Koken

Flespompoen schillen en snijden – zo doe je dat

Een flespompoen kan je in verschillende gerechten verwerken. Maar hoe begin je nu aan zo’n grote peer. Kijk eerst welk gerecht jij wil maken, dan weet je of je blokjes nodig hebt of een halve flespompoen. Ik ga je beide manieren laten zien hoe je de flespompoen kan snijden.

Maar eerst …

Moet je een flespompoen schillen of niet?

Dat moet niet maar dat mag. Meestal schil ik het niet, bijvoorbeeld als ik soep maak of de pompoen in de oven rooster. Maar als jij het als groente bij iets anders gaat klaarmaken heb je het misschien liever wel geschild. Geen probleem, gebruik gewoon een dunschiller en ga langs alle kanten. Op deze manier gaat de schil er heel eenvoudig af.

Flespompoen in blokjes snijden

Snijdt eerst de bovenkant (het hoedje) en de onderkant er af. Leg de pompoen op zijn zij en snijdt er plakken af. Bij de plakken die pitjes bevatten, verwijder je de pitjes.

Van de plakken snijdt je repen. Draai de plak (alle repen samen) een kwartslag en snij opnieuw zodat de repen blokjes worden.

Flespompoen in de lengte snijden en uitholen om te vullen

Snijdt eerst de bovenkant (het hoedje) en de onderkant er af. Pas goed op dat je mes niet uitschiet en in je lichaam beland. Een handige manier om dat te voorkomen is je mes in het midden van de pompoen te steken (snijrichting is de lengte). Duw nu je mes naar beneden zodat je de ene helft in twee hebt. Haal je mes er uit, draai de pompoen en steek het mes nu terug in het midden. Doe hetzelfde aan deze kant zodat de andere helft ook open is. Check de video waarin ik dit demonstreer. (maar wel eerst het hoedje er af snijden, want dat was ik in de video vergeten)

Verwijder de pitjes met een lepel. Deze 2 holletjes kan je nu gaan vullen met wat lekkers. Of hol de pompoen verder uit zodat je deze over de volledige lengte kan gaan vullen. Het handigst om dit te doen vind ik, is met een ijsschep. Het vruchtvlees dat je er uit schept, kan je gebruiken in een stoofpotje dat als vulling dient. Maar als je een hele andere vulling wilt gebruiken, kan je het vruchtvlees in soep draaien.

Gooi de pitjes niet weg, check hoe je Pompoenpitten kan roosteren.

Eet jij vaak flespompoenen? Wat is jouw favoriete manier? Deel het met de lezers van blog onderaan in de reacties.

Elke Aerts

Elke is veganist sinds 2005 en was daarvoor 5 jaar vegetariër. Ze probeert behalve vegan te leven ook zo veel mogelijk duurzame keuzes te maken. Met deze blog is het haar missie om de plantaardige (vegan) lifestyle zo toegankelijk mogelijk te maken en jou te inspireren om bewuster te eten en te leven. Omdat je met het maken van die keuze zo ontzettend veel kan bijdragen aan een betere wereld. Beter voor jezelf, maar ook voor je omgeving, het milieu en vooral de dieren.

View Comments

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

1 maand ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

6 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago