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu