De Bio-hoeve – Bioweek Vlaanderen

Biohoeve Westerlo serre

Biogroenten boven!

Behalve de verse groenten uit de tuin van Elke’s grootouders maken we, sinds oktober vorig jaar, ook dankbaar gebruik van de groentepakketten van de Bio-hoeve in Westerlo. Die halen we elke dinsdag af bij een nabij gelegen verdeelpunt.

Groentepakket = pretpakket

Het bio-groentepakket van de Bio-hoeve

Weliswaar kan je op de Facebookpagina van de Bio-hoeve op voorhand checken wat er wekelijks in je mand zal zitten, maar ik vind het eigenlijk veel leuker om me te laten verrassen. En vanzelfsprekend geniet ik van de ronduit superieure smaak, en de wetenschap dat wij bij het consumeren van deze groenten (en fruit) niet stelselmatig vergiftigd worden.

Eat this reguliere landbouw! 🙂

De Bio-hoeve is een tuinbouwbedrijf in Voortkapel, een deelgemeente van het Belgische Westerlo.  In het kader van de Bioweek Vlaanderen organiseerde eigenaars Marc en Lea een ‘opendeurdag’ (komt natuurlijk geen deur aan te pas), waar wij natuurlijk wat graag een kijkje gingen nemen.

Tenslotte is het altijd fijn om te weten waar al die heerlijk groenten vandaan komen 🙂

De serre van de Bio-hoeve

Groentefestival

In de veronderstelling dat zo’n initiatief wellicht een handvol geïnteresseerden zou lokken en we (Elke en ik) na een uurtje alles wel gezien zouden hebben, was onze aankomst nogal verrassend.

Hele rijen auto’s, een vrijwel volle (extra) parking en een uitpuilende fietsenstalling gaven meer de indruk dat we per abuis nabij het festivalterrein van Dranouter of Pukkelpop terecht waren gekomen. Dat zag ik dus niet aankomen!

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

De achtertuin van de Bio-hoeve was voor deze gelegenheid omgetoverd tot een ‘medium sized braderie’. Met een heuse markt met biologische voeding en kleding, standjes van allerlei relevante organisaties zoals Natuurpunt en Velt, een tent met drink- en eetgelegenheid, en natuurlijk verschillende gezellige zithoekjes, banken en tafeltjes. Daarnaast kon je deelnemen aan een huifkarrentocht (met tractor) door de omgeving, een rondleiding over de groentevelden, en zelfs een sessie Thai Chi tussen de schapen!

Laven aan de biodrank

Kortom; aan vertier geen gebrek. Aan bezoekers evenmin. Gezien de hitte grepen we al snel naar de drank, en op een evenement als deze weet je natuurlijk dat ook die 100% biologisch zal zijn. Zelf heb ik me gestort op één van de heerlijke vruchtensappen van De Drie Wilgen. Elke op haar beurt kon geen nee zeggen tegen een Bufo. Het ‘kleine broertje’ van het inmiddels welbekende biobier Gageleer. Delicious!

Elke met een verfrissend glas Bufo

Over biologische tuinbouw

Maar bon, ik kom hier natuurlijk voor de groenten. En dan vooral om erachter te komen hoe de biologische tuinbouw in z’n werk gaat. Tussen de volkstromen door ontwaar ik eigenares Lea Anthonissen en trek ik haar ook even aan de mouw.

Lea Anthonissen van de Bio-hoeve te Westerlo

Marc en Lea begonnen hun tuinbouwbedrijf in 1995. Het jaar voordien hadden ze beiden nog een reguliere job en was het meer een kwestie van liefhebberij, maar het duurde dus niet lang voor ze besloten dat dit was wat zij en haar man wilden doen. Over de keuze voor bio kan Lea kort zijn;

Dat was gewoon evident. Daar hebben Marc en ik zelfs nooit over moeten praten. In het begin deden we dit dus louter voor eigen gebruik, en zeg nu zelf…zou jij vergif op je eigen eten spuiten?’

Hierbij mijn gezichtsuitdrukking bij die gedachte 🙂

Mijn reactie op het gebruik van pesticiden

Beetje bij beetje hebben Marc en Lea hun bedrijf uitgebreid met extra grond, apparatuur en machines. Een paar jaar ervaring later hebben ze dan ook iets bijzonder moois opgebouwd, en dat zonder één spoortje chemische, kunstmatige interventie. Of dat makkelijk was?

‘(lacht). Nee, niet altijd. We willen bewust een kleinschalig bedrijf blijven, omdat we vinden dat grootschaligheid in de landbouw, bio of niet, zelden gunstig is. Die kleinschaligheid betekent echter niet dat er niet hard gewerkt moet worden. Biologische landbouw is natuurlijk sowieso een stuk intensiever en vraagt meer inzicht, mankracht én werkuren. Onkruid verwijderen doen we mechanisch of met de hand, je moet meer rekening houden met de landbouwgrond en de gewassen (je kan niet jaarlijks op hetzelfde stuk grond dezelfde gewassen telen).’

Biologische venkel

Pro en (en weinig) contra

Daarnaast zijn de gewassen sneller onderhevig aan ziekten en plagen. Al is dat natuurlijk een tweesnijdend zwaard. Aan de ene kant zal een goede bodemkwaliteit, biodiversiteit en het niet gebruiken van allerlei kunstmatige rotzooi net bijdragen aan sterkere planten en minder kansen op ziekten. Aan de andere kant; als deze gezonde gewassen alsnog met een probleem zitten, is dat een stuk moeilijker op te lossen.

‘Een goede, gezonde bodem is het allerbelangrijkst. Dat reduceert de kans op ziektes en plagen tot zo goed als zero. Het is een pak meer werk en om die reden zijn biologische groenten dus een stukje duurder. Maar dat weegt toch niet op tegen de wetenschap dat je iets 100% natuurlijk op je bord hebt liggen, toch?’

wimpel bioweek

Dat kan ik beamen. Ik kijk alweer uit naar de volgende groentemand!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Vegans op vakantie in La Roche Ardennen

  Vegans op vakantie in de Ardennen

  Afgelopen week gingen we een paar daagjes naar de Ardennen, La Roche om precies te zien. We hadden een leuk appartement gevonden om te verblijven.

  The Avocado Show Amsterdam

  The Avocado Show

  Mijn vriend deed in november mee aan tryvegan en om zichzelf te belonen wilde hij graag naar de Vegan Junkfood Bar. Die gerechten die hij