Je hebt een lekker gerechtje op de planning met pompoen of flespompen en begint deze te snijden. Nu heb je allemaal pitten verwijderd, wat ga je daar mee doen? Je kan deze in je compostbak doen, ze bewaren om zelf pompoenen te planten of je kan ze roosteren.

Hoe rooster je pompoenpitten in de oven?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Verwijder het meeste van het vruchtvlees dat nog rond de zaden hangt. Dep de zaden droog met keukenpapier of een handdoek. Leg de zaden op een bakplaat met bakpapier. Zorg dat de zaden niet dubbel liggen. Optioneel kruid je de pitten.
  • Plaats gedurende ca. 15 minuten in de oven. Schep halfweg eens om en houdt goed in de gate dat ze niet aanbranden. De tijd kan per oven verschillen.

Pompoenpitten kruiden

Als je graag een extra smaakje wil toevoegen, kan je extra kruiden toevoegen. Gebruik dan wel een beetje olie zodat de kruiden aan de pitten plakken. Welke kruiden kan je zoal gebruiken? (gerookt) paprikapoeder, kaneel, chilipoeder, peper, zout, …

Pompoenpitten pellen of niet?

Ongepelde pompoenpitten kunnen soms taai zijn, afhankelijk van de soort pompoen. Ik vind dit te taai bij bijvoorbeeld een muskaatpompoen, maar wel lekker bij een flespompen. Je zou de pitten dus kunnen pellen, maar dat is een heel karwei. Ik ben daar met zonnebloempitten eens aan begonnen en na enkele uren mee gestopt omdat ik helemaal gestresst was en nog maar enkele pitten gedaan had.

Je hoeft ze dus niet te pellen en kan ze zo gaan roosteren, maar als je dat te taai vindt, dan kan je ook biologische pompoenpitten kopen. De pitten die in de winkel verkocht worden zijn van een speciaal soort pompoen met naaktzadige pitten.

Waarvoor kan je pompoenpitten gebruiken?

  • De geroosterde pompoenpitten kan je als snack eten.
  • Strooi het over een salade.
  • In je havermoutontbijt
  • Maak er een broodsmeersel van op de zelfde manier als je pindakaas maakt. (of bestel kant-en-klare biologische pompoenpittenpasta)
  • Doe de zaden in zelfgebakken brood.
  • In een smoothie (ongeroosterd)
  • Melk van pompoenpitten (geroosterd of ongeroosterd). Mix de pompoenpitten met water en zeef deze in een notenmelkzak of handigere met een Chufamix.

Zijn pompoenpitten gezond?

Ja inderdaad, ze zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens erg gezond. Qua vitamines bevat de pompoenpit: vit. B1, B2, B3, B5, B6, foliumzuur, C, E, K. Behalve vitamines zitten ze bomvol mineralen: mangaan, fosfor, koper, magnesium, ijzer, zink, seleen, kalium, calcium. Pompoenpitten bevatten gezonde vetten en zijn eiwitrijk.

Heel benieuwd; gooi jij je pompoenpitten weg of rooster je ze? Laat het onderaan in een reactie weten?