Betty’s – Een vegan hapje eten in Amsterdam

Betty's amsterdam - vegetarisch restaurant - eetbare bloemen

Het nuttige aan het aangename koppelen, dat is wat Elke en ik het liefst doen. Wie niet trouwens? 🙂

Volop aan het genieten bij Betty's

Als wij dus – in het kader van een reportage voor Visita Magazine – richting Amsterdam moeten, spreekt het voor zich dat wij ‘Googleman’ raadplegen om te checken op welke locatie we nadien eens lekker vegan kunnen gaan dineren.

Immers, zo redeneerden wij: Amsterdam + wereldstad + multicultuur = >1000 vegan friendly locaties!

Ik moet zeggen dat dat in eerste instantie tegenviel :-/

Of Google had te maken met een kortstondige crisis, of Amsterdam heeft de vega/vegan medemens toch niet zo veel te bieden. Qua restaurants dan.

Anyway, ons oog viel uiteindelijk op de website van Betty’s. Een vegetarisch restaurant dat – zoals op de site vermeld – open staat voor andere wensen zoals vegan, vetarm, enz. Bovendien gebruikt men sowieso geen eieren in de keuken en werkt men met louter biologische ingrediënten.

Misschien klinkt dit stom, maar de teksten op hun website nodigden eveneens uit om eens een kijkje te komen nemen. Niet elk restaurant neemt de moeite om veel over zichzelf te schrijven, maar Betty’s wel. Dat – en de wetenschap dat het restaurant dit jaar 25 jaar (!) bestaat – straalt zelfzekerheid en vertrouwen uit.

Desondanks kan het natuurlijk twee kanten op; of men lost de gewekte verwachtingen helemaal in, of ze bakken er helemaal niets van. Een (erg vriendelijk) telefoontje en reservering later waren wij, ‘wannabe Michelin Gids inspecteurs’, klaar om dat ter plaatste te gaan checken 🙂

Een avondje Betty’s

Betty's amsterdam - vegetarisch restaurant - eetbare bloemen

Wij vegan, iedereen vegan

Betty’s werkt niet met een vaste kaart, maar heeft één menu dat wekelijks wisselt. Dat menu bestaat dan uit allerlei kleine gerechtjes en omvat 3 gangen (voorgerecht, hoofdgerecht en een dessert naar keuze). Die laatsten staan uitgestald in een vitrine en zien er alvast veelbelovend uit. Maar daarover later meer 😉

Bij binnenkomst werden we ontvangen door de gastheer/eigenaar waarvan je na tig seconden weet dat het een sympathieke, joviale kerel is. En dat was hij dan ook inderdaad. Geweldige vent en een goed begin.

Het restaurant zelf is vrij klein en sober, maar absoluut gezellig. Met mooie houten tafels en comfortabele stoelen. Ook moet gezegd dat de boel alleen maar gezelliger werd zodra er meer en meer klanten binnenkwamen. Wij – vroege vogels – reserveerden al om17.30u. Schijnbaar een tijdstip waarop de gemiddelde Nederlander nog niet eens aan eten denkt 🙂 Maar halverwege onze maaltijd zat Betty’s dus aardig vol.

Uiteraard hadden wij een veganistisch menu gevraagd, en dat gingen we krijgen ook. Sterker; ik hoorde de gastheer later aan andere klanten meedelen dat het die avond meteen de enige optie was. M.a.w.; als de eerste klanten van die dag (lees; wijzelf) vegan wilden, dan zou de rest dat ook krijgen. Er zijn weinig restaurants die zich zoiets in het hoofd zouden halen, maar ik hoorde echter iemand klagen. Geweldig!

De maaltijd

Paprlkasoep en bijgerechtjes

Behalve je drankkeuze is bestellen bij Betty’s dus vrij eenvoudig. Je wacht gewoon op wat komen gaat. Spannend! Het voorgerecht bleek te bestaan uit een soepje (deze keer een paprikasoepje) en verschillende bijgerechtjes in kleine – maar achteraf gezien afdoende – porties.

Wat op tafel staat wordt door onze gastheer consequent voorgesteld en uitgelegd. Helaas ben ik gezegend met het geheugen van een cavia met alzheimer, en zitten er een tweetal weken tussen ons bezoek en het moment dat ik de tijd vond deze recensie te schrijven. Een exacte omschrijving van de bijgerechten moet ik je dus helaas schuldig blijven.

Wat ik zo 1,2,3 nog voor de geest kan halen zijn een slaatje van kikkererwten, een stoverijtje van tomaat en grote witte bonen, en een portie gehakte nootjes met kruiden en olie. Dit alles vergezeld van een mandje met heerlijk vers (ongetwijfeld zelfgebakken) brood.

Voorgerecht bij Betty's

Uiteraard heeft ieder van ons zijn kommetje soep maar de bijgerechten zijn geschikt op één gezamenlijke schaal. Je hebt mensen die dat niet leuk vinden, maar daar horen wij gelukkig niet bij 🙂

Het maakt dat je echt samen met je eten bezig bent en elkaar vraagt ‘of je nog wat van dit of dat wil?‘. Ik vind dat echt bijdragen aan de gezelligheid.

En de smaak? Ver-ruk-ke-lijk! De soep en alle bijgerechten zijn quasi perfect gekruid. Het is duidelijk dat de dame in de keuken (Betty?) beschikt over een fraai stel smaakpapillen en prima weet hoe ze ingrediënten moet combineren. Wij kunnen dan ook nauwelijks wachten op de volgende gang.

Peultjes met tomaat, bloemkoolcouscous, tofu met ketjap bij vegetarisch restaurant Betty's

Bam!

Het hoofdgerecht bestond uit traaggegaarde (en boterzachte) peultjes met tomaat, in zoete en zoute ketjap gesmoorde tofu, bloemkoolcouscous en links en rechts kleine toefjes gekruide groenten die stuk voor stuk geweldig smaakten. Op een gezamenlijk bord werd ook nog een salade met bloemen, groene asperges, courgettes en aardappelen gepresenteerd. Opgewerkt met een heerlijke dressing en boordevol smaak. De bloemen incluis.

Ongetwijfeld zien de borden er (uitgezonderd de kleurtjes) in eerste instantie niet echt imponerend uit, maar geloof me…ze zijn het wel. Qua smaak. Betty’s werkt met eenvoudige ingrediënten die simpelweg uitstekend zijn klaargemaakt. En daar draait het tenslotte om.

Salade met bloemen, courgette, groene asperges en aardappel

Vaak komen er in restaurants allerlei garnituren terug, maar dat is hier dus niet het geval (uitgezonderd ergens een dressing of olie of zo). Er was werkelijk geen enkele hap waarbij je zoiets had van ‘bwa, kan ik ook’ of ‘heb ik daarnet ook al gegeten’. Na ons bezoek bij Foodstorms in Gent, waar ik ook al lyrisch over was, is dit de tweede ervaring positieve ervaring op rij.. Ik begin dus te twijfelen of vegan friendly restaurants überhaupt ooit van een gemiddeld niveau zijn (maar we hebben er nog veel te gaan).

Ziet er niet uit, maar smaak geweldig!

De porties mogen dan relatief klein ogen, wij kunnen proefondervindelijk beamen dat je bij Betty’s voldaan naar buiten zal wandelen. Feitelijk hadden we al meer dan genoeg na het hoofdgerecht, maar die desserts in de vitrine staken sowieso al m’n ogen uit. Daar MOEST ik gewoon iets van nemen.

We werden meegetroond om al dat lekkers even te laten voorstellen (ik citeer: ‘deze ziet er niet uit, maar smaakt fantastisch’) en een keuze te kunnen maken. Een drietal desserts waren vegan en we kozen uiteindelijk voor een ‘stukje’ chocoladetaart en wortelcake.

Onze volle maag indachtig vroegen we elk een kleine portie, maar eenmaal gepresenteerd blijkt dat ze bij Betty’s zo hun eigen definitie van de term ‘klein’ hanteren. Niet dat we daarover klaagden 😉

Helaas geen foto’s van de desserts (te druk genietend), maar ik kan wederom alleen maar zeggen dat ze erg lekker waren. Niet zo overdonderd als de voorgaande gerechten, dat wel, maar desondanks een dikke voldoende.

De Generaal op visite

Wat ons bezoek helemaal afmaakte is Betty’s huiskat, gezegend met de veelbelovende naam ‘De Generaal‘. Een erg sociale kater die de stoel van mijn vrouw uitkoos om eens lekker te gaan uitrusten, en gedurende de laatste 3 kwartier van onze aanwezigheid geen milimeter van z’n plek geweken heeft. Resultaat; veel geaai, lachende en smeltende blikken van alle andere klanten, en aldus extra vermaak.

vegetarisch restaurant Betty's, de huiskat en Elke Aerts

De opmerkingen van onze gastheer en de kokkin, respectievelijk; ‘nou weet je waarom hij ‘De Generaal’ heet’, en ‘hij is anders behoorlijk selectief’, kregen we er gratis bij.

De eindconclusie: geweldige mensen, fantastische maaltijd, toffe huiskat en een geslaagde avond. Als we nog eens Amsterdam aandoen zal het me moeite kosten om een ander restaurant boven Betty’s te verkiezen. Al roept de plicht 😉

www.bettys.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

2 reacties

 1. Voor het vieren van mijn 50ste verjaardag zocht ik een speciaal restaurant waar we heerlijk veganistisch konden eten met mijn familie en waar we toch een echt gevoel van “uit eten” zouden hebben. Mijn keus was op Betty’s gevallen en de avond voldeed aan al mijn verwachtingen. Iedereen was erg enthousiast en heeft heerlijk gegeten (ook de vleeseters). Kortom het was een zeer geslaagde avond!

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Vegans op vakantie in La Roche Ardennen

  Vegans op vakantie in de Ardennen

  Afgelopen week gingen we een paar daagjes naar de Ardennen, La Roche om precies te zien. We hadden een leuk appartement gevonden om te verblijven.

  The Avocado Show Amsterdam

  The Avocado Show

  Mijn vriend deed in november mee aan tryvegan en om zichzelf te belonen wilde hij graag naar de Vegan Junkfood Bar. Die gerechten die hij