Fine Dining @ Foodstorms

Foodstorms plant based fine dining

Uit eten gaan, wie doet dat nou niet graag?

Wie dat zoals wij plantaardig wil doen, komt dan al gauw in Gent terecht. Al jaren het mekka van de veggie/vegan keuken in ons land. We stappen  dus wel vaker in de auto om die relatief flinke afstand te overbruggen en het is het altijd waard. Persoonlijk zijn we, in de restaurants die we tot nu toe bezocht hebben, zelden tot nooit teleurgesteld geweest. Je hebt gezellige en minder gezellige plaatsen, dat wel, maar over het eten hebben we nooit te klagen gehad.

Het enige wat ik persoonlijk nou nog niet meegemaakt had, was dat ik eens ‘plantaardig omvergeblazen’ werd. Ik bedoel: hoe lekker ook, ik kan niet zeggen dat ik ooit wat voorgeschoteld heb gekregen wat ik thuis (al dan niet met een beetje moeite) zelf ook wel kon klaarmaken.

Foodstorms

Lang verhaal kort: toen we hoorden van Foodstorms, het pop-up restaurant, en de beloofde fine-dining experience gloorde er hoop. Ik weet het; verwachtingen zijn gevaarlijk, maar initiatiefnemer Kevin Storms is dan ook niet de eerste de beste in de veggie-kookwereld.

A storm is coming

Kevin Storms is in Gent en omstreken dus allang geen onbekende meer, maar aangezien er ook elders in dit land mensen wonen, en ook Nederlanders m’n blog bevolken (waarvoor overigens niets dan dank), is een korte introductie misschien geen overbodige luxe 🙂

Kevin Storms bij Foodstorms

Kevin was al vroeg gepassioneerd door koken en ontwikkelde een gezonde voorkeur voor de plantaardige voeding. Hij zag wat je ermee kon doen, begon met experimenteren en verfijnde zijn keuken middels diverse opleidingen in binnen- en buitenland. Hij stond daarna jarenlang in de keuken van Avalon, een veggierestaurant dat binnen de Gentse stadsmuren al snel een begrip werd.

Omdat hij zichzelf ook niet de rest van zijn leven tussen deze vier muren zag staan, besloot hij de vleugels uit te slaan, zijn kookkunst verder te verfijnen en zich te storten op catering, workshops en ook – want hier hebben we het tenslotte over – zijn eigen pop-up restaurant! Dit alles schijnbaar met het nodige succes.

Bijgestaan door een team enthousiaste medewerkers/vrienden deed hij afgelopen februari al een eerste opening van zijn eigen pop-up project (die wij om god weet welke reden misgelopen hadden).

Herkansing

Gelukkig kregen we afgelopen weekend (zondag 16 maart om precies te zijn) een herkansing. Nu moet ik verder bekennen dat ik destijds wel eens bij Avalon had gegeten (en erg lekker ook), maar de op de website www.foodstorms.be (got him?) beloofde ‘plant based fine dining experience’ …dat was het toen nou ook weer niet. M.a.w.; dat hij kon koken was duidelijk, maar met zo’n aankondiging schep je toch ietwat hogere verwachtingen.

Wij vertrokken dus met een knorrende maag, een iets sjiekere broek dan anders en 350 gram gezonde spanning naar het etablissement dat Kevin en zijn team voor deze gelegenheid afhuren; restaurant De Zuidkant te Gent.

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Groentenwalhalla

Wie bij foodstorms wil reserveren heeft (op de vanzelfsprekend vooraf geplande data) de keuze: van 18u tot 21u of van 21u tot 23u. Drie uur tafelen dus, maar aan ons wel toevertrouwd en zeker lang genoeg.

Zodra we de inkomhal van het pand binnenstapten, werden we direct vriendelijk ontvangen. We kregen ons tafeltje toegewezen in een in eerste instantie opmerkelijk lege restaurantruimte. Aangezien wij normaliter overal standaard een half uur te laat arriveren moesten we gewoon even aan het idee wennen dat we simpelweg de eersten waren ;). De rest van de klandizie stroomde langzaam binnen.

Een blik op de drankenkaart leerde ons dat er een aantal bijzondere apperitieven te verkrijgen zijn, waar wij – god knows why! – helaas niets van geproefd hebben. Verder een assortiment biologische wijnen, frisdranken en bieren (mijn vrouw glundert). Onze fine-dining experience zal verder bestaan uit zes (6!) gangen, dewelke omschreven staan als o.a.: ‘Erwt, beukenzwam, gerookte tofu’ of ‘ Paté van groene linzen, crosnes, geroosterde knoflook.

M.a.w.: open voor interpretatie ;). Het is weer eens wat anders dan je gerecht een onzinnige naam geven, en we kennen in ieder geval meteen de ingredienten van elke gang. De vegetarische hamvraag was natuurlijk wat Kevin en zijn keukenteam daar nu precies mee bekokstoofd hadden.

Welnu, het gaat veel te ver om hier alle gangen te gaan analyseren, en evenmin heb ik notities gemaakt (lees: waardeloze blogger), maar vanaf het moment dat de ‘teaser’ voor onze hongerige ogen werd neergezet, en we de eerste hap namen, wisten we het. Een experience ging het worden!

Plassende engeltjes

Foodstorms gerecht

Mijn mondhoeken krulden automatisch, m’n tong voelde alsof alle engeltjes in de hemel er gelijktijdig op plasten (voor de goede orde: engeltjesplas is heerlijk) en mijn smaakpapillen stonden elkaar naar het leven om toch maar de eerste te kunnen zijn. Ik weet het; journalistiek gezien zou het mooi zijn geweest als ik tenminste één van de gangen had kunnen afkraken, maar helaas…alle zes prijs. Ik heb echt vergeefs gezocht naar iets dat me niet aanstond, zonder succes.

Echt iedere hap – hoe klein ook – zat bomvol smaak en contrast. Ook de presentatie was in de meeste gevallen ‘spot on’. M’n persoonlijke favoriet was de rode biet met een paté van cashew en dragon (zie foto hierboven)…echt fantastisch. Met het risico dat dit verslag wel héél erg positief dreigt uit te vallen (tot het punt dat het ongeloofwaardig wordt), ik kan simpelweg niet anders dan concluderen dat ik nooit, jamais, nergens ooit lekkerder heb gegeten dan hier.

Overigens heb ik het dan niet louter over vegetarische of veganistische restaurants. Ook in het reguliere restaurantwezen steekt dit er ver bovenuit en ik kan me met geen mogelijkheid voorstellen dat iemand hier teleurgesteld van tafel zou gaan, planteneter of niet. Tenzij je persoonlijke gastronomische toppunt natuurlijk mcDonalds is 😉

Het enige wat hier een beetje bij in de buurt kwam was een vegan restaurant in Rome (waarvan de naam me ontglipt is), maar ook die delft eigenlijk het onderspit.

Foodstorms gerecht

Kortom: zolang je in Hof Van Cleve voor het groentenmenu je halve maandloon moet afstaan, en andere sterrenchefs het vertikken 100% plantaardig te koken, moet er flink wat gebeuren om dit nog te overtreffen. Ik ben echt blij verrast, en Elke…die zit al drie uur woordeloos te genieten (het scheelt ook dat ze een bier van Belgoo voor haar neus heeft staan :).

Gezond voldaan

De porties van de gangen zijn vanzelfsprekend klein, maar niettemin had ik na gang nummer vier feitelijk al genoeg. Wat overigens niet wil zeggen dat ik gang 5 en 6 met tegenzin heb verorberd. Ik wil maar zeggen: ik ben zelf nogal een grote eter, dus als ik genoeg heb zit het voor de rest van de bevolking ook wel snor. Bovendien was ik simpelweg ‘gezond voldaan’, niet volgepropt.

Foodstorms nagerecht

Ik kan dus iedere fijnproever gerust aanraden een tafeltje te reserveren. Naast het lekkere eten is de bediening en de ontvangst ronduit attent en vriendelijk, dus daar hoef je het evenmin voor te laten. De locatie zelf is overigens oké. Klein, maar charmant en comfortabel om te zitten. Hooguit was het aan het begin van de avond een beetje frisjes binnen (ik moet toch ergens op kankeren).

Reserveren? Tempo please!

Let wel: enige snelheid is geboden. Zowel data als zitplaatsen zijn beperkt en snel volzet. Qua prijs is het overigens geen goedkope onderneming (€55 per persoon, exclusief drank) maar nog steeds binnen de perken. Ik wil maar zeggen: ik heb een dergelijk bedrag ook wel eens neergeteld in een zaak waarvan de kok eigenlijk strafrechterlijk vervolgd zou moeten worden 🙂

Nu heb ik voor dat bedrag fantastisch lekker gegeten + een uitstekende avond gehad. Money well spent!

Alle info over data, reservatie en het concept op www.foodstorms.be. Check it out als je eten je lief is!

p.s.: De foto’s zijn van Foodstorms (ik houd niet van foto’s nemen tijdens het eten ;).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

5 reacties

 1. Thank you Sid and Sini Saju for commenting. I am so encouraged to know that others have similar experiences.The Body of Christ is more 'one' than any one of us can see in this life and I am always encouraged when I see a small glimpse of that. Sometimes in our own little worlds we forget that believers thousands of miles away in very different cultures have the same faith as you, the same Savior, the same King. We are one in Christ! peace & grace

 2. Wij zoeken dringend het mail adres of gsm nr van Kevin Storms.
  Zijn accreditatie van expo MIlaan ligt bij ons reeds enkele weken in de winkel sint Baafsplein 15 te Gent op hem te wachten ….

 3. Wij zijn dringend op zoek naar het mailadres of gsm nummer van Kevin Storms
  Zijn officieel ingangsticket van de expo Milaan ligt hier al enkele weken klaar om af te halen.
  Thx,
  Luc Van Hoorebeke

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Vegans op vakantie in La Roche Ardennen

  Vegans op vakantie in de Ardennen

  Afgelopen week gingen we een paar daagjes naar de Ardennen, La Roche om precies te zien. We hadden een leuk appartement gevonden om te verblijven.

  The Avocado Show Amsterdam

  The Avocado Show

  Mijn vriend deed in november mee aan tryvegan en om zichzelf te belonen wilde hij graag naar de Vegan Junkfood Bar. Die gerechten die hij

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu