Ekomenu maaltijdbox review

Ekomenu review maaltijdbox

Vind je het steeds moeilijk te verzinnen wat er weer op tafel moet komen? Dan kan je eens kijken voor een Ekomenu. In deze review bekijken wat het is, tussen welke soort maaltijden je kan kiezen, of je zelf ook nog wat kan kiezen en wat het kost.

Wat is Ekomenu?

Ekomenu is een maaltijdbox die gebruik maakt van locale en biologische ingrediënten. Je kan het weekmenu kiezen of zelf je menu samenstellen uit ca. 25 gerechten. Bij Ekomenu werken ze met verschillende leefstijlen waaruit je kan kiezen zodat je makkelijk je menu samen kan stellen. Bij elk gerecht zie je ook icoontjes staan zodat je weet of het gerecht vegan of glutenvrij is.

Je hebt de keuze uit 13 leefstijlen waardoor je makkelijk een keuze kan maken uit de gerechten. Gelukkig staat er ook vegan tussen waardoor je zo alle vegan gerechten samen ziet staan.

 • Variatie: een gevarieerd menu met vooral groenten en volkorenproducten, maar ook vlees, vis en vegetarisch
 • Gezin: Heb je kleine kinderen die niet graag groenten eten, dan kunnen deze recepten voor je geschikt zijn. Ze zijn kidsproof samengesteld door een familiechef.
 • Lekker snel: De snelle gerechten zijn in 15-20 minuten klaar. Ideaal als je geen tijd of zin hebt om lang in de keuken te staan.
 • Seizoen: Hier worden groenten van het seizoen gebruikt en allemaal lokaal van Nederlandse en Belgische boeren.
 • Vegetarisch
 • Vegan: alle gerechten zonder zuivel, vlees, vis of andere dierlijke producten. Hier wordt veel in gevarieerd. Je eet zo niet alleen gezond, maar het is ook nog eens goed voor de dieren en het milieu.
 • Glutenvrij: Alle glutenvrije maaltijden bevatten producten zonder gluten. Deze kunnen wel nog sporen van gluten bevatten aangezien ze in een bedrijf verwerkt kunnen zijn met gluten. Voor de meeste mensen met een glutenintolerantie is dat geen probleem. Als dat bij jou wel is, moet je hier wel op letten.
 • Lactosevrij: bij deze maaltijden zullen producten die normaal gezien lactose bevatten vervangen worden door een lactosevrije variant zoals soja-, amandel- of haverproducten.
 • 9 maanden: Als je zwanger bent moet je allerlei producten vermijden om te eten, dat kan nogal eens lastig zijn. Met het Ekomenu 9 maanden hoef je je hierbij geen zorgen te maken.
 • Afvallen: Met deze recepten wordt rekening gehouden met het aantal vezels, koolhydraten en calorieën zodat je gewicht kan verliezen zonder dat je honger moet lijden. 
 • Eiwitrijk: als je veel sport en daardoor meer eiwitten dan gemiddeld nodig hebt, kan je voor deze levensstijl kiezen.
 • Koolhydraatbewust: Krijg jij liever niet te veel koolhydraten binnen dan kan je hiervoor kiezen. Brood en pasta zal je in deze recepten niet terug vinden.
 • Ketogeen: Wie keto eet, eet weinig koolhydraten en veel vetten om het lichaam in vetverbranding te brengen. Deze recepten zijn hier op samengesteld. 

Ekomenu werkt samen met Diabetisvereniging Nederland en het Diabetis Fonds. De recepten in de categorie koolhydraatbewust zijn goedgekeurd door beide verenigingen. Ekomenu doneert ook aan het fonds om onderzoek naar de genezing van diabetis mogelijk te maken.

Ekomenu Nederland

Wie vanuit Nederland bestelt heeft – behalve een thuislevereng – ook de optie om het zelf te gaan afhalen bij een Ekoplaza in zijn buurt.

Ekomenu België

Voor België heeft groentekok Frank Fol en enkele diëtisten de maaltijden samengesteld zodat deze veel groenten bevatten en gezond zijn. Frank Fol heeft meerdere kookboeken geschreven met steeds groenten in de hoofdrol. Behalve pure groenten wordt er ook met biologische producten gewerkt van De Hobbit en La vie est belle.

Hoe werkt Ekomenu?

Een maaltijdbox van Ekomenu bestellen gaat heel eenvoudig.

Klik op “Start met bestellen”.

In de eerste stap kies je voor hoeveel personen je wilt bestellen, hoeveel maaltijden per week en wat jouw levensstijl is. Hier kan je dus voor “vegan” kiezen. Je kan kiezen voor 1, 2, 3 of 4 personen en 3 of 4 maaltijden. Je ziet dan ook meteen de prijs voor je maaltijdbox.

Aantal personen ekomenu en leefstijl vegan kiezen

In de tweede stap kies je welke gerechten je wilt ontvangen in de komende week. Hier staan alle 24 gerechten. De gerechten die passen binnen de keuze van je levensstijl staan eerst, de andere gerechten staan er onder een beetje uitgefaded, zodat ze minder opvallen, maar je kan ze wel kiezen.

Van de gerechten binnen je leefstijl staan er nu 3 of 4 (afhankelijk hoeveel maaltijden jij gekozen hebt) uitgelicht met een groene kader. Dat is het weekmenu dat men voor je voorstelt. Handig als je liever niet zelf kiest. Maar wil je zo’n aanbevolen gerecht niet, dan klik je op verwijderen. Dan kan je vervolgens een ander gerecht toevoegen.

Vegan gerechten bij Ekomenu

Ook al heb je aangegeven dat je voor 2 personen wilt bestellen, dan kan je per gerecht het aantal personen nog veranderen. Zo kan je bij één gerecht 4 personen zetten als je weet dat er bezoek komt. Of ergens 1 persoon zetten en bij een ander gerecht ook 1 persoon als jullie beiden liever iets anders eten. De keuze is heel erg flexibel.

Bij elk gerecht zie je ook één of meerder icoontjes staan. Hierdoor zie je waaraan zo’n gerecht allemaal voldoet. Wil je dus niet alleen een vegan gerecht, maar ook eentje dat glutenvrij is en nog snel klaar voor een hele drukke dag, dan kan je zo je keuze maken.

Als je op een gerecht klikt, dan zie je trouwens nog meer info zoals de bereidingstijd, alle afzonderlijke ingrediënten, het uitgeschreven recept en de voedingswaardes. Zo kan je eventueel kijken of er iets in zit wat je niet lust.

Als je je maaltijden gekozen hebt, kan je onderaan de pagina eventueel nog wat extra producten toevoegen zoals sojayoghurt, sojamelk, appels, peren, kokosyoghurt, een biologisch soeppakket, hummus, desembrood, een pakket groenten- en fruit.

Vervolgens kan je je bestelling nog eens nakijken en naar de pagina gaan om af te rekenen.

Bestelling plaatsen Ekomenu

Hier kan je je naam en adres invullen en een paswoord kiezen waardoor je in de toekomst je maaltijden kan plannen binnen “Mijn Ekomenu”.

Afhankelijk van je adres kan je eventueel kiezen welke dag geleverd wordt en bepaal je of je wilt dat het in de namiddag of in de avond gebracht wordt.

De eerste box kan je betalen met iDeal (Nederland) of Bancontact (België). De volgende boxen gaan automatisch via SEPA (tenzij je pauzeert of annuleert natuurlijk).

Als je bestelt vóór woensdag middernacht, dan zal de week erop de box bij je thuis geleverd worden.

Voor Nederlands is dat op donderdag, vrijdag, zondag of maandag. Voor Vlaanderen of Brussel gebeurd dat op vrijdag of maandag.

Wat als je een weekje geen zin hebt om een box te bestellen of op vakantie bent? Dat is geen probleem. Als je ingelogd bent kan je je abonnement zelf pauzeren. Doe dat wel minimum 5 dagen op voorhand want dan worden de boxen al voorbereid (producten moeten namelijk ingekocht worden). Je kan wel al 8 weken op voorhand plannen, dus je hoeft je geen zorgen te maken als je op vakantie bent dat je nadien geen eten in huis hebt.

Je kan dat makkelijk zelf doen en ook als je ooit beslist geen Ekomenu meer te willen ontvangen dan kan je je account opzeggen.

Als je niet meteen met een abonnement aan de slag wilt (ook al kan je het ten alle tijden pauzeren), dan kan je ook een proefbox bestellen.

Wat kost Ekomenu?

De goedkoopste box is er eentje voor 1 persoon met daarin 3 gerechten. Deze kost je €38,01. De duurste box is deze voor 4 personen met daarin 4 gerechten. Dan kost de box €77,64. Je ziet het waarschijnlijk al, hoe meer maaltijden je in je box laat stoppen hoe goedkoper elke maaltijd is.

 • Ekomenu voor 1 personen met 3 gerechten: €38,01 (= €12,67 per maaltijd per persoon)
 • Ekomenu voor 1 personen met 4 gerechten: €46,12 (= €11,53 per maaltijd per persoon)
 • Ekomenu voor 2 personen met 3 gerechten: €42,99 (= €7,17 per maaltijd per persoon)
 • Ekomenu voor 2 personen met 4 gerechten: €52,16 (= €6,52 per maaltijd per persoon)
 • Ekomenu voor 3 personen met 3 gerechten: €53,49 (= €5,94 per maaltijd per persoon)
 • Ekomenu voor 3 personen met 4 gerechten: €64,90 (= €5,41 per maaltijd per persoon)
 • Ekomenu voor 4 personen met 3 gerechten: €63,99 (= €5,33 per maaltijd per persoon)
 • Ekomenu voor 4 personen met 4 gerechten: €77,64 (= €4,85 per maaltijd per persoon)

Ekomenu en het milieu

De ingrediënten van Ekomenu zijn biologisch waardoor de impact op het milieu kleiner is. Ook gebruiken ze zo veel mogelijk locale producten, hierdoor kan vervoer beperkt worden. Kies je dan ook nog eens voor het vegan menu dan zit je helemaal ok. Ekomenu werkt niet met voorraden om zo verspilling tegen te gaan. Daarom is het belangrijk dat je 5 dagen van te voren bestelt of annuleert. Die 5 dagen zijn namelijk nodig om de producten te bestellen en in te kopen.

De zakken waarin Ekomenu verpakt is zijn gemaakt van gerecycleerd papier en de verpakkingen zijn plasticvrij en recycleerbaar.

Ekomenu review

Bij het bekijken van Ekomenu zie ik 24 gerechten staan, waarvan 8 vegan zijn en 12 vegetarisch. Dus 1/3 is vegan en in de helft van de gerechten zit geen vis of vlees. Aangezien je 3 of 4 maaltijden kan kiezen heb je best nog veel keuze tussen verschillende gerechten. Vijf van de vegan gerechten waren ook glutenvrij, dus zelfs als je vegan én glutenvrij eet, heb je nog keuze. Dat is wel erg leuk om te weten.

Review Ekomenu

Een voorbeeldje van een week waaruit je keuze hebt tussen deze vegan gerechten:

 • Jackfruit salade met spitskool en mango
 • Falafelballetjes met koolrabi légumaise en basmatirijst
 • Frisse rijstsalade met cashewnoten en verse munt
 • Shalick met gerookte tofu en knoflook aardappeltjes
 • Veggie bowl met radijsjes, légumaise en kikkererwtencroutons
 • Plaattaart met gemarineerde tempeh, spinazie en champignons
 • Pasta al fungi met courgette en chary’s vegan kaas
 • Dal bhat met spinazie en basmatirijst

Wat ik nog leuk vind is dat het niet alleen biologisch is, maar dat ze ook met lokale producenten werken. Zo zit er bijvoorbeeld in één van de gerechten vegan kaas van Charly’s All is Fair.

De recepten hebben weinig ingrediënten waardoor ze makkelijk zijn om te maken. De tijd om een gerecht te bereiden ligt tussen de 15 en de 40 minuten.

En wat ik heel handig vind is dat je het aantal personen per gerecht kan wijzigen. Als iemand van het gezin een dag niet mee eet, je krijgt iemand extra over de vloer, of je wil allemaal iets verschillend dan is deze mogelijkheid er gewoon.

Wat vind jij an Ekomenu? Laat gerust een reactie achter onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  De online drogist review

  De online drogist review

  In deze review deel ik je mijn ervaring met De online drogist en vertel ik je meer over deze online shop en wat ik er

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu