Waarom dragen sommige honden een geel lint aan hun leiband?

Geel lintje voor honden die afstand willen

Heb jij al eens een hond zien lopen met een geel lintje rond zijn leiband, of misschien een gele bandana rond zijn nek? Dit is namelijk een internationaal symbool, maar jammer genoeg weten velen niet wat het betekend.

Afgelopen weekend stond ik met onze kookboeken op de beurs Vegan A’fairs in Brugge. Ik ging eens een kijkje nemen bij een andere standhouder. Ze hadden 2 banners staan met hondjes en ik was eens benieuwd aangezien ik zelf een hondje heb.

Monsieur Gustave wil de asielen leeg

De organisatie die er stond heet Monsieur Gustave. Het is hun bedoeling de asielen leeg te krijgen. Dit niet door het massaal plaatsen van asielhondjes, maar door proberen te voorkomen dat de hondjes daar terecht komen.

Gele lintjes voor honden

Eén van hun projecten heet FluOH, daarmee willen ze het internationaal symbool van het gele lintje bekender maken. Als een hond een geel lintje rond zijn leiband heeft, of een gele bandana draagt, wil dit zeggen dat deze hond afstand nodig heeft. Loop niet naar de hond toe, aai hem niet zomaar, laat jouw hond niet snuffelen aan de hond met het lintje.

Waarom sommige honden afstand nodig hebben?

Dat een hond hevig blaft naar andere honden is niet altijd (meestal niet eigenlijk) omdat de hond agressief/dominant is. Vaak is het juist omdat ze bang zijn en zo de andere hond (of mens) op afstand proberen te houden. Als de andere persoon met hond dan naar de bange hond toekomt heeft die heel veel stress. Als er naar een bepaald signaal niet geluisterd wordt, gaat de hond soms duidelijkere signalen geven (grommen, uitvallen, bijten). En dat omdat zijn grenzen niet gerespecteerd zijn, niet omdat de hond “slecht” is.

Maar niet alleen bij bange honden is afstand belangrijk, deze honden kunnen allemaal wat afstand gebruiken:

 • Bange onzekere honden
 • Zieke honden die rust nodig hebben
 • Training, aan het leren en geen afleiding willen
 • Loops hondje
 • Snel schrikken: bijv. oud, doof, blind
Geel lintje voor honden - betekenis

Snoopy’s verhaal

Dat ik hier nu een blog over schrijf is dat ik ook mijn steentje kan bijdragen om het lintje bekender te maken. Ik heb namelijk zelf een hondje dat afstand nodig heeft. Ik heb van hen een lintje gekregen dat ik nu rond Snoopy’s leiband kan doen.

Snoopy wordt bijna 12, ik heb hem geadopteerd uit het asiel toen hij net 5 ging worden. Eerlijk, mijn eerste idee was, pakken, knuffelen, aaien. Maar niet alle honden vinden dat fijn. Dat liet hij na een tijdje ook heel duidelijk merken. Na een tijdje lieten we een hondengedragstherapeut komen en leerden we beter met hem om te gaan. Nu geniet ik van andere zaken van hem, kijken hoe hij slaapt, als hij tegen mijn voeten ligt,… En als ik wil aaien, dan is er altijd de kat van de buren die eens langs komt voor een lekkere aai en daar ontzettend van geniet.

Aangezien Snoopy doof is, is hij sowieso meer op zijn hoede en komt hij minder tot rust. Allerlei prikkels zijn vaak te veel voor hem. Hij houdt het meest van een rustige dag die vrij identiek is aan de voorgaande dag. Dagelijks maken we samen een wandeling, soms een korte, soms een lange. Voor beide is het dan het leukst dat we niet teveel mensen en zeker andere honden tegen komen.

Ik vind het fantastisch dat er hondenlosloopweides zijn zodat honden eens lekker kunnen lopen. Maar loslopende honden in gebieden waar het verplicht is een leiband aan te hebben, daar wordt ik heel nerveus van. Meermaals stond er naast ons ineens uit het niks een hond. Hoe vaak dat ik al gehoord heb “maar hij doet niks hoor”. Als ik dan zeg “maar hij wel”, dan kijken ze meestal vol ongeloof aan, aangezien Snoopy een Maltezer is.

Of hun hond per se willen komen laten snuffelen, dat vinden honden toch leuk elkaar leren kennen. Sommige misschien, maar niet allemaal. Ik heb het lintje nu rond Snoopy’s leibandje gedaan en hoop dat steeds meer mensen dit signaal leren kennen en ze rekening zullen houden met de behoeftes van een hond die geen extra prikkels wil.

Een boek waar ik veel aan gehad heb is “Kalmerende Signalen”. Bestel het hier >>

Meer over honden (en Snoopy)

Kende jij het symbool van het gele lintje bij honden al? Heb jij zelf een hond die zo’n lintje draagt of dat wel zou kunnen gebruiken? Laat me je verhaal zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

4 reacties

 1. Dit gele lintje kende ik niet! Heb het volgens mij ook nog niet echt gezien, of misschien niet op gelet. Mijn hondje Lola kan ook niet goed om met andere honden, en ik herken daarom je verhaal heel goed van loslopende honden en het ‘hij doet niets hoor’. Mensen kijken inderdaad op wanneer ik zeg dat mijn hond agressief is naar andere honden toe of erger nog, als ze uiteindelijk begint te vechten met de loslopende hond, en dan heb ik alsnog het gevoel dat het mijn schuld is dat ze in de clinch zijn gegaan. Hoe kan ik trouwens aan zo’n geel lintje geraken?

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  cadeuatips vegans

  13 beste cadeautips voor veganisten

  Of het nu gaat om een verjaardag, een huwelijksfeest, een housewarming party of de eindejaarsfeesten … cadeautjes kopen (en krijgen) hoort er simpelweg bij. Niet

  Vegan jeans - duurzaam

  Vegan jeans

  Als vegan kan het soms een uitdaging zijn om een vegan jeans te vinden. Daarom ging ik op zoek naar welke merken dit aanbieden. Naar

  Vegan riemen voor dames en heren

  Vegan riemen voor dames & heren

  Vegan riemen? Ja hoor, vegan draait niet alleen om eten. Een degelijke riem is vaak gemaakt van leder en dat is een dierlijk materiaal wat