Bruiswater en frisdrank maken met de SodaStream – getest en goedgekeurd

Laatst geüpdatet:
Zelf bruiswater maken met de SodaStream

Kom je bij ons over de vloer, dan krijg je vanzelfsprekend iets te drinken aangeboden. Zo sympathiek zijn we echt wel, haha. Wie echter van frisdrank houdt, is bij ons dan aan het verkeerde adres. We hebben eigenlijk enkel koffie, thee, bier (of vegan wijn) en kraantjeswater in de aanbieding.

Let wel: het is niet zo dat we per definitie iets tegen frisdrank hebben. Al weten we net als iedereen wel dat het nooit gezond kan zijn om daarmee te overdrijven. De hoeveelheden suiker in die drankjes in echt waanzinnig! Sporadisch drinkt Stijn dus wel eens een Ice-Tea of een Cola maar dan eigenlijk voornamelijk buitenshuis. Hij koopt het zelden omdat ie van zichzelf weet dat hij er dan sneller naar grijpt.

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid hé 😉

Kraantjeswater i.p.v. bronwater

Anyway: koffie en thee slurpen we dus voornamelijk in de ochtend en wijn en bier bewaren we vanzelfsprekend voor de latere uurtjes. Of toch meestal ;). Gedurende de dag drinken we in ieder geval voornamelijk kraantjeswater. Met het kopen van water in flessen zijn we al jaren geleden gestopt. Niet alleen omdat kraantjeswater veel goedkoper is, maar zeker om te besparen op afval (plastic flessen) én de kans op een hernia (zeulen met bakken glas).

Al zijn de meningen erover verdeeld, de kwaliteit van kraantjeswater doet doorgaans niet onder voor bronwater. Velen zijn er niet helemaal gerust in en ja; de kwaliteit verschilt echt per regio. De veiligheid van ons drinkwater wordt – in veel hogere mate dan bronwater – wel uitvoerig getest.

Kortom: kraantjeswater voldoet voor ons prima als dorstlesser. Ben je er toch niet helemaal gerust in, dan kan je het natuurlijk ook zelf nog filteren met een Brita-filter of een ander toestel.

Hoe dan ook: een bruiswater kan ons af en toe ook wel eens smaken. Zeker op warme zomerdagen en voorzien van schijfjes verse limoen en wat munt of zo. En het is met name voor gasten toch wel leuk om eens iets ‘specialers’ te kunnen aanbieden. Dus kochten we een (inmiddels hele) tijd geleden een toestel waar je vast al van gehoord hebt: de SodaStream.

Sodastream apparaat - bruiswater maken

Wat is een SodaStream?

Een SodaStream is een apparaat waarmee je in een mum van tijd zelf je eigen bruiswater en/of frisdrank kan maken. In het toestel dien je een navulbare gasfles met koolzuurgas (CO2) te monteren, je vult de bijgeleverd PET-drankfles vervolgens met – al dan niet gefilterd– kraantjeswater. Vervolgens druk je op het bovenste deel van het apparaat om het koolzuurgas als het ware in het water te persen. Resultaat: heerlijk sprankelend bruiswater!

Wat het extra leuk maakt, is dat je kan bepalen hoeveel ‘bruis’ je aan je water wil toevoegen. Ons toestel bevat bijvoorbeeld 3 standen (aangegeven met led-lichtjes) die je bij het bedienen van het apparaat kan aflezen. Stand 1 staat voor een milde bruiswater, stand 2 is wat sterker en bij stand 3 aangekomen kom je al in de buurt van een Perrier. Dus sterk bruisend.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Het spreekt voor zich dat je door de aanschaf van zo’n SodaStream dus enorm kan besparen op glas en plastic afval. Dat scheelt echt als je weet dat er wereldwijd zo’n 1 miljoen plastic flesjes per minuut (!) worden geproduceerd en weggegooid. Een deel daarvan wordt – in het beste geval – gerecycleerd, terwijl de rest op de grote plastic afvalberg en/of in zee terechtkomt. De gevolgen zijn niet overzien. Alleen al daarom is de aanschaf van een SodaStream een perfect alternatief.

gasfles sodastream

Hier komt nog bij dat een SodaStream ook in het andere opzicht (energieverbruik) erg goed scoort. Zo werken ook de led-indicators op het koolzuurgas uit de gasfles. Het apparaat heeft dus geen stekker en verbruikt geen stroom. De bijgeleverd PET-fles is weliswaar aan slijtage onderhevig maar kan gewoon gerecycleerd worden. En zodra je fles CO2 leeg is, kan je deze inleveren, ontvang je statiegeld voor een nieuwe en worden ook deze flessen weer nagevuld en hergebruikt.

Gasfles in sodastream steken

Je kan de gasflessen inleveren bij diverse winkels. Zoals veel elektronicazaken/ketens (die de SodaStream doorgaans ook verkopen).

Smaken toevoegen

Voeg je graag extra smaakjes toe, dan is ook dat geen probleem. Sowieso kan je overal siropen kopen om zelf frisdrank mee te maken en ook SodaStream zelf heeft een assortiment dat ook nog eens véél minder suiker bevat dan de meeste andere merken. De smaken variëren van Cola-smaak tot Tonic en eigenlijk alles daartussenin.

Sodastream siroop toevoegen

Met deze siropen tover je je SodaStream bruiswater in mum van tijd om tot een verrukkelijke frisdrank. En hoewel die siropen natuurlijk wel gezoet zijn, kan je het ‘zoetgehalte’ nu wel mooi zelf doseren.

Om toch nog een paar kritische noten aan dit artikel toe te voegen: SodaStream ook een assortiment ‘natural’ smaken zonder bewaarmiddelen of artificiële zoetstoffen. Dat is op zich natuurlijk geweldig, zij het dat geen van die siropen gemaakt worden van biologische ingrediënten. Dat ‘natural’ is ons dus niet helemaal duidelijk.

Er zijn 2 suikervrije smaken: Lemon lime zero en Orange zero. Deze zijn gezoet met sucralose en acesulfaam-K.

Sodastream heeft ook goed ingespeeld op Tournée Minérale door 3 mocktails aan te bieden: Pink mojito, Bahamas pina colada en Italian spritz. Behalve deze alcoholvrije cocktails en de classic smaken, is er ook een energiedrank verkrijgbaar.

Glazen flessen

De meeste Sodastream toestellen komen met plastic flessen. Er is echter ook een model dat komt met glazen flessen. Je kan de glazen karaffen ook los bestellen, maar weet wel dat deze enkel bij dat model van Sodastream passen.

Het design

Feit is dat het niet biologisch zijn ongeveer de enige opmerking (of juist hint? ;)) is die we de SodaStream kunnen toedichten. Verder komen de voordelen van dit apparaat akelig dicht in de buurt van perfectie. Zo valt er ook qua design he-le-maal niks te klagen. Uiteraard is dat bijzaak maar aan de andere kant…het oog wil ook wat hé.

Waar sommige andere toestellen weliswaar erg handig zijn, maar ogen alsof een kleuter over de ‘look’ heeft mogen beslissen’, is de SodaStream juist een erg knap staaltje designkunst. Het model dat wij in huis hebben (en in dit artikel te zien krijgt) is inmiddels trouwens al wat verouderd. Inmiddels zijn er legio andere designs in de winkel verkrijgbaar. Stuk voor stuk pareltjes.

Heb jij al een SodaStream of denk je erover om er eentje aan te schaffen? Laat het ons zeker weten onderaan dit artikel.

3 gedachten over “Bruiswater en frisdrank maken met de SodaStream – getest en goedgekeurd”

  1. Ik heb meteen zo’n bruisapparaat aangeschaft. Ge-wel-dig!!
    Gouden tip. Kijk voor siroopjes eens op AGROPOSTA. Erg lekker. Groetjes Guusje.

    Beantwoorden

Plaats een reactie